رای قضایی شماره 9309970905600355

رای قضایی شماره 9309970905600355

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970905600355


شماره دادنامه قطعی:
9309970905600355

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/03/26

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
لزوم تعیین دقیق تخلف کارمند در آرای هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری

پیام رای:
در صورت صدور رای به محکومیت کارمند به اتهام نقض قوانین و مقررات از سوی هیات‎های رسیدگی به تخلفات اداری لازم است موارد نقض شده در رای هیات مشخص باشند.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
نظر به این که با عنایت به مراتب فوق البیان و این که در رای مورد اعتراض اتهام شاکی را منطبق با بند 2 ماده 8 قانون رسیدگی به تخلفات اداری مصوب 7/9/1372 دانسته ولی در مقام بیان مقرر نموده به اتهام نقض قوانین و مقررات مبنی بر وصول سه فقره چک و برداشت وجوه آن؛ ملاحظه می گردد که هیچ اشار ه ای به قوانین و مقرراتی که مشارالیه نقض کرده باشد ننموده اند و از طرف دیگر وصول سه فقره چک و پرداخت وجوه آن چگونه با نقض قوانین و مقررات منطبق است! و از طرف دیگر اتهام وی مبنی بر اختلاس به دادگاه اعلام و معرفی که با رای قطعی توسط دادگاه تجدیدنظر مربوطه حکم به برایت مشارالیه صادر نموده اند و گویا هیات های رسیدگی به تخلفات اداری در مقام رسیدگی به لحاظ عدم وجود دلیل و مدرکی بر اتهام یا اتهامات انتسابی عادت بر مقید نمودن آرای خود بر بند 2 ماده 8 قانون فوق الذکر دارند علیهذا با عنایت به مراتب فوق و این که طرف شکایت دفاع موثر و موجهی به عمل نیاورده و مستندا به مواد 10 و 11 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392 شکایت شاکی را موجه و محرز و مسلم دانسته و حکم به ورود شکایت و ضمن نقض رای مورد اعتراض جهت بررسی و رسیدگی مجدد با رعایت مراتب فوق الاشعار در هیات مربوطه صادر و اعلام می نماید. رای صادره به استناد ماده 65 قانون اخیر الذکر ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری است.
رییس شعبه اول دیوان عدالت اداری
آشورلو

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
با عنایت به تجدیدنظرخواهی وزارت کشور و هیات تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات اداری نسبت به دادنامه شماره 0863 صادره از شعبه اول بدوی دیوان عدالت اداری با توجه به این که رای مذکور در تاریخ 92/07/06 به تجدیدنظرخواه ابلاغ شده و نامبرده در تاریخ 92/07/30 نسبت به آن اعتراض نموده است نظر به این که تجدیدنظرخواهی در مهلت مقرر قانونی صورت نگرفته لذا مستندا به ماده 65 و 68 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری قرار رد دادخواست صادر و اعلام می گردد. رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه اول تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
مولابیگی ـ فرجی

قاضی:
آشورلو , غلامرضا مولابیگی , محمدناصر فرجی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10ـ صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به قرار زیر است: 1ـ رسیدگی به شکایات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی از: الف ـ تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری ها و سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها ب ـ تصمیمات و اقدامات ماموران واحدهای مذکور در بند «الف» در امور راجع به وظایف آنها 2 ـ رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون هایی مانند کمیسیون های مالیاتی هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما کمیسیون موضوع ماده ( 100 ) قانون شهرداری ها منحصرا از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها 3ـ رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و موسسات مذکور در بند (1) و مستخدمان موسساتی که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذکر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی تبصره1 ـ تعیین میزان خسارات وارده از ناحیه موسسات و اشخاص مذکور در بندهای (1) و (2) این ماده پس از صدور رای در دیوان بر وقوع تخلف با دادگاه عمومی است. تبصره2 ـ تصمیمات و آراء دادگاهها و سایر مراجع قضائی دادگستری و نظامی و دادگاههای انتظامی قضات دادگستری و نیروهای مسلح قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نمی باشد.

مشاهده ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 11ـ در صورتی که تصمیمات و اقدامات موضوع شکایت موجب تضییع حقوق اشخاص شده باشد شعبه رسیدگی کننده حکم بر نقض رای یا لغو اثر از تصمیم و اقدام مورد شکایت یا الزام طرف شکایت به اعاده حقوق تضییع شده صادر می نماید. تبصره ـ پس از صدور حکم و قطعیت آن براساس ماده فوق مرجع محکوم علیه علاوه بر اجرای حکم مکلف به رعایت مفاد آن در تصمیمات و اقدامات بعدی خود در موارد مشابه است.

مشاهده ماده 11 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 65 ـ کلیه آراء شعب بدوی دیوان به درخواست یکی از طرفین یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی آنها قابل تجدیدنظر خواهی در شعب تجدیدنظر است. مهلت تجدیدنظر خواهی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از ایران دو ماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 65 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 68 ـ چنانچه دادخواست تجدیدنظر فاقد مشخصات تجدیدنظر خواه یا اقامتگاه او باشد پس از انقضای مهلت تجدیدنظر خواهی دادخواست به موجب قرار مدیر دفتر شعبه تجدیدنظر رد می شود. این قرار قطعی است. در سایر موارد نقص دادخواست تجدیدنظر وفق ماده (28) این قانون اقدام می گردد. اگر دادخواست تجدیدنظر خارج از مهلت مقرر تسلیم شده باشد شعبه تجدیدنظر قرار رد دادخواست را صادر می کند.

مشاهده ماده 68 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 8 ـ تخلفات اداری به قرار زیر است: 1 ـ اعمال و رفتار خلاف شئون شغلی یا اداری. 2 ـ نقض قوانین و مقررات مربوط. 3 ـ ایجاد نارضایتی در ارباب رجوع یا انجام ندادن یا تاخیر در انجام امور قانونی آنها بدون دلیل. 4 ـ ایراد تهمت و افترا هتک حیثیت. 5 ـ اخاذی. 6 ـ اختلاس. 7 ـ تبعیض یا اعمال غرض یا روابط غیر اداری در اجرای قوانین و مقررات نسبت به اشخاص. 8 ـ ترک خدمت در خلال ساعات موظف اداری. 9 ـ تکرار در تاخیر ورود به محل خدمت یا تکرار خروج از آن بدون کسب مجوز. 10 ـ تسامح در حفظ اموال و اسناد و وجوه دولتی ایراد خسارات به اموال دولتی. 11 ـ افشای اسرار و اسناد محرمانه اداری. 12 ـ ارتباط و تماس غیر مجاز با اتباع بیگانه. 13 ـ سرپیچی از اجرای دستورهای مقامهای بالاتر در حدود وظایف اداری. 14 ـ کم کاری یا سهل انگاری در انجام وظایف محول شده. 15 ـ سهل انگاری روسا و مدیران در ندادن گزارش تخلفات کارمندان تحت امر. 16 ـ ارائه گواهی یا گزارش خلاف واقع در امور اداری. 17 ـ گرفتن وجوهی غیر از آن چه در قوانین و مقررات تعیین شده یا اخذ هر گونه مالی که در عرف رشوه خواری تلقی می شود. 18 ـ تسلیم مدارک به اشخاصی که حق دریافت آن را ندارند یا خودداری از تسلیم مدارک به اشخاص که حق دریافت آن را دارند. 19 ـ تعطیل خدمت در اوقات مقرر اداری. 20 ـ رعایت نکردن حجاب اسلامی. 21 ـ رعایت نکردن شئون و شعایر اسلامی. 22 ـ اختفا نگهداری حمل توزیع و خرید و فروش مواد مخدر. 23 ـ استعمال یا اعتیاد به مواد مخدر. 24 ـ داشتن شغل دولتی دیگر به استثنای سمت های آموزشی و تحقیقاتی. 25 ـ هر نوع استفاده غیر مجاز از شئون یا موقعیت شغلی و امکانات و اموال دولتی. 26 ـ جعل یا مخدوش نمودن و دست بردن در اسناد و اوراق رسمی یا دولتی. 27 ـ دست بردن در سولات اوراق مدارک و دفاتر امتحانی افشای سوالات امتحانی یا تعویض آن ها. 28 ـ دادن نمره یا امتیاز بر خلاف ضوابط. 29 ـ غیبت غیر موجه به صورت متناوب یا متوالی. 30 ـ سوء استفاده از مقام و موقعیت اداری. 31 ـ توقیف اختفا بازرسی یا باز کردن پاکتها و محمولات پستی یا معدوم کردن آنها و استراق سمع بدون مجوز قانونی. 32 ـ کارشکنی و شایعه پراکنی وادار ساختن یا تحریک دیگران به کارشکنی یا کم کاری و ایراد خسارت به اموال دولتی و اعمال فشارهای فردی برای تحصیل مقاصد غیر قانونی. 33 ـ شرکت در تحصن اعتصاب و تظاهرات غیر قانونی یا تحریک به برپایی تحصن اعتصاب و تظاهرات غیر قانونی و اعمال فشارهای گروهی برای تحصیل مقاصد غیر قانونی. 34 ـ عضویت در یکی از فرقه های ضاله که از نظر اسلام مردود شناخته شده اند. 35 ـ همکاری با ساواک منحله به عنوان مامور یا منبع خبری و داشتن فعالیت یا دادن گزارش ضد مردمی. 36 ـ عضویت در سازمانهایی که مرامنامه یا اساسنامه آنها مبتنی بر نفی ادیان الهی است یا طرفداری و فعالیت به نفع آنها. 37 ـ عضویت در گروه های محارب یا طرفداری و فعالیت به نفع آنها. 38 ـ عضویت در تشکیلات فراماسونری.

مشاهده ماده 8 قانون رسیدگی به تخلفات اداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM