رای قضایی شماره 9309970222100066

رای قضایی شماره 9309970222100066

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970222100066


شماره دادنامه قطعی:
9309970222100066

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/01/31

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
استفاده از سند مجعول به عنوان مقدمه بزه فروش مال غیر

پیام رای:
استفاده از سند مجعول به عنوان مقدمه بزه فروش مال غیر مجازات مستقل ندارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقای م.م. فرزند ع. 64 ساله اهل سراب و ساکن ورامین و فعلا بازداشت در زندان اوین به جهت عجز از معرفی وثیقه مبنی بر جعل یک فقره صلح نامه عادی مورخه 20/2/1362 و مبایعه نامه عادی بدون تاریخ (ص 350 و 351) که مطابق آن چنین وانمود کرده که یک قطعه زمین به پلاک ثبتی.. . بخش یازده حوزه ثبتی تهران را از آقای س.م. خریداری نموده و به ایشان (متهم) صلح نیز شده است و.. . -و کلاهبرداری از طریق فروش مال غیر- موضوع شکایت خانم ن.م. به وکالت از آقای س.م. و هم چنین شکایت آقای ح.د. فرزند م. با وکالت آقای ع.د. علیه متهم مبنی بر فروش مال غیر و دریافت مبلغ یک میلیارد ریال به عنوان قسمتی از ثمن معامله دادگاه با عنایت به مجموع محتویات پرونده و تحقیقات انجام شده از جمله با ملاحظه مدارک و مستندات ابرازی از ناحیه شاکیان (مبایعه نامه های عادی شماره 2532-5/10/87 و 4501/29/2/88 و.. .) و با توجه به اظهارات گواهان و مطلعین در مرحله تحقیقات مقدماتی و دادگاه و با ملاحظه نظریه کارشناس رسمی دادگستری که حکایت از مجعولیت صلح نامه عادی و مبایعه نامه عادی مورد استناد شاکی دارد (ص 51 و 50) و با عنایت به کیفرخواست صادره از دادسرای عمومی تهران و با غیرموجه دانستن دفاعیات متهم مبنی بر این که پلاک مورد نزاع را در سال 1362 از شخصی به نام س.م. که فردی روحانی بوده خریداری نموده است لیکن از عهده اثبات ادعای مذکور بر نیامده است و نیز علی رغم ارجاع مجدد به کارشناس رسمی دادگستری (بر مبنای درخواست متهم و به منظور کارشناسی مجدد) هزینه کارشناسی را در مهلت قانونی تودیع ننموده است و.. . نهایتا مجرمیت ایشان را محرز دانسته و با استناد به مواد 523 و 536 قانون مجازات اسلامی و ماده یک قانون راجع به مجازات انتقال مال غیر مصوب 1308 و با رعایت رای وحدت رویه شماره 594-1/9/73 هییت عمومی دیوان عالی کشور مستندا به ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مصوب 1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام و با رعایت ماده 47 قانون مجازات (تعدد جرم) نامبرده را از حیث جعل صلح نامه و مبایعه نامه عادی به تحمل شش ماه حبس تعزیری و از حیث استفاده از اسناد مجعول نیز به تحمل شش ماه حبس تعزیری با احتساب ایام بازداشت قبلی و از جهت فروش مال غیر به تحمل یک سال حبس تعزیری (با احتساب ایام بازداشت قبلی) و پرداخت مبلغ یک میلیارد ریال (بابت ثمن ماخوذه) در حق آقای ح.د. فرزند م. و نیز به پرداخت مبلغ سیصد میلیون ریال (با اعمال تخفیف به لحاظ وضعیت متهم از جمله کهولت و.. .) به عنوان جزای نقدی به صندوق دولت محکوم می نماید. در خصوص اتهام آقای الف.ف. فرزند م. مبنی بر مشارکت در کلاهبرداری از طریق فروش مال غیر موضوع شکایت شاکیان دادگاه با توجه به دفاعیات متهم از جمله این که مبلغی به عنوان ثمن توسط ایشان وصول شده است و در نهایت با توجه به مراتب مذکور و عدم احراز سوءنیت و در نتیجه عدم تحقق عنصر روانی جرم انتسابی نامبرده را بزهکار ندانسته و با استناد به اصل 37 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران رای بر برایت وی صادر و اعلام می دارد. رای صادره حضوری بوده و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 1082 دادگاه عمومی تهران فرهادی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص اعتراض و تجدیدنظرخواهی آقای م.م. فرزند ع. از دادنامه شماره 500900 مورخه 11/10/89 صادره از شعبه 1082 دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن مشارالیه به اتهام 1- فروش مال غیر (کلاهبرداری) 2- جعل سند عادی 3- استفاده از سند مجعول محکومیت حاصل نموده است؛ با ملاحظه محتویات پرونده و لایحه اعتراضیه تجدیدنظرخواه و این که از ناحیه ایشان ایراد و اشکال موجه و موثری که مطابق شقوق مندرج در ماده 240 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری موجبات نقض دادنامه موصوف و رسیدگی بیشتر را ایجاب نماید مطرح نگردیده است لیکن در خصوص استفاده از سند مجعول با توجه به این که مقدمه فروش مال غیر بوده صرفا جرم اشد قابل مجازات می باشد و مشمول ماده 46 و 47 قانون مجازات اسلامی (قانون زمان وقوع جرم) بوده دادگاه با حذف مجازات استفاده از سند مجعول نهایتا با استناد به ماده 250 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری کیفری ضمن رد تجدیدنظرخواهی به عمل آمده دادنامه معترض عنه را عینا تایید و استوار می نماید. رای صادره با لحاظ ماده 248 قانون مرقوم فوق قطعی است.
رییس شعبه 21دادگاه تجدیدنظر استان تهران - مستشار دادگاه
تولیت - پورعرب

قاضی:
فرهادی , سید محمود تولیت , رضا پورعرب

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 523 ـ هرگاه شخصی با اذن کسی که حق اذن دارد وارد منزل یا محلی که در تصرف اوست گردد و از ناحیه حیوان یا شیئی که در آن مکان است صدمه و خسارت ببیند اذن دهنده ضامن است خواه آن شیء یا حیوان قبل از اذن در آن محل بوده یا بعدا در آن قرار گرفته باشد و خواه اذن دهنده نسبت به آسیب رسانی آن علم داشته باشد خواه نداشته باشد. تبصره ـ در مواردی که آسیب مستند به مصدوم باشد مانند آنکه وارد شونده بداند حیوان مزبور خطرناک است و اذن دهنده از آن آگاه نیست و یا قادر به رفع خطر نمی باشد ضمان منتفی است.

مشاهده ماده 523 قانون مجازات اسلامی

ماده 536 ـ هرگاه در مورد ماده (535) این قانون عمل یکی از دو نفر غیرمجاز و عمل دیگری مجاز باشد مانند آنکه شخصی وسیله یا چیزی را در کنار معبر عمومی که مجاز است قرار دهد و دیگری کنار آن چاهی حفر کند که مجاز نیست شخصی که عملش غیرمجاز بوده ضامن است. اگر عمل شخصی پس از عمل نفر اول و با توجه به اینکه ایجاد آن سبب در کنار سبب اول موجب صدمه زدن به دیگران می شود انجام گرفته باشد نفر دوم ضامن است.

مشاهده ماده 536 قانون مجازات اسلامی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 47 ـ صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرایم زیر و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست: الف ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور خرابکاری در تاسیسات آب برق گاز نفت و مخابرات ب ـ جرایم سازمان یافته سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار آدم ربایی و اسیدپاشی پ ـ قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر جرایم علیه عفت عمومی تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا ت ـ قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان ث ـ تعزیر بدل از قصاص نفس معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض ج ـ جرایم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (100.000.000) ریال

مشاهده ماده 47 قانون مجازات اسلامی

اصل 37 ـ اصل برائت است و هیچ کس از نظر قانون مجرم شناخته نمی شود مگر این که جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد.

مشاهده ماده 37 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM