رای قضایی شماره 9309970220101676

رای قضایی شماره 9309970220101676

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220101676


شماره دادنامه قطعی:
9309970220101676

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/12/24

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مسئولیت شهرداری نسبت به سقوط درخت در نتیجه طوفان

پیام رای:
سقوط درخت در نتیجه طوفان فورس ماژور محسوب می شود و خسارات وارده در نتیجه آن قابل انتساب به شهرداری نیست.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای م.ف. به طرفیت 1- شهرداری 2- شرکت بیمه دایر بر مطالبه خسارت وارده به خودروی پژو 206 به شماره انتظامی.. . با احتساب خسارات دادرسی مقوم به 8800000 ریال ماحصل دعوی مطروحه آنست که که بر اثر طوفان مورخ 1393/3/12 یک اصله درخت در خیابان... بر روی اتومبیل بنده سقوط نموده و باعث بروز خسارت وارده شده است لذا تقاضای صدور حکم شایسته را دارد خوانده ردیف اول نیز در لایحه تقدیمی اظهار داشته که این حادثه جزء قوای قاهره بوده و شهرداری هیچ گونه مسوولیتی در این خصوص ندارد خوانده ردیف دوم نیز در لایحه دفاعیه بیان داشته که اساسا حوادث طبیعی مانند طوفان از جمله استثنایات تعهدات بیمه گر می باشد و مسوولیت شرکت بیمه گر فرع بر احراز مسوولیت بیمه گذار است لذا تقاضای رد دعوی را نموده است دادگاه جهت اتخاذ تصمیم مقتضی مراتب ذیل را مد نظر قرار می دهد: 1- به موجب پاسخ استعلام واصله از معاونت راهور ناجا مورخ 1393/7/3 مالکیت خودروی خسارت دیده متعلق به خواهان می باشد 2- به موجب فرم گزارش کارشناسی شرکت بیمه خسارت وارده به خودروی خسارت دیده متعلق به خواهان می باشد. 2- به موجب فرم گزارش کارشناسی شرکت بیمه خسارت وارده به خودروی متنازع فیه مبلغ 8150000 ریال برآورد شده است. 3- هرچند طوفان جزء مصادیق فورس ماژور محسوب می گردد لیکن در تداخل میان اسباب سبب نزدیکتر مسوول بروز خسارت محسوب می گردد که در مانحن فیه سقوط درخت بنا بر گزارش نیروی انتظامی مورخ 1393/3/12 باعث ایجاد خسارت به خودرو گردیده است و بنا بر تبصره 6 ماده 96 قانون شهرداری ها درختان واقع در معابر عمومی متعلق به شهرداری می باشد لذا با توجه به کلیه مراتب معنونه و مستندا به مواد 1 و 2 قانون مسوولیت مدنی و مواد 198 و 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 331 قانون مدنی حکم بر محکومیت خوانده ردیف اول به پرداخت مبلغ 8150000 ریال به عنوان اصل خواسته و پرداخت مبلغ 510200 ریال به عنوان خسارات دادرسی در حق خواهان صادر و اعلام می گردد همچنین دعوی متوجه خوانده ردیف دوم نبوده و مستندا به بند 4 ماده 84 ناظر به ماده 89 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوی صادر و اعلام می گردد ضمنا خواسته مازاد بر محکوم به مستندا به ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی محکوم بر بی حقی است رای صادره حضوری ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 129 دادگاه عمومی حقوقی تهران - پورزرین

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی شهرداری با نمایندگی حقوقی آقای م.م. به طرفیت آقای م.ف. از دادنامه شماره 930001145 مورخ 1393/10/3 صادره از شعبه 129دادگاه عمومی تهران که متضمن صدور حکم بر محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ 8150000 ریال بابت خسارات وارده به اتومبیل به شماره انتظامی.. . به عنوان اصل خواسته و پرداخت مبلغ 510200 ریال به عنوان خسارات دادرسی در حق تجدیدنظرخوانده می باشد وارد و موجه است بدین لحاظ که حسب محتویات پرونده و ادعای تجدیدنظرخوانده خسارات وارده بر اتومبیل مشارالیه ناشی از حوادث غیرمترقبه (طوفان مورخ 1393/3/12) بوده که این موضوع در رای صادره از دادگاه بدوی مورد تاکید قرارگرفته و با توجه به اینکه خسارات وارده در نتیجه عمل و اقدامات تجدیدنظرخواه نبوده و خارج از اراده وی صورت گرفته و از مصادیق بارز فورس ماژور محسوب می گردد و قصوری از ناحیه تجدیدنظرخواه صورت نپذیرفته و مستنبط از ماده 331 قانون مدنی و ماده یک قانون مسوولیت مدنی آنچه که موجب ضمان است سبب ورود خسارت ناشی از عمد یا در نتیجه بی احتیاطی و بی مبالاتی می باشد که در مانحن فیه چنین مواردی از ناحیه تجدیدنظرخواه به وقوع نپیوسته و سقوط درخت خارج از اراده تجدیدنظرخواه و بر اثر حوادث طبیعی بوده و دلیلی که موید قصور شهرداری (تجدیدنظرخواه) در حفظ و حراست از درختان باشد ارایه نشده بنابراین تجدیدنظرخواهی را موجه دانسته و با استناد به ماده 358 از قانون آیین دادرسی در امور مدنی ضمن نقض دادنامه معترض عنه حکم بر بی حقی خواهان صادر می نماید این رای قطعی است.
مستشاران شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان تهران
حسینی- صادقی

قاضی:
حسینی , صادقی , علی پورزرین

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 331 - هر کس سبب تلف مالی بشود باید مثل یا قیمت آن را بدهد و اگر سبب نقص یا عیب آن شده باشد باید از عهده ی نقص قیمت آن برآید.

مشاهده ماده 331 قانون مدنی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 2 - در موردی که عمل وارد کننده زیان موجب خسارت مادی یا معنوی زیان دیده شده باشد دادگاه پس از رسیدگی و ثبوت امر او را به جبران خسارات مزبور محکوم می نماید و چنان چه عمل وارد کننده زیان فقط موجب یکی از خسارات مزبور باشد دادگاه او را به جبران همان نوع خساراتی که وارد نموده محکوم خواهد نمود.

مشاهده ماده 2 قانون مسئولیت مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 96 - شهرداری می تواند برای تامین احتیاجات شهری از قبیل باغهای عمومی ایجاد تاسیسات برق و آب و نظایر آنکه به منظور اصلاحات شهری و رفع نیازمندیهای عمومی لازم باشد و باید تمام یا قسمتی از اراضی یا املاک یا ابنیه واقع در محدوده شهر به تصرف شهرداری درآید از مقررات قانون توسعه معابر مصوب سال 1320 استفاده نماید. (اصلاحی 27/11/1345) تبصره 1 - هرگاه قسمتی از تامین نیازمندیهای شهری طبق قانون به عهده سازمان ها و موسسات دولتی گذاشته شده باشد سازمان ها و موسسات مزبور برای انجام وظایف محوله با تصویب انجمن شهر به وسیله شهرداری از مقررات این ماده استفاده خواهند نمود. (اصلاحی 27/11/1345) تبصره 2 - سازمان ها و موسسات دولتی که اراضی و املاک و ابنیه ای داشته باشند که مشمول حکم این ماده باشد مکلفند در صورت تصویب انجمن شهر و تایید استاندار یا فرماندار کل آن اراضی و ابنیه را در اختیار شهرداری بگذارند. اراضی و ابنیه و املاک مشمول این تبصره در صورت تصویب هیات دولت بلاعوض در اختیار شهرداری ها گذارده می شود. (اصلاحی 27/11/1345) تبصره 3 - در موارد فوق پس از انجام تشریفات مقرر در این قانون و رعایت تبصره 2 ماده 4 قانون توسعه معابر مصوب سال 1320 خودداری مالک از انجام معامله مانع اجرای نقشه شهرداری نخواهد بود و شهرداری مجاز است اراضی یا املاک را به منظور عملیات عمرانی به تصرف خود درآورد. (اصلاحی 27/11/1345) تبصره 4 - ملغی شد (به موجب ماده 36 قانون نوسازی و عمران شهری مصوب 07/09/1347) تبصره 5 - در صورتی که در مسیر احداث یا توسعه خیابان و گذر و باغ عمومی و میدان ملکی باشد که مالک یا مالکین آن مشخص نباشد و یا به ثبت نرسیده باشد اقدامات و عملیات شهرداری متوقف نخواهد شد و شهرداری باید قبل از هر اقدام مشخصات کامل ملک مزبور را با حضور نمایندگان دادستان و ثبت و انجمن شهر صورت مجلس نماید. صورت مجلس مزبور مبنای اجرای پرداخت غرامت طبق مقررات خواهد بود و در موردی که مالک یا مالکین ملک مشخص باشد امتناع آنان از انتخاب و معرفی کار شناس خود یا کار شناس مشترک مانع از اجرای نقشه مصوب شهرداری نخواهد بود. نسبت به املاکی که به ثبت نرسیده باشد و طبق مفاد این قانون به تصرف شهرداری درآید صورت مجلس تنظیم می گردد و در صورت مجلس مزبور آثار تصرف و حدود و مساحت و مشخصات کامل قید می گردد. مدعی مالکیت می تواند با ارائه صورت مجلس مذکور در این قانون نسبت به تقاضای ثبت ملک خود اقدام و پس از احراز مالکیت بهای تعیین شده را دریافت نماید. (اصلاحی 27/11/1345) تبصره 6 - اراضی کوچه های عمومی و میدان ها و پیاده رو ها و خیابان ها و به طور کلی معابر و بستر رودخانه ها و نهر ها و مجاری فاضل آب شهر ها و باغهای عمومی و گورستانهای عمومی و درختهای معابر عمومی واقع در محدوده هر شهر که مورد استفاده عموم است ملک عمومی محسوب و در مالکیت شهرداری است. ایجاد تاسیسات آبیاری از طرف وزارت آب و برق در بستر رودخانه ها واقع در محدوده شهر ها بلامانع است شهرداری ها نیز مکلفند برای اجرای هر گونه عملیات عمرانی در بستر رودخانه ها قبلا نظر وزارت آب و برق را جلب نمایند. (اصلاحی 27/11/1345)

مشاهده ماده 96 قانون شهرداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM