نظریه مشورتی شماره 7/99/826

نظریه مشورتی شماره 7/99/826

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/826


شماره نظریه:
7/99/826

شماره پرونده:
99-79-826

تاریخ نظریه:
1399/07/02

استعلام
آیا طرح دعوای ورشکستگی شرکت های سهامی خاص از جانب مدیرعامل یا هیات مدیره شرکت قانونی است و یا این که این دعوا از آن جا که منجر به زوال شخصیت حقوقی شرکت می شود تصویب و واگذاری اختیار توسط مجمع عمومی فوق العاده است؟ توضیح آن که برخی معتقدند با اخذ ملاک از ماده 83 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 باید مجمع عمومی فوق العاده با ترکیب خاص این امر را تصویب کند؛ چرا که به زوال شخصیت حقوقی منجر می شود؛ اما عده ای دیگر با خاذ ملاک از مواد 125 و 143 لایحه قانونی مذکور معتقدند از وظایف هر مدیر عامل اعلام وضعیت ورشکستگی و درخواست آن است و نیازی به اذن و تصویب قانونی نیست و ترک فعل این وظیفه موجب مسئولیت است. با اخذ ملاک از مواد 125 و 143 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 خواهشمند است در این خصوص اعلام نظر فرمایید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مطابق بند الف ماده 415 قانون تجارت مصوب 1311 ورشکستگی تاجر به درخواست خود تاجر نیز صادر می شود از طرفی به موجب ماده 118 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 اداره امور شرکت با مدیران است و آنان نماینده شرکت محسوب می شوند. بنابراین در فرض سوال درخواست ورشکستگی شرکت سهامی خاص توسط هیات مدیره شرکت به عمل می آید و مستلزم تصویب توسط مجمع عمومی فوق العاده نیست؛ زیرا انحلال شرکت سهامی ناشی از ورشکستگی منوط به حکم قطعی دادگاه صالح است و این امر از بند های 3 و 4 ماده 201 لایحه قانونی یادشده قابل استنباط است. بدیهی است مدیرعامل نیز برابر ماده 125 لایحه قانونی در حدود اختیارات تفویض شده می تواند ورشکستگی شرکت سهامی را درخواست کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 83 - هر گونه تغییر در مواد اساسنامه یا در سرمایه شرکت یا انحلال شرکت قبل از موعد منحصرا در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده می باشد.

مشاهده ماده 83 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

ماده 125 - مدیرعامل شرکت در حدود اختیاراتی که توسط هیات مدیره به او تفویض شده است نماینده شرکت محسوب و از طرف شرکت حق امضاء دارد.

مشاهده ماده 125 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

ماده 143 - در صورتی که شرکت ورشکسته شود یا پس از انحلال معلوم شود که دارایی شرکت برای تادیه دیون آن کافی نیست دادگاه صلاحیتدار می تواند به تقاضای هر ذی نفع هر یک از مدیران و یا مدیرعامل را که ورشکستگی شرکت یا کافی نبودن دارایی شرکت به نحوی از انحاء معلول تخلفات او بوده است منفردا یا متضامنا به تادیه آن قسمت از دیونی که پرداخت آن از دارایی شرکت ممکن نیست محکوم نماید.

مشاهده ماده 143 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

ماده 118 - جز درباره موضوعاتی که به موجب مقررات این قانون اخذ تصمیم و اقدام درباره آنها در صلاحیت خاص مجامع عمومی است مدیران شرکت دارای کلیه اختیارات لازم برای اداره امور شرکت می باشند مشروط بر آن که تصمیمات و اقدامات آنها در حدود موضوع شرکت باشد. محدود کردن اختیارات مدیران در اساسنامه یا به موجب تصمیمات مجامع عمومی فقط از لحاظ روابط بین مدیران و صاحبان سهام معتبر بوده و در مقابل اشخاص ثالث باطل و کان لم یکن است.

مشاهده ماده 118 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

ماده 415 ـ ورشکستگی تاجر به حکم محکمه بدایت در موارد ذیل اعلام می شود: الف) بر حسب اظهار خود تاجر. ب) به موجب تقاضای یک یا چند نفر از طلبکارها. ج) بر حسب تقاضای مدعی العموم بدایت.

مشاهده ماده 415 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM