نظریه مشورتی شماره 7/99/1493

نظریه مشورتی شماره 7/99/1493

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1493


شماره نظریه:
7/99/1493

شماره پرونده:
99-16/10-1493 ح

تاریخ نظریه:
1399/10/24

استعلام
1-در صورتی که خودرو فاقد بیمه نامه باشد و وسیله نقلیه با اذن مالک در اختیار راننده مسبب حادثه قرار گیرد در صورتی که به شخص ثالث خسارت بدنی وارد نشده باشد و فقط به مسبب حادثه خسارت بدنی وارد شده باشد با توجه به بند «پ» ماده 4 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395/2/29 موضوع دارای وصف کیفری می باشد یا خیر؟ 2-در صورتی که خود مالک یا وسیله نقلیه فاقد بیمه¬نامه رانندگی نماید و مسبب حادثه باشد و به شخص ثالث صدمه بدنی وارد شود با توجه به ماده فوق الذکر موضوع وصف کیفری دارد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- با توجه به صدر ماده 4 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395 که به «ایجاد خسارت بدنی یا مالی برای شخص ثالث» در موارد بندهای «الف» «ب» و «پ» این ماده تصریح دارد و با لحاظ بند «پ» ماده که صرفا به «خسارات بدنی» معطوف است با توجه به لزوم تفسیر مضیق قوانین کیفری و با عنایت به ماده 2 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در فرض سوال که به شخص ثالث (موضوع بند «ت» ماده یک قانون صدر الذکر) خسارت بدنی است و از شمول بند «پ» ماده 4 قانون صدر الذکر حارج است.. 2- با توجه به قیود مندرج در بند «پ» ماده 3 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی ار وسایل نقلیه مصوب 1395 فرض رانندگی مالک با وسیله نقلیه فاقد بیمه نامه و ایراد خسارت بدنی بر ثالث از شمول این بند خروج موضوعی دارد و حسب مورد می تواند مشمول ضمانت اجراهای کیفری مندرج در مواد 714 تا 719 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 قرار گیرد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 4 ـ موضوع بیمه ممکن است مال باشد اعم از عین یا منفعت یا هر حق مالی یا هر نوع مسئولیت حقوقی مشروط بر اینکه بیمه گذار نسبت به بقاء آنچه بیمه می دهد ذی نفع باشد و همچنین ممکن است بیمه برای حادثه یا خطری باشد که از وقوع آن بیمه گذار متضرر می گردد.

مشاهده ماده 4 قانون بیمه

ماده 3 ـ در بیمه نامه باید امور ذیل به طور صریح قید شود: 1 ـ تاریخ انعقاد قرارداد. 2 ـ اسم بیمه گر و بیمه گذار. 3 ـ موضوع بیمه. 4 ـ حادثه یا خطری که عقد بیمه به مناسبت آن به عمل آمده است. 5 ـ ابتداء و انتهای بیمه. 6 ـ حق بیمه. 7 ـ میزان تعهد بیمه گر در صورت وقوع حادثه.

مشاهده ماده 3 قانون بیمه

ماده 4ـ در صورت وقوع حادثه و ایجاد خسارت بدنی یا مالی برای شخص ثالث: الف ـ در صورتی که وسیله نقلیه مسبب حادثه دارای بیمه نامه موضوع این قانون باشد جبران خسارت های واردشده در حدود مقررات این قانون بر عهده بیمه گر است. در صورت نیاز به طرح دعوی در خصوص مطالبه خسارت زیان دیده یا قائم مقام وی دعوی را علیه بیمه گر و مسبب حادثه طرح می کند. این حکم نافی مسوولیت های کیفری راننده مسبب حادثه نیست. ب ـ در صورتی که وسیله نقلیه فاقد بیمه نامه موضوع این قانون یا مشمول یکی از موارد مندرج در ماده (21) این قانون باشد خسارت های بدنی وارده توسط صندوق با رعایت ماده (25) این قانون جبران می شود. در صورت نیاز به طرح دعوی در این خصوص زیان دیده یا قائم مقام وی دعوی را علیه راننده مسبب حادثه و صندوق طرح می کند. پ ـ در صورتی که خودرو فاقد بیمه نامه موضوع این قانون بوده و وسیله نقلیه با اذن مالک در اختیار راننده مسبب حادثه قرار گرفته باشد در صورتی که مالک شخص حقوقی باشد به جزای نقدی معادل بیست درصد (20%) و در صورتی که مالک شخص حقیقی باشد به جزای نقدی معادل ده درصد (10%) مجموع خسارات بدنی واردشده محکوم می شود. مبلغ مذکور به حساب درآمدهای اختصاصی صندوق نزد خزانه داری کل کشور واریز می شود و با پیش بینی در بودجه های سالانه صد درصد (100%) آن به صندوق اختصاص می یابد.

مشاهده ماده 4 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM