رای قضایی شماره 9309970910600560

رای قضایی شماره 9309970910600560

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970910600560


شماره دادنامه قطعی:
9309970910600560

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/04/29

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
1 ) نحوه تعیین مجازات در صورت تعدد جرم از یک نوع 2 ) نحوه صدور حکم به حذف تعلیق مجازات در مرحله تجدیدنظر

پیام رای:
1 )در مورد تعدد جرم هرگاه جرائم ارتکابی مختلف نباشد فقط یک مجازات باید تعیین شود و تعدد می تواند از علل مشدده کیفر باشد 2 ) درصورتی که مرجع تجدیدنظر معتقد به حذف تعلیق مجازات باشد باید شرایطی را که متهم از رعایت آن ها سرباز زده است به دقت و صراحت ذکر نماید و در غیر این صورت و ابهام در حکم از موارد تجویز اعاده دادرسی است.

رای خلاصه جریان پرونده
آقای ن.ج.. با وکالت آقای م.ر. به اتهام نشر اکاذیب و توهین و هتک ­حرمت تحت تعقیب قرارگرفته و به موجب دادنامه شماره 1817-1392/10/30 شعبه 102 دادگاه جزایی.. . و مستندا به مواد 698 و 607 قانون تعزیرات به مجازات تحمل دو سال حبس به خاطر نشر اکاذیب و دو فقره 74 ضربه شلاق به خاطر توهین به شکات که به یک سال حبس و دو فقره 37 ضربه شلاق تقلیل یافته و یازده ماه حبس طی 5 سال معلق شده محکوم گردیده است و رای صادره به موجب دادنامه شماره 1798-1392/12/25 شعبه سوم دادگاه تجدیدنظر استان.. . پس از حذف قرار تعلیق مجازات یازده ماه حبس نام­برده تایید و قطعیت یافته است. محکوم علیه ضمن پرداخت هزینه دادرسی و با ارسال لایحه به دیوان عالی کشور و با اعلام این که: 1 – مبنای محکومیت من کپی دست نوشته ای بوده که اصالت نداشته و قابل استناد نیست چون نفس کارشناسی اماره قضایی است و نه دلیل. 2 – هرگاه طرق تحصیل علم و قناعت وجدان تکیه بر نظر کارشناسی باشد زمانی قابل اعتنا است که مبتنی بر اصول علمی و فنی باشد و در پرونده با توجه به عدم وجود اصل سند مورد ادعا نمی تواند مورد انطباق در کارشناسی باشد. زیرا کپی قابل الحاق و تغییرات طبیعی است و در هر حال مبنای حکم دادگاه دست نوشته ای بوده که بعدا بی اعتباری آن با تامین دلیل ثابت گردیده است. 3 - کارشناسی بدون رعایت قواعد انجام شده است. 4 – دست نوشته های علمی این جانب نزد شاکی موجود بوده و امکان هرگونه سوءاستفاده فراهم بوده است و با توجه به این که نقدی علمی بر کتاب نگاشته شده توسط یکی از شکات به نام ک.س. توسط این جانب ارایه گردید ایشان برای انتقام جویی دست نوشته کپی مستند رای دادگاه را به این جانب نسبت داده است و مستندا به بند 5 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری درخواست اعاده دادرسی نموده است که پرونده در مورخ 1393/02/22 به این شعبه ارجاع گردیده است که به شرح آتی اظهارنظر و اتخاذ تصمیم می نماید.

رای شعبه دیوان عالی کشور
با توجه به این که اولا: دادگاه بدوی که حکمش در مرحله تجدیدنظر تایید شده به خاطر توهین به شکات متهم را با استناد به ماده 608 قانون تعزیرات (که در دادنامه اشتباها 607 ذکرشده) به دو فقره سی و هفت ضربه شلاق محکوم کرده با اینکه طبق ماده 47 قانون مجازات اسلامی در مورد تعدد جرم هرگاه جرایم ارتکابی مختلف نباشد فقط یک مجازات باید تعیین شود و تعدد می تواند از علل مشدده کیفر باشد. ثانیا: با اینکه به نظر می رسد در رای بدوی شرایط مندرج در ماده 40 قانون مجازات اسلامی رعایت شده مرجع تجدیدنظر استان صرفا با استدلال بر عدم رعایت شرایط (و بدون توضیح این امر که کدام شرط رعایت نشده است) قرار تعلیق مجازات یازده ماه حبس محکوم علیه را حذف کرده است. به نظر می رسد درخواست تجویز اعاده دادرسی موجه و مشمول بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری است. لذا با استناد به ماده 274 قانون مذکور ضمن تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره 1798-1392/12/25 رسیدگی مجدد را به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می نماید.
شعبه 33 دیوان عالی کشور - مستشار و عضو معاون
محمد نیازی - سید مجتبی قریشی

قاضی:
محمد نیازی , سید مجتبی قریشی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 698 ـ هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضاء یا بدون امضاء اکاذیبی را اظهار نماید یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت راسا یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحا یا تلویحا نسبت دهد اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا نه علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان باید به حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا 74 ضربه محکوم شود.

مشاهده ماده 698 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 607 ـ هر گونه حمله یا مقاومتی که با علم و آگاهی نسبت به مامورین دولت در حین انجام وظیفه آنان به عمل آید تمرد محسوب می شود و مجازات آن به شرح ذیل است: 1 ـ هر گاه متمرد به قصد تهدید اسلحه خود را نشان دهد حبس از شش ماه تا دو سال. 2 ـ هر گاه متمرد در حین اقدام دست به اسلحه برد حبس از یک تا سه سال. 3 ـ در سایر موارد حبس از سه ماه تا یک سال. تبصره ـ اگر متمرد در هنگام تمرد مرتکب جرم دیگری هم بشود به مجازات هر دو جرم محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 607 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 608 ـ توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.

مشاهده ماده 608 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 47 ـ صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرایم زیر و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست: الف ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور خرابکاری در تاسیسات آب برق گاز نفت و مخابرات ب ـ جرایم سازمان یافته سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار آدم ربایی و اسیدپاشی پ ـ قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر جرایم علیه عفت عمومی تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا ت ـ قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان ث ـ تعزیر بدل از قصاص نفس معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض ج ـ جرایم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (100.000.000) ریال

مشاهده ماده 47 قانون مجازات اسلامی

ماده 40 ـ در جرایم موجب تعزیر درجه شش تا هشت دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است در صورت وجود شرایط زیر صدور حکم را به مدت شش ماه تا دو سال به تعویق اندازد: الف ـ وجود جهات تخفیف ب ـ پیشبینی اصلاح مرتکب پ ـ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران ت ـ فقدان سابقه کیفری موثر تبصره ـ محکومیت موثر محکومیتی است که محکوم را به تبع اجرای حکم براساس ماده (25) این قانون از حقوق اجتماعی محروم می کند.

مشاهده ماده 40 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM