نظریه مشورتی شماره 7/99/1850

نظریه مشورتی شماره 7/99/1850

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1850


شماره نظریه:
7/99/1850

شماره پرونده:
99-186/2-1850 ک

تاریخ نظریه:
1399/11/21

استعلام
ماموری با رعایت مقررات راجع به قانون به کارگیری سلاح توسط نیروهای مسلح در موارد ضروری مصوب 1373 مبادرت به تیراندازی منتهی به جراحت یا فوت متهم یا شهروندان می کند و کمیسیون ماده 5 آیین نامه اجرایی تبصره بند 5 ماده 3 قانون مذکور تیراندازی را وفق مقررات تشخیص می دهد. آیا می توان موضوع را با این استدلال که سلاح نوعا کشنده است در شمول بند «ب» ماده 290 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 دانست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا هیات کارشناسی موضوع ماده 5 آیین نامه اجرایی تبصره بند 5 ماده 3 قانون به کارگیری سلاح توسط ماموران نیروهای مسلح در موارد ضروری مکلف است در کلیه مواردی که مامور یا ماموران مسلح در اجرای ماموریت خود اقدام به تیراندازی کرده و منجر به قتل و جرح شده باشد با بررسی دقیق موضوع نظر خود مبنی بر «انطباق یا عدم انطباق اقدام مامور یا ماموران در به کارگیری سلاح با مقررات مربوط» را اعلام کند و نظر هیات که نظر کارشناسی محسوب می شود مانند دیگر نظریات کارشناسی برای قاضی لازم الاتباع نیست. ثانیا تشخیص عمدی یا غیر عمدی بودن جنایت امری موضوعی است که احراز آن با توجه به ملاک های مقرر در قانون و نیز محتویات پرونده و بررسی ها و تحقیقات به عمل آمده با قاضی رسیدگی کننده است. مع ذلک هرگاه مامور در عمل ارتکابی (فعلی نوعا کشنده) عمد داشته باشد طبیعتا نتیجه ناشی از آن نیز عمدی است؛ اعم از این که قتل باشد یا ضرب و جرح.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 290 ـ جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود خواه نشود. ب ـ هرگاه مرتکب عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می گردد هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. پ ـ هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن نمی شود لکن درخصوص مجنی علیه به علت بیماری ضعف پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد. ت ـ هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند. تبصره 1 ـ در بند (ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالبا شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود. تبصره 2 ـ در بند (پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعا نسبت به مجنی علیه موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 290 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM