نظریه مشورتی شماره 7/95/1661

نظریه مشورتی شماره 7/95/1661

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/95/1661


شماره نظریه:
7/95/1661

شماره پرونده:
95-186/1-1101

تاریخ نظریه:
1395/07/13

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اعمال مقررات ماده 77 قانون مجازات اسلامی 1392 که در فصل نهم (مجازات­های جایگزین حبس) پیش­بینی شده است صرفا ناظر به "مجازات­های جایگزین حبس" است و به سایر مجازات­ها تسری ندارد و اصولا این ماده ارتباطی به تعلیق اجرای مجازات که در فصل ششم بخش دوم کتاب اول قانون مجازات اسلامی (ماده 46 به بعد) آمده است ندارد. 2- هرچند که طبق ماده 49 قانون مجازات اسلامی 1392 دادگاه می تواند ضمن حکم محکومیت یا پس از آن قرار تعلیق اجرای مجازات صادر کند اما با عنایت به ماده 46 قانون مذکور چنانچه حکم محکومیت صادر و دادگاه فارغ از رسیدگی شود فقط به درخواست دادستان یا قاضی اجرای احکام یا محکوم چنانچه یک سوم مجازات اجرا شده باشد دادگاه صادر کننده حکم قطعی می تواند با احراز شرایط مقرر در قانون قرار تعلیق اجرای مجازات را صادر کند و بدون رعایت این شرایط مجاز به صدور قرار تعلیق اجرای مجازات نیست. 3- با توجه به اینکه مجازات معاون در جرایم موجب تعزیر طبق بند ت ماده 127 قانون مجازات اسلامی 1392 یک تا دو درجه پایین­تر از مجازات جرم ارتکابی است و برای معاونت در جرایم تعزیری درجه 8 مجازاتی در قانون تعیین نشده است طبق اصل قانونی بودن جرم و مجازات که در ماده 2 قانون یادشده نیز پیش­بینی شده است معاونت در جرایم تعزیری درجه 8 جرم شناخته نمی­شود./ش ﻫ

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 77 ـ قاضی اجرای احکام می تواند با توجه به وضعیت محکوم و شرایط و آثار اجرای حکم تشدید تخفیف تبدیل یا توقف موقت مجازات مورد حکم را به دادگاه صادرکننده رای پیشنهاد کند. قاضی مذکور به تعداد لازم مددکار اجتماعی و مامور مراقبت در اختیار دارد.

مشاهده ماده 77 قانون مجازات اسلامی

ماده 49 ـ قرار تعلیق اجرای مجازات به وسیله دادگاه ضمن حکم محکومیت یا پس از صدور آن صادر می گردد. کسی که اجرای حکم مجازات وی به طورکلی معلق شده است اگر در بازداشت باشد فوری آزاد می گردد.

مشاهده ماده 49 قانون مجازات اسلامی

ماده 127 ـ در صورتی که در شرع یا قانون مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد مجازات وی به شرح زیر است: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دائم است حبس تعزیری درجه دو یا سه ب ـ در سرقت حدی و قطع عمدی عضو حبس تعزیری درجه پنج یا شش پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش ت ـ در جرایم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی تبصره 1 ـ در مورد بند (ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال انفصال دائم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار شش و هفت است. تبصره 2 ـ در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم مطابق بند (ت) این ماده اعمال می شود.

مشاهده ماده 127 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM