رای قضایی شماره 9209970221101509

رای قضایی شماره 9209970221101509

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970221101509


شماره دادنامه قطعی:
9209970221101509

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/09/09

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
شرط مطالبه اجرت المثل ایام زندگی مشترک

پیام رای:
مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت مربوط به زمانی است که زوج بخواهد بدون دلیل زوجه را مطلقه نماید. همچنین عرفا کارهای منزل که توسط زوجه انجام می گیرد در فرهنگ ایرانی مستحق اجرت المثل نیست.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست خانم ف.ر. با وکالت پ.خ. به طرفیت آقای م.ب.به خواسته اجرت المثل ایام زندگی مشترک طرفین با عنایت به دادخواست تقدیمی و مدارک و مستندات ابرازی خواهان و با توجه به اظهارات طرفین در جلسه دادرسی نظر به اینکه خواهان در طول زندگی مشترک کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده در منزل مشترک انجام داده و با عنایت به اینکه اصل نیز بر عدم تبرع می باشد و با توجه به اینکه خوانده نیز دلیلی کافی بر بی اعتباری خواسته خواهان ارایه نکرده و موضوع حسب ضرورت به کارشناسی ارایه گردیده و نظریه کارشناسی نیز مصون از اعتراض طرفین باقیمانده است النهایه نظر به مراتب مذکوره دادگاه دعوی خواهان را ثابت تشخیص داده مستندا به ماده واحده قانون الحاق یک تبصره به ماده 336 قانون مدنی و مادتین 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به محکومیت آقای م.ب.به پرداخت مبلغ 000/000/150 ریال بابت اجرت المثل کارهای انجام گرفته در منزل مشترک توسط خواهان و نیز پرداخت مبلغ 000/025/1 ریال بابت هزینه دادرسی و نیز پرداخت مبلغ 000/700 ریال دستمزد کارشناسی در حق خواهان خانم ف.ر. صادر و اعلام می دارد صدور اجراییه منوط به تودیع مابقی هزینه دادرسی توسط خواهان می باشد این رای حضوری بوده ظرف بیست روز قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر مرکز استان تهران می باشد.
رییس شعبه 262 دادگاه عمومی خانواده تهران ـ پاداش اصل

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.ب. به طرفیت خانم ف.ر. با وکالت آقای پ.خ. نسبت به دادنامه شماره 753مورخ 30/6/92اصداری از شعبه 262دادگاه حقوقی(خانواده) تهران که به موجب آن تجدیدنظرخواه به پرداخت اجرت المثل ایام زناشویی زوجه محکوم شده است اعتراض وارد است زیرا زوجه به موجب وکالت نامه شماره 3020مورخ 29/2/90دفترخانه.. ..تهران با تقدیم دادخواست نخست عنوان طلاق توافقی (بدون حضور) خود را مطلقه نموده است و در واقع زوجه خواهان طلاق بوده و اجرت المثل مربوط به زمانی است که زوجه بخواهد بدون دلیل زوجه را مطلقه نماید و حال آنکه زوجه خودش اقدام به طلاق نموده بنابراین اجرت المثل به وی تعلق نمی گیرد ثانیا وفق تبصره ماده 336قانون مدنی برای اجرت المثل دو شرط اساسی وجود دارد اولا به دستور زوج کارهایی انجام داده که مستحق اجرت باشد ثانیا عرفا کارهایی که زوجه در منزل که خود نیز سهم بسزایی دارد انجام داده است مشمول اجرت المثل باشد و حال آنکه عرفا کارهای منزل توسط زوجه در فرهنگ ایرانی مشمول اجرت المثل نمی باشد ثالثا اجرت المثل به کارهایی تعلق می گیرد که به دستور زوج زوجه آن را انجام دهد و جزء وظایف وی نباشد زوجه پس از طلاق نیز همان کارها را در منزل خود انجام می دهد و دلیلی بر اینکه به دستور زوج بوده ارایه نداده لذا دادگاه مستنادا به ماده 358قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ضمن نقض دادنامه معترض عنه به استناد ماده 258قانون مدنی حکم بر رد دعوی خواهان بدوی صادر و اعلام می گردد./ز
رییس شعبه 11 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
فرهبد ـ علیمحمدی

قاضی:
پاداش اصل , محمود فرهبد , علی محمدی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 336 - هر گاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر این که معلوم شود که قصد تبرع داشته است. تبصره ـ چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید. (الحاقی بموجب قانون الحاق یک تبصره به ماده 336 قانون مدنی مصوب 24/11/1385(

مشاهده ماده 336 قانون مدنی

ماده 258 - نسبت به منافع مالی که مورد معامله ی فضولی بوده است و همچنین نسبت به منافع حاصله از عوض آن اجازه یا رد از روز عقد موثر خواهد بود.

مشاهده ماده 258 قانون مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM