نظریه مشورتی شماره 7/95/1250

نظریه مشورتی شماره 7/95/1250

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/95/1250


شماره نظریه:
7/95/1250

شماره پرونده:
95-168/1-865

تاریخ نظریه:
1395/05/27

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- آنچه از مفاد ماده 300 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مستفاد می گردد این است که حضور دادستان در جلسات دادگاه کیفری دو اختیاری است مگر اینکه دادگاه حضور وی را ضروری تشخیص دهد نظر به اینکه استفاده از این اختیار مستلزم "اطلاع" دادستان از وقت رسیدگی است و این امر با ابلاغ وقت رسیدگی محقق می شود به ویژه آنکه دفاع از کیفرخواست حقی است برای دادستان که استفاده از این حق مستلزم ابلاغ وقت به وی می باشد بنابراین در مواردی که حضور دادستان اختیاری است نیز ابلاغ وقت رسیدگی به وی ضروری به نظر می رسد. 2-الف: با توجه به تصریح ماده 412 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی دادگاه اطفال و نوجوانان باید وقت رسیدگی را به دادستان ابلاغ نماید.  ب: نظر به اینکه حسب صراحت تبصره یک ماده 315 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان در واقع شعبه ای از دادگاه کیفری یک است و به تصریح قسمت اخیر ماده 300 آن قانون حضور دادستان در جلسات رسیدگی دادگاه کیفری یک الزامی است لذا حضور دادستان در پرونده های دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان نیز الزامی است./

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 300 ـ در تمامی جلسات دادگاههای کیفری دو دادستان یا معاون او یا یکی از دادیاران به تعیین دادستان می توانند برای دفاع از کیفرخواست حضور یابند مگر اینکه دادگاه حضور این اشخاص را ضروری تشخیص دهد که در این مورد و در تمامی جلسات دادگاه کیفری یک حضور دادستان یا نماینده او الزامی است لکن عدم حضور این اشخاص موجب توقف رسیدگی نمی شود مگر آنکه دادگاه حضور آنان را الزامی بداند.

مشاهده ماده 300 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 412 ـ دادگاه اطفال و نوجوانان وقت جلسه رسیدگی را تعیین و به والدین اولیاء یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان وکیل وی و دادستان و شاکی ابلاغ می کند. تبصره 1 ـ هرگاه در موقع رسیدگی سن متهم هجده سال و یا بیشتر باشد وقت دادرسی به متهم یا وکیل او ابلاغ می شود. تبصره 2 ـ در جرایم تعزیری درجه شش هفت و هشت و همچنین در جرایم تعزیری که مجازات قانونی آنها غیر از حبس است هرگاه متهم و والدین یا سرپرست قانونی او و همچنین درصورت داشتن وکیل وکیل او حاضر باشند و درخواست رسیدگی نمایند و موجبات رسیدگی نیز فراهم باشد دادگاه می تواند بدون تعیین وقت رسیدگی و اتخاذ تصمیم نماید.

مشاهده ماده 412 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 315 ـ در صورتیکه اطفال و نوجوانان مرتکب یکی از جرایم مشمول صلاحیت دادگاه کیفری یک یا انقلاب شوند به جرایم آنان در دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود و متهم از کلیه امتیازاتی که در دادگاه اطفال و نوجوانان اعمال می شود بهره مند می گردد. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ در هر شهرستان به تعداد مورد نیاز شعبه یا شعبی از دادگاه کیفری یک به عنوان «دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان» برای رسیدگی به جرایم موضوع این ماده اختصاص می یابد. تخصصی بودن این شعب مانع از ارجاع سایر پرونده ها به آنها نیست. تبصره 2 ـ حضور مشاوران با رعایت شرایط مقرر در این قانون برای رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان در دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم آنان الزامی است.

مشاهده ماده 315 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM