نظریه مشورتی شماره 7/99/1894

نظریه مشورتی شماره 7/99/1894

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1894


شماره نظریه:
7/99/1894

شماره پرونده:
99-168-1894 ک

تاریخ نظریه:
1399/11/29

استعلام
متهم به لحاظ عجز از تامین قرار به زندان معرفی شده است و سپس بازپرس نسبت به تخفیف یا کاهش قرار تامین اقدام می کندکه متهم همچنان در بازداشت می ماند. با توجه به ماده 242 قاون آیین دادرسی کیفری فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و طبق ماده 92 قرارهای نهایی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز به نظر دادستان برسد. آیا تخفیف تامین کیفری منتهی به بازداشت متهم نیز مستلزم تایید و اخذ نظر دادستان است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظر به اینکه قانون گذار در ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 صرفا تخفیف قرار بازداشت موقت توسط بازپرس را مستلزم تایید دادستان قرار داده و در خصوص دیگر قرارها این حکم را فقط در مورد ابقای قرار پیش بینی کرده است بنابراین در فرض سوال که بازپرس قرار تامین را تخفیف داده است موجبی برای اخذ موافقت دادستان وجود ندارد؛ هرچند به رغم تخفیف قرار تامین موجبات آزادی متهم فراهم نشده باشد. بدیهی است دادستان با اختیار حاصل از ماده 244 قانون یاد شده در فرض سوال نیز می تواند تخفیف قرار صادره از سوی بازپرس را درخواست کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM