نظریه مشورتی شماره 1036/95/7

نظریه مشورتی شماره 1036/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1036/95/7


شماره نظریه:
1036/95/7

شماره پرونده:
59-861/1-831

تاریخ نظریه:
1395/05/04

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
ماده 429 قانون مجازات اسلامی 1392 ناظر به مواردی است که صاحب حق قصاص بدون عذر موجه یا به علت ناتوانی در پرداخت فاضل دیه یا به جهت انتظار برای بلوغ یا افاقه ولی دم یا مجنی-علیه مرتکب را در وضعیت نامعین رها نماید و شامل فرض سوال نمی شود. اما طبق ماده 419 قانون مذکور اجرای قصاص و مباشرت در آن حسب مورد حق ولی دم و مجنی علیه است که در صورت مرگ آنان این حق به ورثه ایشان منتقل می شود و باید پس از استیذان از مقام رهبری از طریق واحد اجرای احکام کیفری مربوط انجام گیرد. بنابراین مباشرت صاحب حق قصاص الزامی نیست و ماده 543 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 نیز مشعر بر این معناست. البته با توجه به قواعد حاکم بر موضوع وکالت ماموران اجرای احکام تکلیفی به پذیرش وکالت تفویض شده ندارند و در این صورت اولیاءدم باید شخصا یا از طریق وکیل دیگری حکم را اجرا کنند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 429 ـ در مواردی که محکوم به قصاص در زندان است و صاحب حق قصاص بدون عذر موجه یا به علت ناتوانی در پرداخت فاضل دیه یا به جهت انتظار برای بلوغ یا افاقه ولی دم یا مجنی علیه مرتکب را در وضعیت نامعین رها نماید با شکایت محکوم علیه از این امر دادگاه صادرکننده حکم مدت مناسبی را مشخص و به صاحب حق قصاص اعلام می کند تا ظرف مهلت مقرر نسبت به گذشت مصالحه یا اجرای قصاص اقدام کند. در صورت عدم اقدام او در این مدت دادگاه می تواند پس از تعیین تعزیر بر اساس کتاب پنجم «تعزیرات» و گذشتن مدت زمان آن با اخذ وثیقه مناسب و تایید رئیس حوزه قضایی و رئیس کل دادگستری استان تا تعیین تکلیف از سوی صاحب حق قصاص مرتکب را آزاد کند.

مشاهده ماده 429 قانون مجازات اسلامی

ماده 543 ـ پیش از اجرای حکم سلب حیات مراسم مذهبی توسط اشخاص واجد صلاحیت اجراء می شود. هنگام اجرای حکم باید دادستان یا نماینده او قاضی اجرای احکام کیفری فرمانده نیروی انتظامی محل یا نماینده وی پزشک قانونی یا پزشک معتمد و منشی دادگاه حضور داشته باشند. هرگاه اجرای حکم در محوطه زندان صورت گیرد رئیس زندان یا نماینده وی نیز حضور مییابد. وکیل محکوم علیه نیز می تواند برای اجرای حکم حاضر شود. پس از حاضر کردن محکوم علیه در محل اجرای حکم منشی دادگاه حکم را با صدای رسا قرائت می کند. سپس به دستور قاضی اجرای احکام کیفری حکم اجراء شده صورتمجلس تنظیم می شود و به امضای حاضران می رسد.

مشاهده ماده 543 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM