نظریه مشورتی شماره 7/93/2367

نظریه مشورتی شماره 7/93/2367

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/93/2367


شماره نظریه:
7/93/2367

شماره پرونده:
93-3/1-1695

تاریخ نظریه:
1393/09/29

استعلام
در پرونده ای شخصی به پرداخت دیه محکوم می­شود ودر مرحله اجرا شخص ثالث ملکی جهت وصول محکوم به معرفی می­نماید لیکن در جلسات مزایده به فروش نرفته ومحکوم له نیز تمایلی جهت برداشت آن به جای محکوم به را ندارد. حال آیا با رفع توقیف از مال امکان جلب محکوم علیه در راستای اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی وجود دارد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با عنایت به تبصره ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 که تصریح نموده«. .. شخص ثالث نیز می تواند به جای محکوم علیه برای استیفاء محکوم به مالی معرفی کند....»بنابراین معرفی مال اعم از اینکه از جانب محکوم علیه باشد یا شخص ثالث در واقع همان ترتیب پرداخت محکوم به است که از جانب مقنن بیان شده و در این حالت اجراء حکم و استیفاء محکوم به از مال معرفی شده به عمل می آید و پس از مزایده دوم و عدم قبول محکوم به از ناحیه محکوم له مال مورد مزایده به شخص ثالث مسترد می گردد. با توجه به اینکه اعمال ماده2 قانون نحوه اجرای محکومیت­های مالی موکول به این است که مالی جهت استیفاء محکوم به در دسترس نباشد و در این مورد شخص ثالث به جای محکوم علیه مال معرفی و امکان استیفاء فراهم شده است اما محکوم له آنرا قبول ننموده است بنابراین نمی توان با اعمال ماده2 قانون مذکور محکوم علیه را جلب و بازداشت نمود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 2ـ مرجع اجراءکننده رای اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت مکلف است به تقاضای محکوم له از طرق پیش بینی شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانونا ممکن باشد نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن به میزان محکوم به اقدام کند. تبصره ـ در موردی که محکوم به عین معین بوده و محکوم له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجراءکننده رای مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است.

مشاهده ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 34 ـ همین که اجراییه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفاء محکوم به از آن میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبور جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحا اعلام نماید هر گاه ظرف سه سال بعد از انقضاء مهلت مذکور معلوم شود که محکوم علیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه متعسر گردیده باشد به حبس جنحه ای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد. تبصره ـ شخص ثالث نیز می تواند به جای محکوم علیه برای استیفای محکوم به مالی معرفی کند.

مشاهده ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM