نظریه مشورتی شماره 310/95/7

نظریه مشورتی شماره 310/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 310/95/7


شماره نظریه:
310/95/7

شماره پرونده:
59-681/1-421

تاریخ نظریه:
1395/02/19

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
پاسخ سوال 4: در اعمال مقررات تعدد ماده 134 قانون مجازات اسلامی 1392 «درجه جرایم تعزیری» مد نظر است و ملاک تعیین درجه جرایم مجازات قانونی آنهاست که با توجه به شاخص-های ماده 19 قانون مذکور و تبصره های آن صرفنظر از اینکه با توجه به عوامل مشدده یا مخففه مجازات چه مجازاتی توسط دادگاه تعیین می شود مشخص می گردد. بنابراین درفرض سوال که فرد مرتکب دو جرم تعزیری یکی از درجه 6 و دیگری از درجه 7 شده است طبق تبصره 4 ماده 134 قانون مزبور مقررات تعدد جرم اجرا نمی شود و مجازات هریک از جرایم بدون رعایت مقررات تعدد تعیین می شود و اعمال مقررات تخفیف در آنها نیز مطابق عمومات قانون است. لذا تعیین جزای نقدی درخصوص بزه فرار از خدمت در صورت وجود جهات مخففه براساس ماده 3 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح قانونا بلامانع است و مجازات تعیین شده برای هر دوجرم مذکور قابل اجرا است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 3 ـ در کلیه مواردی که حداکثر مجازات حبس در این قانون «تا دو سال» است دادگاه می تواند در صورت وجود جهات مخففه مجازات حبس را تا یک سوم حداقل مجازات قانونی جرم تخفیف داده و یا به یکی از مجازاتهای ذیل متناسب با مجازات اصلی تبدیل نماید: الف ـ در مورد کارکنان پایور: 1 ـ کسر حقوق و مزایا به میزان یک چهارم از شش ماه تا یک سال. 2 ـ جزای نقدی از دو میلیون (000‚000‚2) ریال تا بیست میلیون (000‚000‚20) ریال. 3 ـ محرومیت از ترفیع از سه ماه تا یک سال. 4 ـ انفصال موقت از خدمت از سه ماه تا شش ماه. 5 ـ منع اشتغال به خدمت در یک نقطه یا نقاط معین از شش ماه تا یک سال. ب ـ در مورد کارکنان وظیفه: 1 ـ اضافه خدمت از دو ماه تا چهار ماه. 2 ـ جزای نقدی از یک میلیون (000‚000‚1) ریال تا ده میلیون (000‚000‚10) ریال. 3 ـ منع اشتغال به خدمت در یک نقطه یا نقاط معین حداقل به مدت شش ماه و حداکثر تا پایان خدمت وظیفه و در صورتی که باقیمانده خدمت دوره ضرورت کمتر از شش ماه باشد دادگاه می تواند مدت باقیمانده را مورد حکم قرار دهد. تبصره 1 ـ در صورت محکومیت به منع اشتغال به خدمت در یک نقطه یا نقاط معین تعیین محل خدمت جدید به عهده یگان یا سازمان مربوط می باشد. تبصره 2 ـ در کلیه جرایمی که مجازات قانونی حبس تا سه ماه می باشد قاضی مکلف به تبدیل مجازات حبس به جزای نقدی می باشد.

مشاهده ماده 3 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM