نظریه مشورتی شماره 1519/95/7

نظریه مشورتی شماره 1519/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1519/95/7


شماره نظریه:
1519/95/7

شماره پرونده:
990-218-95

تاریخ نظریه:
1395/06/29

استعلام
با توجه به اینکه قانونگذار در ماده27 قانون شوراهای حل اختلاف که بیان داشته چنانچه مرجع تجدیدنظر آراء صادره را نقض نماید راسا مبادرت به صدور رای می کند و تفکیکی بین قرار و حکم قائل نشده است و همچنین با توچه به نسخ قانون اعسار مصوب1313 من جمله ماده 26 آن به موجب قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و همچنین ماده507 ق.آ.د.م که صرفا به حضوری بودن حکم اعسار از پرداخت هزینه اشاره کرده و از طرفی علی رغم در مقام بیان بودن قانونگذار در آراء شورا چنانچه صدرا بیان شد تفکیکی بین قرار و حکم قائل نشده ولی درموارد 353 و358 ق.آ.د.م در مورد آراء دادگاه های بدوی که در مرحله تجدیدنظر مورد رسیدگی قرار می گیرد این تفکیک را پذیرفته است حال سوال این است با توجه به موارد فوق الذکر و رعایت قاعده فراغ از رسیدگی چنانچه نتیجه رسیدگی در شورا صدور قرار باشد و به آن اعتراض شود آیا دادگاه های بدوی که مرجع تجدیدنظر شورا می باشند در صورت نقض قرار راسا مبادرت به رسیدگی خواهند کرد یا مثل دادگاه های تجدیدنظر پرونده را باید جهت رسیدگی به شورا اعاده کنند.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
برابر ماده 27 قانون شورای های حل اختلاف سال 1394 چنانچه مرجع تجدیدنظر آراء صادره را نقض نماید راسا مبادرت به صدور رای می نماید. مقصود از «آراء» اعم از حکم یا قرار می باشد. این حکم خاصی است که مقنن برای تجدیدنظر از آراء شورا های حل اختلاف مقرر کرده است. نتیجتا دادگاه عمومی در مقام رسیدگی تجدیدنظر نسبت به قرار رد دعوا یا عدم استماع صادره از شورای حل اختلاف در صورت نقض راسا رسیدگی ماهوی نموده و انشاء رای می نماید و مقررات ماده 351 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی راجع به دادگاه های تجدیدنظر استان بوده و قابل تسری به مرجع تجدیدنظر آراء شوراهای حل اختلاف (دادگاههای عمومی) نمی باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 507 - مدیر دفتر ظرف دو روز از تاریخ وصول دادخواست اعسار پرونده را به نظر قاضی دادگاه میرساند تا چنانچه حضور شهود را درجلسه دادرسی لازم بداند به مدعی اعسار اخطار شود که در روز مقرر شهود خود را حاضر نماید. مدیر دفتر نسخه دیگر دادخواست را برای طرف دعوای اصلی ارسال و در ضمن روز جلسه دادرسی را تعیین و ابلاغ می نماید. به هرحال حکم صادره درخصوص اعسار حضوری محسوب است.

مشاهده ماده 507 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 351 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر در رای بدوی غیر از اشتباهاتی از قبیل اعداد ارقام سهو قلم مشخصات طرفین و یا از قلم افتادگی در آن قسمت از خواسته که به اثبات رسیده اشکال دیگری ملاحظه نکند ضمن اصلاح رای آن را تایید خواهد کرد.

مشاهده ماده 351 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 27ـ تمام آرای صادره موضوع ماده (9) این قانون ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی می‏باشد. مرجع تجدیدنظر از آرای قاضی شورا حسب مورد دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری دو همان حوزه قضائی می‏باشد. چنانچه مرجع تجدیدنظر آرای صادره را نقض نماید راسا مبادرت به صدور رای می‏کند. این رای قطعی است و اگر رسیدگی به موضوع در صلاحیت مرجع دیگری باشد پرونده را به مرجع صالح ارسال می­کند. تبصره 1ـ گزارش اصلاحی شورا قابل اعتراض نمی‏باشد و قطعی است. تبصره 2ـ هرگاه رای مرجع تجدیدنظر در مقام رد صلاحیت شورا باشد رسیدگی ماهوی انجام و رای اخیر به عنوان رای شعبه بدوی تلقی و حسب مورد مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی و کیفری قابل تجدیدنظر است. تبصره 3ـ هزینه دادرسی رسیدگی در مراحل تجدیدنظرخواهی حسب مورد براساس هزینه دادرسی طرح دعوی در آن مرجع است.

مشاهده ماده 27 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM