رای قضایی شماره 9209970224401778

رای قضایی شماره 9209970224401778

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970224401778


شماره دادنامه قطعی:
9209970224401778

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/12/24

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
رابطه ترخیص کالا و واردات کالا (2)-شرط مطالبه هزینه از متعهدله در تعهد به وارد کردن کالا

پیام رای:
1- ترخیص کالای وارداتی از گمرک از لوازم عقلی و عرفی تعهد به وارد نمودن کالا به کشور بوده و با توجه به قانون مدنی متعارف بودن امری در عرف و عادات به منزله ذکر در عقد است بنابراین متعهد ملزم به ترخیص کالا از گمرک است. 2- تعهد به واردکردن کالا از عقود عهدی است که نهاد حق حبس راهی به آن ندارد لذا متعهد نمی تواند پیش از ترخیص کالا هزینه های آن را از متعهدله مطالبه نماید.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی تقدیمی آقای ن.س. به طرفیت آقای الف.الف. و ع.ر. و م.م. به خواسته الزام خواندگان به انجام تعهد مبنی بر ترخیص و تحویل کالا از گمرک بندرعباس دادگاه با توجه به محتویات پرونده ازجمله مفاد دادخواست تقدیمی خواهان اظهارات شهود ادعای خواهان مبنی بر توافق با خوانده در خصوص الزام خوانده به خرید سوزن های طب سوزنی از چین و تحویل آن به خواهان و پذیرش اصل انعقاد این قراردادها توسط خوانده در لایحه دفاعیه و مفاد شهادت شهود مبنی بر وقوع عقدی با مفاد و محتوای فوق به نظر دادگاه اصل وقوع قرارداد محرز بوده است و خوانده به موجب قانون مدنی ازجمله ماده 219 قانون مدنی ملزم به ایفا تعهد است و ازآنجاکه ترخیص کالای وارداتی از گمرک از لوازم عقلی و عرفی تعهد به وارد نمودن کالا به کشور می باشد و به موجب ماده 225 قانون مدنی متعارف بودن امری در عرف و عادات به منزله ذکر در عقد است دفاعیات خوانده مبنی بر عدم لزوم ترخیص توسط شخص اخیر بلاوجه است. علاوه بر آن ازآنجاکه عقد موصوف بین خواهان و خواندگان از عقود عهدی می باشد که نهاد حق حبس راهی به آن ندارد دفاع خوانده مبنی بر لزوم پرداخت هزینه های ترخیص از سوی خواهان پیش از انجام تعهد بلاوجه است؛ چراکه حق حبس منحصر به عقود تملیکی است. النهایه با عنایت به اینکه خواندگان درخواستی مبنی بر محاسبه و هزینه های دادرسی ترخیص از خواهان مطرح ننموده اند دادگاه مواجه با تکلیف در این رابطه نیست؛ علی هذا با عنایت به مراتب فوق دعوی خواهان را وارد تشخیص حکم بر الزام خواندگان مبنی بر ترخیص کالای موضوع دادخواست از گمرک بندرعباس صادر و اعلام می دارد. رای صادره نسبت به خواندگان2و3 غیابی و ظرف بیست روز قابل واخواهی در این دادگاه و سپس ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر درمحاکم تجدیدنظر استان تهران است و نسبت به سایرین حضوری و ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر درمحاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
مستشار تجدید نظر مامور در شعبه 4 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ اسماعیلی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای الف.الف. نهایتی به طرفیت آقای ن.س. نسبت به دادنامه شماره 01126 مورخ 25/10/92 صادره از شعبه چهارم دادگاه عمومی حقوقی تهران که براساس آن حکم به الزام ازجمله تجدیدنظرخواه مبنی بر ترخیص کالای موضوع دادخواست از گمرک بندرعباس صادر و اعلام شده است وارد و موجه نمی باشد زیرا دادنامه تجدیدنظر خواسته وفق مقررات و براساس محتویات پرونده صادرشده و از ناحیه تجدیدنظرخواه علل و جهات موجهی که موجبات نقض و از هم گسیختن دادنامه تجدیدنظر خواسته را فراهم نماید ابراز و اقامه نشده است بر این اساس تجدیدنظرخواهی خارج از شقوق مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی تشخیص به استناد ذیل ماده 358 همان قانون با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته تایید می شود رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 44 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
شیخ علیا لواسانی ـ توحیدی

قاضی:
اسماعیلی , احمد شیخ علیا لواسانی , مجتبی توحیدی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 219 - عقودی که بر طبق قانون واقع شده باشد بین متعاملین و قائم مقام آن ها لازم الاتباع است مگر این که به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.

مشاهده ماده 219 قانون مدنی

ماده 225 - متعارف بودن امری در عرف و عادت به طوری که عقد بدون تصریح هم منصرف به آن باشد به منزله ی ذکر در عقد است.

مشاهده ماده 225 قانون مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM