نظریه مشورتی شماره 7/99/743

نظریه مشورتی شماره 7/99/743

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/743


شماره نظریه:
7/99/743

شماره پرونده:
99-168-743 ک

تاریخ نظریه:
1399/07/02

استعلام
صدور مجوز بهره برداری از معادن پرتوزا به موجب ماده 24 قانون اصلاح قانون معادن باید با موافقت سازمان انرژی اتمی ایران باشد: چنانچه وزارت صنعت معدن و تجارت به رغم مخالفت سازمان انرژی اتمی مجوز معدن سنگ آهن آلوده به اورانیوم را صادر کند: 1- آیا دادستان از باب حقوق عامه و در راستای حفظ سلامت و بهداشت عمومی و جلوگیری از ورود مواد پرتوزا به چرخه تولید می تواند از ادامه فعالیت بهره برداری از این معدن جلوگیری کند؟ 2- با توجه به این که ذی نفع مواد پرتوزا و مرجع صدور پروانه دو مرجع دولتی است روند قانونی ابطال پروانه بهره برداری چگونه است؟ 3- آیا مرجع تشخیص مواد پرتوزا و آزمایش جهت کشف اورانیوم سازمان انرژی اتمی است؟ 4- آیا تشخیص سازمان انرژی اتمی ملاک عمل دیگر مراجع است و آیا این تشخیص قابلیت اعتراض دارد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- در فرض استعلام در صورت وجود شرایط مقرر قانونی مذکور در ماده 114 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مقام قضایی رسیدگی کننده به موضوع اعم از دادستان بازپرس یا جانشین آن ها باید نسبت به جلوگیری از فعالیت مربوطه که متضمن ارتکاب اعمال مجرمانه است اقدام کند. بدیهی است این امر نافی انجام وظایف دستگاه های اجرایی نظیر سازمان انرژی اتمی (بر اساس ماده 17 قانون حفاظت در برابر اشعه مصوب 1368) وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و وزارت تعاون کار و امور اجتماعی (بر اساس ماده 105 قانون کار مصوب 1369) در پیشگیری از خطر و حادثه نمی باشد. 2 و 4- پس از صدور پروانه اکتشاف با توجه به ایجاد حقوق مکتسبه ابطال آن صرفا از طرق پیش بینی شده در قانون و از جمله مراجعه به مراجع قضایی امکان پذیر است. 3- با توجه به «قانون حفاظت در برابر اشعه مصوب 1368» تشخیص این که حوزه اکتشافی دارای مواد پرتوزای بیش از حد مجاز است امری کارشناسی است و نظر سازمان انرژی اتمی ایران که طبق تبصره 2 الحاقی 22/8/1390 به ماده 24 قانون معادن (اصلاحی 1390 و 1394) باید ظرف سه ماه پس از ابلاغ این قانون و نیز ابتدای هر سال محدوده های جدید که دارای مواد پرتوزای بیش از حد مجاز را به وزارت صنعت معدن و تجارت اعلام شود برای وزارت اخیرالذکر لازم الرعایه است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 114 ـ جلوگیری از فعالیت تمام یا بخشی از امورخدماتی یا تولیدی از قبیل امورتجارتی کشاورزی فعالیت کارگاهها کارخانهها و شرکتهای تجارتی و تعاونیها و مانند آن ممنوع است مگر در مواردی که حسب قرائن معقول و ادله مثبته ادامه این فعالیت متضمن ارتکاب اعمال مجرمانه‏ای باشد که مضر به سلامت مخل امنیت جامعه و یا نظم عمومی باشد که در این صورت بازپرس مکلف است با اطلاع دادستان حسب مورد از آن بخش از فعالیت مذکور جلوگیری و ادله یادشده را در تصمیم خود قید کند. این تصمیم ظرف پنج روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه کیفری است.

مشاهده ماده 114 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 105 ـ هر گاه در حین بازرسی به تشخیص بازرس کار یا کارشناس بهداشت حرفه ای احتمال وقوع حادثه و یا بروز خطر در کارگاه داده شود بازرس کار یا کارشناس بهداشت حرفه ای مکلف هستند مراتب را فورا و کتبا به کارفرما یا نماینده او و نیز به رییس مستقیم خود اطلاع دهند. تبصره 1 ـ وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی حسب مورد گزارش بازرسان کار و کارشناسان بهداشت حرفه ای از دادسرای عمومی محل و در صورت عدم تشکیل دادسرا از دادگاه عمومی محل تقاضا خواهند کرد فورا قرار تعطیل و لاک و مهر تمام یا قسمتی از کارگاه را صادر نماید. دادستان بلافاصله نسبت به صدور قرار اقدام و قرار مذکور پس از ابلاغ قابل اجرا است. دستور رفع تعطیل توسط مرجع مزبور در صورتی صادر خواهد شد که بازرس کار یا کارشناس بهداشت حرفه ای و یا کارشناسان ذیربط دادگستری رفع نواقص و معایب موجود را تایید نموده باشند. تبصره 2 ـ کارفرما مکلف است در ایامی که به علت فوق کار تعطیل می شود مزد کارگران کارگاه را بپردازد. تبصره 3 ـ متضرران از قرارهای موضوع این ماده در صورت اعتراض به گزارش بازرس کار و یا کارشناس بهداشت حرفه ای و تعطیل کارگاه می توانند از مراجع مزبور به دادگاه صالح شکایت کنند و دادگاه مکلف است به فوریت و خارج از نوبت به موضوع رسیدگی نماید. تصمیم دادگاه قطعی و قابل اجرا است.

مشاهده ماده 105 قانون کار

ماده 24 ـ جهت تسریع در امر اکتشاف و بهره‏برداری از معادن دستگاههای اجرائی و متولیان قانونی مربوط مکلفند حداکثر ظرف دو ماه نسبت به استعلام وزارت صنعت معدن و تجارت جهت صدور پروانه اکتشاف در موارد ذیل اعلام نظر نمایند: (اصلاحی 22/08/1390) الف ـ حریم قانونی راهها و راه آهن ب ـ داخل شهر ها و حریم قانونی آنها پ ـ حریم قانونی سدها و شبکه های توزیع آب و حوضچه های سدها و قنوات ت ـ داخل جنگلها و مراتع ث ـ حریم اماکن مقدسه و ابنیه تاریخی ج ـ حریم پادگانها و محل استقرار نیروهای مسلح چ ـ مناطقی با عنوان پارک ملی آثار طبیعی ملی پناهگاه حیات وحش و حفاظت شده ح ـ حوزه های دارای مواد پرتوزا بیش از حد مجاز استعلام از دستگاههای اجرائی ذی ربط توسط وزارت صنعت معدن و تجارت و فقط یک بار برای صدور پروانه اکتشاف انجام می گیرد. پروانه اکتشاف توسط وزارت صنعت معدن و تجارت حداکثر سه ماه پس از استعلام صادر می شود. اعلام نظر باید برای کل محدوده مورد تقاضا صورت گیرد و عدم اعلام نظر در مهلت مقرر به منزله موافقت دستگاههای مذکور تلقی می شود. تبصره1ـ دستگاههای اجرائی مربوط مکلفند ظرف سه ماه پس از ابلاغ این قانون نسبت به اعلام وضعیت حریم های قانونی خود به وزارت صنعت معدن و تجارت اقدام نمایند. تبصره2ـ سازمان انرژی اتمی ایران مکلف است ظرف سه ماه پس از ابلاغ این قانون حوزه های اکتشافی دارای مواد پرتوزا بیش از حد مجاز را به وزارت صنعت معدن و تجارت اعلام نماید. همچنین سازمان انرژی اتمی ایران ابتداء هر سال محدوده های جدید را اعلام می کند و وزارت صنعت معدن و تجارت مکلف است با رعایت مفاد این ماده در مناطق اعلام شده از سازمان انرژی اتمی ایران استعلام نماید. تبصره3ـ وزارت صنعت معدن و تجارت و سازمان حفاظت محیط زیست مکلفند در مورد مـعادن متروکه و مسبوق به سابقه واقع در مناطق موضوع بند (چ) این ماده بررسی و تصمیم گیری نمایند و درصورت عدم توافق چنانچه با در نظر گرفتن نوع ماده معدنی و میزان ذخیره از نظر مصالح ملی بهره برداری از این معادن به مصلحت باشد وزارت صنعت معدن و تجارت با تصویب هیات وزیران نسبت به احیاء و راه اندازی آنها اقدام کند. تبصره4ـ وزارت صنعت معدن و تجارت وظیفه مدیریت یکپارچه هماهنگی و اداره امور اخذ تکمیل و صدور مجوز را بر عهده دارد و از طریق ایجاد پنجره واحد با مشارکت سایر دستگاههای مرتبط به گونه ای اقدام می نماید که ضمن رعایت اصل همزمانی پاسخ استعلامات سقف زمانی مورد نظر برای صدور مجوز از زمان پیش بینی شده در قانون تجاوز ننماید. در ایجاد فرآیند پنجره واحد دستگاههای فرعی مکلفند نسبت به ارائه خدمات از طریق استقرار نماینده تام الاختیار در محل پنجره های واحد و یا در فضای مجازی اقدام و همکاری لازم را به عمل آورند.

مشاهده ماده 24 قانون معادن

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM