نظریه مشورتی شماره 824/95/7

نظریه مشورتی شماره 824/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 824/95/7


شماره نظریه:
824/95/7

شماره پرونده:
59-861/1-643

تاریخ نظریه:
1395/04/08

استعلام
به استناد ماده 375 قانون آئین دادرسی کیفری دادگاه باید در رای خود حضوری یا غیابی بودن آن را اعلام کند در صورت صدور حکم برائت متهم الزامی به درج حضوری یا غیابی بودن رای از سوی دادگاه وجود دارد یا نه؟ در صورت صدور حکم برائت متهم با قید اینکه حکم برائت غیابی نداریم آیا بایستی در رای نوشته شود که رای صادره حضوری است؟ چنانچه رای صادره قرار باشد درج حضوری یا غیابی بودن آن بی معنی است در این صورت چه بایستی کرد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
باعنایت به ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 آرای غیابی ناظر به احکام مبتنی بر محکومیت متهم می باشد؛ بنابراین آرای غیابی کیفری منصرف از رای برائت یا قرارهای نهایی دادگاهها (کیفری) است و لذا ذکر غیابی یا حضوری بودن آراء مذکور در رای کیفری منتفی به نظرمی رسد و موضوعا از تکلیف مقرر در ماده 375 قانون یادشده مبنی بر تصریح به حضوری یا غیابی بودن رای خارج است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 375 ـ دادگاه باید در رای حضوری یا غیابی بودن و قابلیت واخواهی تجدید نظر و یا فرجام و مهلت و مرجع آن را قید کند. اگر رای قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام باشد و دادگاه آن را غیرقابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام اعلام کند این امر مانع واخواهی تجدید نظر یا فرجام خواهی نیست.

مشاهده ماده 375 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM