نظریه مشورتی شماره 876/95/7

نظریه مشورتی شماره 876/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 876/95/7


شماره نظریه:
876/95/7

شماره پرونده:
59-721/1-534

تاریخ نظریه:
1395/04/14

استعلام
برابر ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهوا قلمی مانند کم یا زیاد شدن کلمه ای رخ دهد آیا مورد اصلاح رای با توجه به آوردن کلمه مانند در ماده یاد شده شامل دیگر موارد هم می شود و یا خیر؟ در صورت مثبت بودن پاسخ چه مواردی؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
منظور از عبارت «سهو قلم» در ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی که طی آن دادگاه صادرکننده رای با رعایت شرایط مذکور در ماده مجاز به تصحیح رای خود می باشد هرگونه اشتباه در تنظیم و نوشتن رای است به نحوی که تصحیح آن موجب تغییر رای یا ورود دادگاه در ماهیت نباشد؛ بنابراین کم یا زیاد شدن کلمه ای نظیر از قلم افتادن نام یکی از اصحاب دعوا تنها مصداقی از سهو قلم است و مواردی دیگر مثل اشتباه نوشتن نام یکی از اصحاب دعوا یا جا به جا نوشتن نام خواهان و خوانده و امثال آن از مصادیق سهو قلم است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 381 ـ هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلمی مانند کم یا زیاد شدن کلمه ای رخ دهد و یا اشتباهی در محاسبه صورت گیرد چنانچه رای قطعی باشد یا به علت عدم تجدید نظرخواهی و انقضای مواعد قانونی قطعی شود یا هنوز از آن تجدید نظرخواهی نشده باشد دادگاه خود یا به درخواست ذینفع یا دادستان رای تصحیحی صادر می کند. رای تصحیحی نیز ابلاغ می شود. تسلیم رونوشت یا تصویر هریک از آراء جداگانه ممنوع است. رای دادگاه در قسمتی که مورد اشتباه نیست درصورت قطعیت اجراء می شود. تبصره 1 ـ در مواردی که اصل رای دادگاه قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام میباشد. تبصره 2 ـ هرگاه رای اصلی به واسطه واخواهی تجدید نظر یا فرجام نقض شود رای تصحیحی نیز بی اعتبار می شود.

مشاهده ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM