نظریه مشورتی شماره 7/99/1577

نظریه مشورتی شماره 7/99/1577

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1577


شماره نظریه:
7/99/1577

شماره پرونده:
99-168-1577 ک

تاریخ نظریه:
1399/10/24

استعلام
3-اگر محکوم تجدید نظرخواهی نکرده و دادگاه تجدید نظر برائت متهم را احراز کند آیا دادگاه تجدید نظر می تواند رای صادره را نقض و رای برائت صادر کند؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با عنایت به صراحت حکم مقرر در بند «ب» ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و لحاظ وحدت ملاک و الغاء خصوصیت از آن (از حیث عدم ضرورت درخواست تجدید نظرخواهی محکوم علیه) حکم مذکور در بند «ب» ماده 455 و بند «ت» ماده 450 این قانون از جهت عدم ضرورت تجدید نظرخواهی محکوم علیه استثناء بر حکم مقرر در ماده 435 این قانون است. به عبارت دیگر حکم مقرر در بندهای مذکور از مواد موصوف از حیث تجدید نظرخواهی از آراء دارای اثر مطلق بوده و محکوم علیهی که درخواست تجدید نظر نکرده باشد را نیز شامل می شود. « ضمنا پرسش های دیگر به طور جداگانه بررسی و پاسخ آن ارسال می شود. لطفا پرسش های متعدد راجع به موضوع های گوناگون در برگ های جداگانه استعلام شود».

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 455 ـ دادگاه تجدید نظر استان پس از تشکیل جلسه رسیدگی و اعلام ختم دادرسی به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کند: الف ـ هرگاه رای مورد تجدید نظرخواهی مطابق ادله موجود در پرونده و طبق قانون صادر شده باشد رای را تایید و پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می کند. ب ـ هرگاه متهم به جهات قانونی قابل تعقیب نباشد یا دادگاه تجدید نظر استان به هر دلیل برائت متهم را احراز کند رای تجدید نظرخواسته را نقض و رای مقتضی صادر می کند هرچند محکوم علیه درخواست تجدید نظر نکرده باشد و چنانچه محکوم علیه زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. پ ـ چنانچه رای تجدید نظرخواسته را مخالف قانون تشخیص دهد با استدلال و ذکر مبانی و مستند قانونی آن را نقض و در ماهیت انشای رای می کند. تبصره ـ عدم رعایت تشریفات دادرسی موجب نقض رای نیست مگر آنکه تشریفات مذکور به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی ـاعتباری رای شود.

مشاهده ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM