نظریه مشورتی شماره 1400/7/1830

نظریه مشورتی شماره 1400/7/1830

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1400/7/1830


شماره نظریه:
1400/7/1830

شماره پرونده:
99-168-1830 ک

تاریخ نظریه:
1400/01/31

استعلام
با توجه به ماده 30 قانون آیین دادرسی کیفری چنانچه مامور نیروی انتظامی کارت ویژه ضابطان دادگستری را نداشته باشد و رفتارهای مربوط به مواد 34 الی 60 قانون آیین دادرسی کیفری را انجام دهد و در این رفتارها شخصی را بازداشت کند یا به منزل شخصی وارد شود آیا آن مامور ضابط محسوب می شود؟ اگر ضابط محسوب نشود آیا مرتکب جرم موضوع ماده 583 یا ماده 694 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) یا جرایم دیگر شده است ؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- مطابق مواد 30 و 603 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 برای احراز عنوان«ضابط دادگستری» علاوه بر وثاقت و مورد اعتماد بودن و فراگیری مهارت های لازم با گذراندن دوره های آموزشی زیر نظر مرجع قضایی مربوط «تحصیل کارت ویژه ضابطان دادگستری» با توجه به ضمانت اجرای مقرر در ذیل ماده 30 قانون مذکور موضوعیت داشته و امری ضروری است. 2- در تحقق جرایم مذکور در مواد 583 و 694 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 ضابط دادگستری بودن یا نبودن مرتکب فاقد موضوعیت است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 694 ـ هرگاه در اثر بریدن یا از بین بردن بینی یا جنایت دیگری بویایی نیز از بین برود یا نقصان یابد هر جنایت دیه یا ارش جداگانه دارد.

مشاهده ماده 694 قانون مجازات اسلامی

ماده 583 ـ هرگاه با از بین بردن عضو یا پوست و مانند آن موی سر ریش یا ابرو از بین برود علاوه بر دیه مو یا ریش یا ابرو حسب مورد دیه یا ارش جنایت نیز پرداخت می شود.

مشاهده ماده 583 قانون مجازات اسلامی

ماده 30 ـ احراز عنوان ضابط دادگستری علاوه بر وثاقت و مورد اعتماد بودن منوط به فراگیری مهارتهای لازم با گذراندن دورههای آموزشی زیر نظر مرجع قضایی مربوط و تحصیل کارت ویژه ضابطان دادگستری است. تحقیقات و اقدامات صورت گرفته از سوی اشخاص فاقد این کارت ممنوع و از نظر قانونی بدون اعتبار است. تبصره 1 ـ دادستان مکلف است به طور مستمر دورههای آموزشی حین خدمت را جهت کسب مهارتهای لازم و ایفاء وظایف قانونی برای ضابطان دادگستری برگزار نماید. تبصره 2 ـ آیین نامه اجرائی این ماده ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری و با همکاری وزرای اطلاعات دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و کشور و فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 30 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 603 ـ ماموران زیر پس از کسب مهارت های لازم و اخذ کارت مربوط ضابط نظامی می باشند: الف ـ ماموران دژبان نیروهای مسلح ب ـ ماموران حفاظت اطلاعات نیروهای مسلح در چهارچوب ماموریت ها و وظایف قانونی پ ـ ماموران بازرسی و قضایی نیروهای مسلح ت ـ فرماندهان افسران و درجه داران آموزش دیده نیروی انتظامی ث ـ افسران و درجه داران نیروهای مسلح در جرایم مشهود در صورت عدم حضور سایر ضابطان نظامی ج ـ مقامات و مامورانی که به موجب قوانین خاص در حدود وظایف محوله ضابط نظامی محسوب می شوند. تبصره 1 ـ روسا معاونان و ماموران زندان ها و بازداشتگاههای نظامی در امور مربوط به زندانیان نظامی و همچنین ماموران حفاظت اطلاعات وزارت اطلاعات نسبت به جرایم کارکنان وزارت مزبور که در صلاحیت رسیدگی سازمان قضایی است ضابط نظامی محسوب می شوند. تبصره 2 ـ کارکنان وظیفه ضابط نظامی محسوب نمی شوند اما تحت نظارت ضابطان مربوط در این مورد انجام وظیفه می کنند و مسوولیت اقدامات انجام شده در این رابطه با ضابطان نظامی است و این مسوولیت نافی مسوولیت کارکنان وظیفه نیست. تبصره 3 ـ اجرای تصمیمات و دستورهای مراجع قضایی عمومی در یگانهای نظامی و انتظامی به عهده ضابطان نظامی مربوط است.

مشاهده ماده 603 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM