نظریه مشورتی شماره 7/99/1488

نظریه مشورتی شماره 7/99/1488

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1488


شماره نظریه:
7/99/1488

شماره پرونده:
99-168-1488 ک

تاریخ نظریه:
1399/11/21

استعلام
چنانچه پرونده شخصیت موضوع ماده 203 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در مرحله تحقیقات مقدماتی تشکیل نشده باشد و پس از صدور حکم پرونده به واحد اجرای احکام کیفری ارسال شود آیا قاضی اجرای احکام می تواند برخورداری محکوم از نهادهای ارفاقی نظیر آزادی مشروط تعلیق اجرای مجازات و آزادی تحت نظارت سامانه های الکترونیک را منوط به تشکیل پرونده شخصیت توسط واحد مددکاری زندان کند؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا مستفاد از مواد 203 و 286 و 485 و 486 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 این است که پس از صدور دستور تشکیل پرونده شخصیت برای متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی توسط مقام قضایی تنظیم پرونده شخصیت و ارکان آن بر عهده واحد مددکاری اجتماعی است که طبق قانون در حوزه قضایی هر شهرستان ایجاد می شود و تنظیم پرونده شخصیت از سوی واحد مددکاری اجتماعی زندان و کانون اصلاح و تربیت که به طور عمده در اجرای مواد 38 و 40 و 46 آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی و ناظر به مرحله پس از صدور حکم قطعی و وضعیت محکومان است ارتباطی با پرونده شخصیت موضوع مواد صدرالذکر ندارد. ثانیا عدم تشکیل پرونده شخصیت در فرایند تحقیقات مقدماتی نافی بهره مندی محکوم از نهادهای ارفاقی در مرحله اجرای حکم نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 203 ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات قطع عضو حبس ابد و یا تعزیر درجه چهار و بالاتر است و همچنین در جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آنها ثلث دیه کامل مجنی علیه یا بیش از آن است بازپرس مکلف است در حین انجام تحقیقات دستور تشکیل پرونده شخصیت متهم را به واحد مددکاری اجتماعی صادر نماید. این پرونده که به صورت مجزا از پرونده عمل مجرمانه تشکیل می گردد حاوی مطالب زیر است: الف ـ گزارش مددکار اجتماعی در خصوص وضع مادی خانوادگی و اجتماعی متهم ب ـ گزارش پزشکی و روان پزشکی

مشاهده ماده 203 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 286 ـ علاوه بر موارد مذکور در ماده (203) این قانون در جرایم تعزیری درجه پنج و شش نیز تشکیل پرونده شخصیت در مورد اطفال و نوجوانان توسط دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان الزامی است.

مشاهده ماده 286 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 485 ـ معاونت اجرای احکام کیفری به تعداد لازم قاضی اجرای احکام کیفری مددکار اجتماعی مامور اجراء و مامور مراقبتی در اختیار دارد. تبصره ـ قاضی اجرای احکام کیفری باید حداقل سه سال سابقه خدمت قضایی داشته باشد.

مشاهده ماده 485 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 486 ـ قوه قضاییه به منظور انجام وظایف مددکاران اجتماعی تشکیلات مناسبی تحت عنوان «مددکاری اجتماعی» را در حوزه قضایی هر شهرستان ایجاد می نماید.

مشاهده ماده 486 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM