رای قضایی شماره 9109970221601317

رای قضایی شماره 9109970221601317

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970221601317


شماره دادنامه قطعی:
9109970221601317

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/11/24

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مسئولیت بانک نسبت به خسارات ناشی از تقصیر کارمند بانک

پیام رای:
در صورت احراز تقصیر بانک از طریق تبانی کارمند آن با جاعلین چک ید بانک از امانی به ضمانی مبدل و نسبت به کلیه خسارات وارده به سپرده و سرمایه گذاری مشتری مسئول بوده و این مسئولیت محدود به میزان تقصیر اثباتی کارمند خاطی در محاکم کیفری نیست.

رای دادگاه بدوی
درخصوص دعوی ستاد بازسازی عتبات عالیات با نمایندگی حقوقی آقای ح.د. به طرفیت خوانده بانک سپه شعبه.. . به خواسته محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ 000/000/735/2 ریال بابت وجه پرداختی از ناحیه بانک خوانده به توسط یک فقره چک مجعول و ساختگی و اسکن شده با امضایات مجعول با احتساب خسارات قانونی و حق الوکاله وکیل و خسارات تاخیر تادیه تا زمان اجرای حکم و سایر خسارات. خلاصه دعوی خواهان از این قرار است فردی به نام ه.ش. با ارایه یک فقره چک مجعول و ساختگی شماره 528659/ق/34 به مبلغ 000/000/735/2 ریال از حساب.. . متعلق به خواهان به بانک خوانده اقدام به برداشت غیر قانونی وجه مذکور می نماید و شخص اخیر نیز با واریز آن به حساب افرادی با هویت مجعول موفق به دریافت وجه آن می گردد. پس از اطلاع خواهان موضوع منتهی به تشکیل پرونده کیفری در شعبه دوم دادسرای مرکز ویژه کارکنان دولت شده و با تحقیقات معموله دقیقا مشخص می گردد چک ارایه شده به بانک اصولا مربوط به دسته چک خواهان نبوده و با جعل و ساختن و اسکن و سپس جعل مفاد و مندرجات چک و امضایات ذیل آن چک به بانک ارایه شده که النهایه شکایت مطروحه منتهی به صدور رای شماره 98 مورخه 9/2/91 از شعبه 1031 دادگاه جزایی تهران می گردد و در پرونده کیفری متهمین پرونده بعضا دستگیر و تفهیم اتهام شده و محکومیت نیز برای آنان صادر می گردد و اتفاقا بعضی از متهمین از کارمندان بانک خوانده بوده که شرح آن در رای مبسوط شعبه 1031 مندرج است. دادگاه از توجه به محتویات پرونده و مداقه در رای صادره از شعبه 1031 دادگاه عمومی جزایی تهران که در آن در خصوص رد مال به صاحبان حساب های بانکی اتخاذ تصمیم گردیده و قید گردیده که چون وجوه صاحبان حساب در تصرف و نزد بانک سپرده شده و مسیولیت حفظ و نگهداری و استرداد وجوه بر عهده بانک می باشد از طرف دیگر متهمین پرونده محکوم به رد مال به بانک گردیده اند مسیولیت بانک خوانده و استرداد وجوه برداشت شده از حساب خواهان با اسناد مجعول و با همکاری احد از کارمندان بانک به نظر دادگاه ثابت است. دادگاه مستندا به مواد 198 و 519 و 522 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب حکم بر محکومیت بانک خوانده به استرداد مبلغ 000/00/735/2 ریال بابت اصل خواسته و مبلغ 000/651/54 بابت هزینه ابطال تمبر و خسارات تاخیر تادیه از تاریخ 1/12/85 (تاریخ پرداخت وجه چک مدرکیه با ارایه چک مجعول) لغایت یوم وصول که احتساب آن بر اساس شاخص بانک مرکزی با اجرای احکام خواهد بود در حق خواهان صادر و اعلام می دارد خواسته خواهان دایر بر مطالبه حق الوکاله با توجه به معرفی نماینده قضایی و اینکه در قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب که موخر التصویب است حق الوکاله نمایندگان قضایی پیش بینی نشده بلادلیل و محکوم به بطلان است. رای دادگاه حضوری بوده است؛ بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران است.
رییس دادگاه شعبه 22 دادگاه عمومی حقوقی تهران - میرزا جانی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
درخصوص تجدیدنظرخواهی بانک سپه به مدیریت آقای ر.پ. به طرفیت ستاد بازسازی عتبات عالیات نسبت به دادنامه شماره 599 مورخه 3/7/91 صادره از شعبه 22 دادگاه عمومی حقوقی تهران دایر بر محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ 000/000/735/2 ریال بابت اصل خواسته به اضافه هزینه دادرسی و خسارت تاخیر تادیه در حق تجدیدنظرخوانده نظر به جمیع اوراق و محتویات پرونده و مستندات ابرازی از طرف خواهان بدوی و دفاعیات خوانده و لایحه اعتراضیه تجدیدنظرخواه در این مرحله و نظر به اینکه تجدیدنظرخواه تا زمانی که مرتکب تقصیر و تخلف در حفظ و نگهداری دارایی صاحب حساب نزد خود نشده امین محسوب می گردد؛ لیکن پس از احراز تقصیر و تخلف وی ید امانی به ید ضمانی تغییر و مسیولیت جبران خسارت وارده به دارایی صاحب حساب را دارد و همین مطلب از مفاد بند ج ماده 35 قانون پولی و بانکی کشور مصوب 1351 مستفاد می گردد بنابراین استدلال بانک سپه در لایحه اعتراضیه در این خصوص وارد نبوده ایضا ادعای عدم شخصیت حقوقی مستقل خواهان بدوی (تجدیدنظرخوانده) نیز وارد نیست و با احراز اهمال بانک و تبانی کارمند بانک با جاعلین موید مسیولیت بانک در جبران خسارت وارده به صاحب حساب است و مقصود از جبران خسارت در بند ج قانون فوق الاشعار اعم است از پرداخت اصل وجه مورد تصرف و برداشت شده توسط افراد یا اشخاص غیر مجاز و پرداخت خسارت ها و هزینه های مرتبط با آن مضافا استدلال تجدیدنظرخواه مبنی بر مسیولیت بانک در جبران خسارت وارده به میزان محکومیت کارمند بانک توسط دادگاه کیفری محدود می گردد نیز قابلیت پذیرش ندارد؛ زیرا ماحصل همکاری کارمند بانک سپه با جاعلین محدود به میزان محکومیت وی نیست و شامل تمام وجه برداشت شده از حساب تجدیدنظرخوانده می گردد. بنابراین به نظر این دادگاه دادنامه اصدار یافته در محکومیت تجدیدنظرخواه وفق موازین قانونی و بارعایت اصول اداری می باشد و اعتراض تجدیدنظرخواه واجد دلیل موثر و جهتی که نقض و بی اعتباری دادنامه مذکور را ایجاب نماید نبوده و موضوع تجدیدنظرخواهی با هیچ کدام از شقوق و جهات مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی مطابقت ندارد و دادگاه مستندا به ماده 358 قانون اخیرالذکر ضمن رد اعتراض معترض دادنامه معترض عنه را تایید و استوار می نماید. رای صادره حضوری و قطعی است.
رییس شعبه 16 دادگاه تجدیدنظر استان تهران - مستشاردادگاه
موسوی - رحیمی

قاضی:
موسوی , رحیمی , میرزاجانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 35 ـ الف ـ محکومین به سرقت ارتشاء اختلاس خیانت در امانت کلاهبرداری جعل و تزویر صدور چک بی محل و ورشکستگی به تقصیر یا تقلب اعم از این که حکم از دادگاه های داخلی یا خارج کشور صادر شده یا محکوم مجرم اصلی یا شریک یا معاون جرم بوده باشد از تصدی اداره امور بانکها به هر عنوان ممنوع می باشند. ب ـ مدیران و روسای هیچ بانکی نمی توانند بدون اجازه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در بانک دیگری سهم یا سمتی داشته باشند. ج ـ هر بانک در مقابل خساراتی که در اثر عملیات آن متوجه مشتریان می شود مسئول و متعهد جبران خواهد بود. مدیرعامل رییس هیات مدیره اعضاء هیات عامل و اعضاء هیات مدیره هر بانک نیز در مقابل صاحبان سهام و مشتریان مسئول خساراتی می باشند که به علت تخلف هر یک از آنها از مقررات و قوانین و آیین نامه های مربوط به این قانون یا اساسنامه آن بانک به صاحبان سهام یا مشتریان وارد می شود. تبصره ـ مرجع صالح برای تشخیص و تطبیق احکام صادره از دادگاه های خارجی در مورد بند الف این ماده وزارت دادگستری است.

مشاهده ماده 35 قانون پولی و بانکی کشور

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM