نظریه مشورتی شماره 7/99/1950

نظریه مشورتی شماره 7/99/1950

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1950


شماره نظریه:
7/99/1950

شماره پرونده:
99-91-1950 ع

تاریخ نظریه:
1399/12/25

استعلام
به استحضار می رساند چهل و نه درصد سهام شرکت چاپ و نشر کتاب های درسی ایران متعلق به سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش است و مابقی سهام آن متعلق به بخش خصوصی است. بر اساس اساسنامه شرکتاین سازمان برخوردار از سهام ممتاز و دارای چهار عضو هیات مدیره است. حسب ماده 110 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 این سازمان باید یک نفر را به عنوان نماینده حقوقی و سه نفر دیگر را به عنوان عضو حقیقی به مجمع عمومی معرفی کند که در صورت انتخاب توسط مجمع به عنوان عضو هیات مدیره قرار گیرند. در اجرای تبصره های 3 و 4 قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل مصوب 1373 برای این سازمان برخی ابهامات و پرسش ها به شرح زیر مطرح است که خواهشمند است در این خصوص اعلام نظر فرمایید. 1- آیا به عنوان نماینده حقوقی موضوع ماده 110 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 می توان کارمند دولت را معرفی کرد؟ 2- آیا سه عضو حقیقی هیات مدیره منتخب مجمع عمومی می تواند از بین کارکنان دولت باشد؟ 3- آیا چهار عضو هیات مدیره اعم از حقیقی و حقوقی را می توان از بین بازنشستگان انتخاب کرد؟ شایان ذکر است که کلیه اعضای هیات مدیره غیر موظف هستند.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2- مطابق ماده 4 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 با اصلاحات و الحاقات بعدی شرکت دولتی شرکتی است که بیش از پنجاه درصد سرمایه و سهام آن متعلق به دولت باشد و با عنایت به این که بر اساس مندرجات استعلام پنجاه و یک درصد سهام شرکت چاپ و نشر کتاب های درسی ایران متعلق به بخش خصوصی است شرکت یادشده از مصادیق شرکت های خصوصی است و از شمول شرکت های دولتی موضوع تبصره 3 قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل مصوب 1373 با اصلاحات و الحاقات بعدی خارج است. بنابراین و با لحاظ نظریه شماره 1722 مورخ 9/2/1360 شورای نگهبان عضویت کارمندان دولت در هیات مدیره شرکت خصوصی به نمایندگی از سوی دولت (اعم از نماینده حقوقی یا حقیقی مذکور در ماده 110 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347) فاقد منع قانونی است. 3- با توجه به قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان مصوب 1395 با اصلاحات بعدی که به کارگیری بازنشستگان در دستگاه های اجرایی را با استثنائاتی ممنوع اعلام نموده و با عنایت به این که نمایندگان سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش اعم از حقیقی و حقوقی از سوی سازمان برای عضویت در هیات مدیره شرکتی اعم از خصوصی و دولتی به کارگیری می شوند این نمایندگان نیز مشمول قانون یادشده هستند؛ اما این نمایندگان در صورتی که از استثنائات اخیر تبصره 1 اصلاحی مصوب 1397 این ماده واحده یعنی «جانبازان بالای پتجاه درصد آزادگان بالای سه سال اسارت و فرزندان شهدا» نباشند با عنایت به تبصره 2 این ماده واحده مبنی بر تجویز به کارگیری بازنشستگان متخصص با مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر به صورت پاره وقت و ساعتی تا سقف یک سوم ساعات اداری کارمندان رسمی از بازنشستگان می توان با رعایت شرایط تبصره 2 مذکور برای اعضای هیات مدیره استفاده کرد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 110 - اشخاص حقوقی را می توان به مدیریت شرکت انتخاب نمود. در این صورت شخص حقوقی همان مسئولیت های مدنی شخص حقیقی عضو هیات مدیره را داشته و باید یک نفر را به نمایندگی دائمی خود جهت انجام وظایف مدیریت معرفی نماید. چنین نماینده ای مشمول همان شرایط و تعهدات و مسئولیت های مدنی و جزایی عضو هیات مدیره بوده و از جهت مدنی با شخص حقوقی که او را به نمایندگی تعیین نموده است مسئولیت تضامنی خواهد داشت. شخص حقوقی عضو هیات مدیره می تواند نماینده خود را عزل کند به شرط آن که در همان موقع جانشین او را کتبا به شرکت معرفی نماید وگرنه غایب محسوب می شود.

مشاهده ماده 110 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

ماده 4- شرکت دولتی: بنگاه اقتصادی است که به موجب قانون برای انجام قسمتی از تصدی های دولت به موجب سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری جزو وظایف دولت محسوب می گردد ایجاد و بیش از پنجاه درصد (50%) سرمایه و سهام آن متعلق به دولت می باشد. هر شرکت تجاری که از طریق سرمایه گذاری وزارتخانه ها موسسات دولتی و شرکت های دولتی منفردا یا مشترکا ایجاد شده مادام که بیش از پنجاه درصد (50%) سهام آنها منفردا یا مشترکا متعلق به واحدهای سازمانی فوق الذکر باشد شرکت دولتی است. تبصره 1- تشکیل شرکت های دولتی تحت هریک از عناوین فوق الذکر صرفا با تصویب مجلس شورای اسلامی مجاز است همچنین تبدیل شرکت هایی که سهام شرکت های دولتی در آنها کمتر از پنجاه درصد (50%) است با افزایش سرمایه به شرکت دولتی ممنوع است. تبصره 2- شرکت هایی که به حکم قانون یا دادگاه صالح ملی و یا مصادره شده و شرکت دولتی شناخته شده یا می شوند شرکت دولتی تلقی می گردند. تبصره 3- احکام «شرکت های دولتی» که در این قانون ذکر شده بر کلیه شرکت هایی که شمول قوانین و مقررات عمومی بر آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است نیز اعمال خواهد شد.

مشاهده ماده 4 قانون مدیریت خدمات کشوری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM