رای قضایی شماره 9209970221300738

رای قضایی شماره 9209970221300738

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970221300738


شماره دادنامه قطعی:
9209970221300738

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/05/30

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
طرح دعوای تسلیم مبیع بعد از تسلط مجدد بایع

پیام رای:
با تحویل مبیع به مشتری تسلیم مورد معامله واقع شده و در صورتی که پس از تسلیم مبیع تحت تسلط بایع قرار گیرد دعوای تسلیم مبیع قابل استماع نیست.

رای دادگاه بدوی
درخصوص دعوای آقایان الف.ر. و م.م. به وکالت از آقای الف.ج. به طرفیت آقای م.الف. و آقای ب.ح. به خواسته الزام خوانده ردیف اول به تحویل مبیع و الزام خوانده ردیف دوم به استرداد مبایعه نامه شماره 25328 و خسارات دادرسی؛ درخصوص خواسته اول با توجه به اینکه حسب رسید ارایه شده از ناحیه وکلای خواهان و اظهارات ایشان در جلسه دادرسی مورخ 10/8/91 مبنی بر اینکه ملک تحویل موکل ایشان شده است لیکن بعدا قفل آن توسط خوانده ردیف اول تعویض شده است و از ورود موکل وی به ملک ممانعت نموده است فلذا تحویل ملک که از جمله تعهدات قراردادی و آثار بیع مندرج در ماده 362 قانون مدنی است واقع شده است و وقتی عملی انجام شد و تمام شد بار دیگر نمی توان آن را درخواست نمود و در تحویل مبیع نیز فروشنده مکلف است یک بار مبیع را تحویل نماید که این موضوع با توجه به دلیل ـ ضمیمه درخواست است ـ واقع شده است. فلذا در این قسمت حکم بر بطلان دعوای خواهان صادر و اعلام می نماید. درخصوص قسمت دوم نیز با توجه به اظهارات وکلای خواهان که از ابتدای انجام معامله خوانده ردیف دوم از تحویل بیع نامه به موکل خودداری نموده است و خوانده ردیف دوم نیز با حضور در دادگاه بیان داشته که با توجه به قولنامه ای بودن خرید و فروش املاک تا تسویه حساب کامل نمی تواند قولنامه را تحویل نماید فلذا تا کنون تحویلی جهت بیع نامه از سوی خوانده به خواهان صورت نگرفته است. کلمه استرداد در معنای داده را «واپس خواستن طلب باز پس چیزی کردن (لغت نامه دهخدا)»; به کار رفته است که این معنای لغوی در اصطلاح حقوقی و عرفی نیز بر همین معنا استفاده شده است. فلذا با توجه اینکه استرداد زمانی معنا می دهد که خواهان بیع نامه را به خوانده ردیف دوم داده باشد و حال تقاضای باز پس گیری آن را داشته باشد در حالی که حسب مندرجات پرونده تاکنون بیع نامه تحویل خواهان نشده است تا بازپس گیری آن را مطالبه نماید فلذا دعوای حاضر را نیز به کیفیت مطروحه قابل استماع ندانسته مستندا به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوا صادر و اعلام می نماید. رای صادره حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.
معاون قضایی دادرس شعبه 3 دادگاه ملارد ـ ذوالفقاری

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای الف.ج. با وکالت آقایان الف.ر. و م.م. به طرفیت آقایان م.الف. و ب.ح. نسبت به دادنامه شماره 651ـ 28/9/91 از شعبه 3 دادگاه عمومی حقوقی ملارد می باشد. به موجب دادنامه موصوف درخصوص خواسته اول تجدیدنظرخواه مبنی بر تحویل مبیع حکم به رد دعوا و درخصوص استرداد مبایعه نامه قرار رد دعوی صادر شده است. این دادگاه محتویات پرونده را مورد مطالعه و به لوایح وکلا نیز توجه نمود لیکن دادنامه اصداری را شایسته تایید می داند؛ اولاـ زیرا برابر بند 1 از ماده 362 قانون مدنی به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع و بایع ملک ثمن می شود و به صراحت بند 3 از ماده یادشده عقدبیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم می نماید که در مانحن فیه مبیع یک بار تسلیم گردیده است؛ از این رو به استناد ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد اعتراض دادنامه تجدیدنظرخواسته در این قسمت تایید می گردد و نسبت به خواسته دیگر تجدیدنظرخواه مبنی بر استرداد مبایعه نامه نیز موجه و وارد به نظر می رسد زیرا الفاظ عقود محمول بر معانی عرفیه می باشد و استدلال محکمه بدوی منطبق با قانون نمی باشد زیرا مشاورین املاک وظیفه ندارد که مبایعه نامه را نزد خود نگه داشته و به مراجع قضایی تحویل دهند. پس از امضاء مبایعه نامه از سوی طرفین و ممهور نمودن آن از سوی دفتر مشاور املاک بایستی نسخه ای نزد فروشنده و خریدار و دیگری در دفتر مشاور املاک باشد؛ لذا دادنامه متعرض عنه به استناد ماده 353 قانون آیین دادرسی مدنی در این قسمت نیز نقض و پرونده جهت صدور حکم مقتضی یا فصل خصومت به محکم نخستین ارسال می گردد. این رای قطعی است.
رییس شعبه 13 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
حجازی فر ـ حسین خانی

قاضی:
ارسطو ذولفقاری , سید ابوالفضل حجازی فر , حسینخانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 362 - آثار بیعی که صحیحا واقع شده باشد از قرار ذیل است: 1 - به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن می شود؛ 2 - عقد بیع بایع را ضامن درک مبیع و مشتری را ضامن درک ثمن قرار می دهد؛ 3 - عقد بیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم می نماید؛ 4 - عقد بیع مشتری رابه تادیه ثمن ملزم می کند.

مشاهده ماده 362 قانون مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM