نظریه مشورتی شماره 1199/95/7

نظریه مشورتی شماره 1199/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1199/95/7


شماره نظریه:
1199/95/7

شماره پرونده:
713-182-95

تاریخ نظریه:
1395/05/24

استعلام
1- در مواردی که مقنن شخصی را نسبت به مالی امین فرض دکرده است مانند نصب قیم یا نصب امین برای اداره امور غایب مفقودالاثر و نظایر آن سوء استفاده این افراد مشمول کیفری جرم خیانت در امانت می شود یا خیر؟ 2- در مواردی که نماینده قانونی امین قیم اموال مولی علیه خویش را که در یدش بوده به فروش رساند آیا موضوع اتهام فروش مال غیر است یا خیانت در امانت یا هر دو؟ 3- آیا شروع به جرم اختلاس متصور می باشد یا خیر؟ در صورت مثبت بودن پاسخ چنانچه مرتکب سندی را نیز جعل نماید نحوه اعمال مجازات به چه صورت خواهد بود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- قیم و امین شخص غائب در خصوص اموال محجور و غائب که به لحاظ سمتشان این اموال در اختیار آنان قرار می¬گیرد امین محسوب می¬شوند؛ لذا در صورت تصاحب تلف استعمال یا مفقودکردن اموال به ضرر محجور و غائب با جمع شرایط ممکن است عمل آنان مشمول ماده 674 قانون مجازات اسلامی 1375 باشد. 2- هرگاه شخص مرتکب رفتار واحدی شود که عناوین مجرمانه متعددی دارد مثل فروش مال امانی که فعل واحد است ولی دو عنوان مجرمانه «خیانت در امانت» و «فروش مال غیر» دارد موضوع مشمول مقررات ماده 131 قانون مجازات اسلامی 1392 می¬گردد. 3- شروع به بزه اختلاس از دایره شمول شروع به جرم موضوع ماده 122 قانون مجازات اسلامی 1392 خارج نیست و ماده 6 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری هم موید این امر است و چنانچه شروع به جرم اختلاس توام با جعل سند باشد مرتکب علاوه بر مجازات شروع به اختلاس طبق بندهای ماده 122 قانون یادشده با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم به مجازات بزه جعل نیز محکوم می¬شود. (لازم به ذکر است که با تصویب ماده 122 قانون مجازات اسلامی 1392 طبق ماده 728 قانون مزبور کلیه قوانینی که به طور خاص برای شروع به جرم مجازات تعیین¬شده ملغی و مجازات شروع به جرم در تمام جرایم مطابق بندهای ذیل ماده 122 تعیین می¬شود).

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

ماده 131 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه رفتار واحد دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود

مشاهده ماده 131 قانون مجازات اسلامی

ماده 122 ـ هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند به شرح زیر مجازات می شود: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش تبصره ـ هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.

مشاهده ماده 122 قانون مجازات اسلامی

ماده 6 ـ مجازات شروع به اختلاس حسب مورد حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و در صورتی که نفس عمل انجام شده نیز جرم باشد شروع کننده به مجازات آن جرم نیز محکوم می شود. مستخدمان دولتی علاوه بر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیرکل یا بالاتر و یا هم طراز آنها باشند به انفصال دائم از خدمات دولتی و در صورتی که در مراتب پائین تر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می شوند

مشاهده ماده 6 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM