رای قضایی شماره 9309970955701141

رای قضایی شماره 9309970955701141

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970955701141


شماره دادنامه قطعی:
9309970955701141

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/12/20

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
1 ) مالکیت بستر و حریم رودخانه ها 2 ) مرجع اعتراض به تشخیص بستر و حریم رودخانه ها

پیام رای:
1 ـ) بستر و حریم رودخانه در زمره مشترکات عمومی و ثروت ملی و در اختیار وزارت نیرو است. 2 ) مرجع رسیدگی به اعتراض به اعلام بستر و حریم رودخانه‎ها کمیسیون موضوع ماده (3) آیین‎نامه اجرایی مربوط به بستر و حریم رودخانه‎ها مصوب 1379/8/11 هیئت وزیران است

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
شماره دادنامه: 9309970903800539 مورخ: 1393/06/29
نظر به تصویر مصدق سند مالکیت خواهان و اینکه کل ملک وی در حریم رودخانه جاجرود قرار گرفته و با عنایت به اطلاق ماده 1 قانون نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی و عمرانی و نظامی دولت که در صورت نیاز دولت به اراضی.. . و سایر حقوق مربوط به اراضی مردم مکلف به پرداخت قیمت آن بعد از خریداری و تملک می باشد و محدودیت حقوق مالکانه افراد به صورت مجانی و نیز بلاعوض نمی باشد بنابراین دعوی مطرح شده وارد تشخیص و مستندا به مواد 11 و 63 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری حکم به ورود شکایت و تایید تخلف اداره خوانده در عدم پرداخت حقوق مالکانه وی و تایید استحقاق وی نسبت به دریافت خسارت صادر و اعلام می گردد. رای صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در شعب محترم تجدیدنظر دیوان می باشد.
رییس شعبه 38 دیوان عدالت اداری
عبداللهی

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
نظر به اینکه اولاـ مطابق ماده یک قانون آب و نحوه ملی شدن آن مصوب 1347 و ماده 1 و 2 قانون توزیع عادلانه آب مصوب 1361 بستر و حریم رودخانه جزء مشترکات بوده و ثروت ملی محسوب می گردد و در اختیار وزارت نیرو است و برابر ماده 2 قانون ملی شدن آب و تبصره 3 ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب ایجاد هر نوع اعیانی و حفاری در بستر رودخانه ممنوع است و چنانچه پس از لازم الاجرا شدن قوانین فوق الذکر اعیانی با مقدماتی ایجاد شود ممنوع و خلاف بوده و چون عمل خلاف قانون فاقد هرگونه اعتبار و آثار و امتیاز قانونی است لذا برای احداث کننده حقی ایجاد نمی شود. وزارت نیرو ملزم است ماده 43 و تبصره 3 ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب را اعمال و اجرا نماید ثالثاـ ادعای مالکیت و حق ارایه سند مالکیت نسبت به اراضی که مشمول قانون آب و نحوه ملی شدن آن و قانون توزیع عادلانه آب بوده قابلیت پذیرش نداشته زیرا این اراضی قانونا متعلق به دولت است و به حکم قانون دولت مالک رودخانه و حریم آن است ثانیاـ قانون توزیع عادلانه مصوب 1361 در مورد حریم رودخانه و وضعیت حقوقی اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی به طور صریح و روشن تعیین تکلیف نموده است و این قانون کلیه قوانین مغایر را بلااثر نموده است و مراجع قضایی باید با توجه به مقررات این قانون نسبت به اختلافات و تظلمات و شکایات رسیدگی نمایند و ماده 25 قانون مذکور بستر رودخانه و ساحل آن را به مالکیت دولت درآورده است رابعاـ به موجب تبصره یک ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب مصوب 61 تعیین بهای بستر و حریم آن در مورد رودخانه ها با توجه به آمار هیدرولوژی رودخانه با وزارت نیرو است و مستفاد از ماده 136 قانون مدنی در تعریف حریم استفاده از بستر و حریم رودخانه مستلزم آن است که زمین اطراف رودخانه به مالکیت دیگری در نیاید یا دست کم تصرفی در آن نشود که انتفاع از ملک را دشوار یا ناممکن نماید و مضافا به اینکه منظور اصلی از شناسایی حریم و مالک نسبت به آن جلوگیری از تضرر صاحب آن است و تامین این نظر گاه موجب می شود که دیگران از تملک حریم ممنوع شوند خامساـ سازوکار اعتراض به اعلام بستر و حریم رودخانه ها در ماده 3 آیین نامه اجرایی مربوط به بستر و حریم رودخانه ها مصوب 79/8/11 هییت وزیران بیان گردیده که با تشکیل کمیسیون ماده 3 موضوع بستر و حریم از این مجرا رسیدگی می گردد مع ذلک چون شرکت آب منطقه ای بستر حریم و رودخانه جاجرود قبلا به صورت انتشار اطلاعیه اعلام نموده شخص ذینفع بایستی اعتراض خود را به آن کمیسیون تقدیم نماید لذا بنا به جهات فوق اعتراضات تجدیدنظرخواه مقرون به صحت تشخیص و ضمن نقض رای معترض به با استناد به ماده 71 قانون دیوان حکم به رد شکایت صادر و اعلام می گردد. رای صادره قطعی می باشد.
رییس شعبه هفتم تجدیدنظر دیوان عدالت اداری ـ مستشار شعبه
جباری ـ دلاوری

قاضی:
محمد عبداللهی , جواد جباری , محمدرضا دلاوری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 11ـ در صورتی که تصمیمات و اقدامات موضوع شکایت موجب تضییع حقوق اشخاص شده باشد شعبه رسیدگی کننده حکم بر نقض رای یا لغو اثر از تصمیم و اقدام مورد شکایت یا الزام طرف شکایت به اعاده حقوق تضییع شده صادر می نماید. تبصره ـ پس از صدور حکم و قطعیت آن براساس ماده فوق مرجع محکوم علیه علاوه بر اجرای حکم مکلف به رعایت مفاد آن در تصمیمات و اقدامات بعدی خود در موارد مشابه است.

مشاهده ماده 11 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 63 ـ هرگاه شعبه رسیدگی کننده دیوان در مرحله رسیدگی به آراء و تصمیمات مراجع مذکور در بند (2) ماده (10) این قانون اشتباه یا نقصی را ملاحظه نماید که به اساس رای لطمه وارد نکند آن را اصلاح و رای را ابرام می نماید و چنانچه رای واجد ایراد شکلی یا ماهوی موثر باشد شعبه مکلف است با ذکر همه موارد و تعیین آنها پرونده را به مرجع مربوط اعاده کند. مرجع مذکور موظف است مطابق دستور شعبه دیوان نسبت به رفع نقص یا ایرادهای اعلامی اقدام و سپس مبادرت به اتخاذ تصمیم یا صدور رای نماید. در صورتی که از تصمیم متخذه و یا رای صادره مجددا شکایت شود پرونده به همان شعبه رسیدگی کننده ارجاع می شود. شعبه مذکور چنانچه تصمیم و یا رای را مغایر قانون و مقررات تشخیص دهد مستند به قانون و مقررات مربوط آن را نقض و پس از اخذ نظر مشاورین موضوع ماده (7) این قانون مبادرت به صدور رای ماهوی می نماید. تبصره ـ شعبه می تواند علاوه بر نظر مشاورین موضوع ماده (7) عنداللزوم از نظر کارشناسان و متخصصین هر رشته از میان کارشناسان رسمی دادگستری و یا دستگاههای مربوط استفاده نماید.

مشاهده ماده 63 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 136 - حریم مقداری از اراضی اطراف ملک و قنات و نهر و امثال آن است که برای کمال انتفاع از آن ضرورت دارد.

مشاهده ماده 136 قانون مدنی

ماده 1 ـ بر اساس اصل 45 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آبهای دریاها و آبهای جاری در رودها و انهار طبیعی و دره ها و هر مسیر طبیعی دیگر اعم از سطحی و زیر زمینی و سیلابها و فاضلابها و زه آبها و دریاچه ها و مردابها و برکه های طبیعی و چشمه سارها و آبهای معدنی و منابع آبهای زیرزمینی از مشترکات بوده و در اختیار حکومت اسلامی است و طبق مصالح عامه از آنها بهره برداری می شود. مسئولیت حفظ و اجازه و نظارت به بهره برداری از آنها به دولت محول می شود.

مشاهده ماده 1 قانون توزیع عادلانه آب

ماده 2 ـ بستر انهار طبیعی و کانالهای عمومی و رودخانه ها اعم از این که آب دائم یا فصلی داشته باشند و مسیل ها و بستر مرداب ها و برکه های طبیعی در اختیار حکومت جمهوری اسلامی ایران است و همچنین است اراضی ساحلی و اراضی مستحدثه که در اثر پائین رفتن سطح آب دریاها و دریاچه ها و یا خشک شدن مردابها و باتلاق ها پدید آمده باشد در صورت عدم احیاء قبل از تصویب قانون نحوه احیاء اراضی در حکومت جمهوری اسلامی. تبصره 1 ـ تعیین پهنای بستر و حریم آن در مورد هر رودخانه و نهر طبیعی و مسیل و مرداب و برکه طبیعی در هر محل با توجه به آمار هیدرولوژی رودخانه ها و انهار و داغاب در بستر طبیعی آنها بدون رعایت اثر ساختمان تاسیسات آبی با وزارت نیرو است. تبصره 2 ـ حریم مخازن و تاسیسات آبی و همچنین کانال های عمومی آبرسانی و آبیاری و زهکشی اعم از سطحی و زیر زمینی به وسیله وزارت نیرو تعیین و پس از تصویب هیات وزیران قطعیت پیدا خواهد کرد. تبصره 3 ـ ایجاد هر نوع اعیانی و حفاری و دخل و تصرف در بستر رودخانه ها و انهار طبیعی و کانالهای عمومی و مسیل ها و مرداب و برکه های طبیعی و همچنین در حریم قانونی سواحل دریاها و دریاچه ها اعم از طبیعی و یا مخزنی ممنوع است مگر با اجازه وزارت نیرو. تبصره 4 ـ وزارت نیرو در صورتی که اعیانی های موجود در بستر و حریم انهار و رودخانه ها و کانالهای عمومی و مسیل ها و مرداب و برکه های طبیعی را برای امور مربوط به آب یا برق مزاحم تشخیص دهد به مالک یا متصرف اعلام خواهد کرد که ظرف مدت معینی در تخلیه و قلع اعیانی اقدام کند و در صورت استنکاف وزارت نیرو با اجازه و نظارت دادستان یا نماینده او اقدام به تخلیه و قلع خواهد کرد. خسارات به ترتیب مقرر در مواد 43 و 44 این قانون تعیین و پرداخت می شود.

مشاهده ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM