رای قضایی شماره 9309970907401474

رای قضایی شماره 9309970907401474

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970907401474


شماره دادنامه قطعی:
9309970907401474

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/12/20

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
شرط ضبط سلاح شکاری در بزه شکار غیرمجاز

پیام رای:
ضبط سلاح شکاری در بزه شکار غیرمجاز منوط به اثبات عدم مالکیت مجاز متهم در سلاح استفاده شده است.

رای خلاصه جریان پرونده
به موجب بخشی از دادنامه شماره 01060-30/11/1390 صادره از شعبه 101 دادگاه عمومی جزایی.. . آقای ع. به اتهام شکار غیرمجاز حیوان وحشی حمایت شده(یک راس قوچ وحشی) بدون داشتن پروانه ویژه با احراز اتهام و مستندا به بند الف و ب ماده 12 و ماده 14 قانون شکار و صید و ماده 10 قانون مجازات اسلامی به تحمل یک سال حبس با احتساب ایام بازداشت قبلی و ضبط سلاح شکاری متهم محکوم گردیده است. آقای م. به وکالت از ع. نسبت به رای صادره تجدیدنظرخواهی نموده و شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان یزد رسیدگی کرده و به موجب دادنامه شماره 00120-09/02/1391 ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته را تایید نموده سپس با توجه به وضعیت موکل معترض با رعایت ماده 22 قانون مجازات اسلامی و تبصره 2 ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب مجازات حبس متهم را به پرداخت مبلغ بیست میلیون ریال جزای نقدی تبدیل کرده است. ملاحظه می شود آقای ع. ضمن ارایه تصویری از دفترچه مربوط به مجوز سلاح خود و با تسلیم لایحه ای که به تاریخ 11/09/93 ثبت دفتر دیوان عالی کشور گردیده نسبت به رای قطعی شماره 00120-09/02/1391 صادره از شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان.. . تقاضای پذیرش اعاده دادرسی نموده که به این شعبه ارجاع و به کلاسه فوق ثبت و با تهیه گزارش در دستور کار قرار گرفته است. بدیهی است به هنگام شور لایحه مزبور و پیوست آن موردبررسی قرار خواهد گرفت.

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص تقاضای آقای ع. مبنی بر اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره 9109970302100120-09/02/1391 صادره از شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان.. . نظر به این که ماده 14 اصلاحی 25/09/1375 قانون شکار و صید مصوب 16/03/1346 و ماده 10 قانون مجازات اسلامی 1375 صرفا ناظر بر تکلیف دادگاه به تعیین تکلیف نمودن اموال است نه لزوما مصادره آن که ضبط و مصادره اموال توقیفی نیازمند حکم صریح مقنن موضوع ماده 2 قانون مجازات اسلامی است و در موارد نقص اجمال یا عدم تصریح قواعد آمره تفسیر به نفع متهم و مضیق قانون لازم الرعایه است و مجوزی برای تفسیر موسع علیه متهم در این گونه موارد وجود ندارد. بنابراین با اخذ ملاک از بند 5 و 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و مستندا به ماده 274 همان قانون رای به پذیرش اعاده دادرسی صرفا نسبت به ضبط سلاح مستدعی اعاده دادرسی صادر و پرونده جهت رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می شود.
شعبه 14 دیوانعالی کشور - رییس و مستشار
محمد رضا صابر - محمد حسین راضی

قاضی:
محمدرضا صابر , محمد حسین راضی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 ـ انحلال شخص حقوقی و مصادره اموال آن زمانی اعمال می شود که برای ارتکاب جرم به وجود آمده یا با انحراف از هدف مشروع نخستین فعالیت خود را منحصرا در جهت ارتکاب جرم تغییر داده باشد.

مشاهده ماده 22 قانون مجازات اسلامی

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

ماده 14 ـ وسایل شکار و صید از قبیل تفنگ فشنگ نورافکن دوربین چشمی تور و قلاب ماهیگیری و سایر ادوات ارتکاب جرم که مرتکبان اعمال یاد شده بالا به همراه دارند و همچنین موتورسیکلت هایی که مرتکبان اعمال بالا به طور مستقیم برای شکار مورد استفاده قرار می دهند توسط سازمان توقیف و این وسایل تا خاتمه رسیدگی و صدور حکم قطعی زیر نظر سازمان به صورت امانی نگهداری شده و دادگاه پس از صدور حکم نسبت به اموال یاد شده تعیین تکلیف می کند. (اصلاحی 25/9/1375)

مشاهده ماده 14 قانون شکار و صید

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM