نظریه مشورتی شماره 1266/95/7

نظریه مشورتی شماره 1266/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1266/95/7


شماره نظریه:
1266/95/7

شماره پرونده:
59-3/1-755

تاریخ نظریه:
1395/05/30

استعلام
اگر محکوم¬علیه در زمان اجرای حکم نسبت به منزل وی ادعا نماید منزل را فروخته ام و دادگاه پس از بررسی قبول ننماید آیا بعد از اتمام عملیات اجرایی محکوم¬علیه می¬تواند دادخواست ابطال عملیات اجرایی به لحاظ مستثنیات دین بودن منزل مورد عملیات اجرایی را مطرح نماید؟ و دادگاه می¬بایست با ورود به ماهیت رسیدگی نماید یا با توجه به مواد 142و 143 قانون اجرای احکام مدنی دادگاه می-بایست قرار رد دعوی را صادر نماید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
رعایت مستثنیات دین در انجام عملیات اجرایی برابر قانون لازم است و مستلزم اعتراض محکوم علیه نیست. بنابراین هرگاه در فرض سوال دادگاه بدون توجه به مستثنیات دین نسبت به توقیف مال محکوم علیه و ادامه عملیات اجرایی اقدام کرده است صرف عدم اعتراض قبلی محکوم علیه یا خاتمه عملیات اجرایی مانع رسیدگی دادگاه به اعتراض بعدی وی نیست زیرا رعایت مستثنیات دین صرفنظر از اعتراض یا عدم اعتراض محکوم علیه از وظایف دادگاهی است که حکم زیر نظر آن اجرا می شود و دستور تعقیب عملیات اجرایی که بدون توجه به رعایت مستثنیات دین صادر شده است در صورت اثبات اشتباه بودن آن مانند سایر دستورات دادگاه قابل عدول است و اصولا رسیدگی به اعتراض محکوم علیه به شرح فوق مستلزم تقدیم دادخواست نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 142 ـ شکایت راجع به تنظیم صورت ملک و ارزیابی آن و تخلف از مقررات مزایده و سایر اقدامات دادورز ( مامور اجرا) ظرف یک هفته از تاریخ وقوع به دادگاهی که دادورز ( مامور اجرا) در آنجا ماموریت دارد داده می شود دادگاه در وقت فوق العاده به موضوع شکایت رسیدگی و در صورتی که شکایت را وارد و موثر دانست اقدامی را که بر خلاف مقررات شده است ابطال و دستور مقتضی صادر خواهد نمود. قبل از این که دادگاه در موضوع شکایت اظهار نظر نماید سند انتقال داده نمی شود.

مشاهده ماده 142 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 143 ـ دادگاه در صورت احراز صحت جریان مزایده دستور صدور سند انتقال را به نام خریدار می دهد و این دستور قطعی است.

مشاهده ماده 143 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM