نظریه مشورتی شماره 7/1400/1086

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1086

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1086


شماره نظریه:
7/1400/1086

شماره پرونده:
1400-26-1086

تاریخ نظریه:
1400/11/06

استعلام
با توجه به اینکه در بند 1 ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394 قید در حد نیاز بودن منزل مسکونی نیامده است آیا در هر یک از فروض زیر منزل مسکونی محکوم علیه جزو مستثنیات دین تلقی می شود؟ سوال: در این بند قید مورد نیاز ذکر نشده است اگر محکوم علیه فقز یک منزل مسکونی داشته باشد ولی از آن استفاده ننموده باشد از باب مثال در فرض های ذیل لطفا ارشاد و پاسخ داده شود: 1- زوج (محکوم علیه) چند سال منزل مسکونی را خالی و بدون استفاده گذاشته است و خود در جای دیگری سکونت دارد. 2- محکوم علیه با وجود داشتن اثاث البیت در منزل هفته ای یک یا دو روز از منزل استفاده می کند و خود در شهر دیگری سکونت دائم دارد. 3- محکوم علیه به دلیل کاری یا به هر دلیل دیگری در شهر دیگری غیر از محل استقرار منزل مسکونی سکونت دارد و منزل مسکونی خود را اجاره داده یا خالی نگه داری می کند. د.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
هر چند در بند «الف» ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 قید عبارت «در حد نیاز بودن» منزل مسکونی محکوم علیه مندرج نشده است؛ اما با توجه به قیود مندرج در تبصره یک این ماده منزل مسکونی که در حد نیاز و شان عرفی محکوم علیه در حالت اعسارش است در صورتی جزء مستثنیات دین تلقی می شود که علی الاصول محل سکونت بالفعل وی باشد. بر این اساس در فرض سوال که محکوم علیه ملک را استفاده نمی کند و ملک خالی از سکنه است یا در هفته یک یا دو روز استفاده می کند و یا آن را به اجاره یا رهن داده است جزو مستثنیات دین نیست و کل ملک قابل توقیف و مزایده است؛ مگر این که مرجع قضایی رسیدگی کننده بر اساس موضوعاتی چون خصوصیات زمانی مکانی وضعیت اعاشه تاهل و عائله مندی محکوم علیه تشخیص دیگری داشته باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 24ـ مستثنیات دین صرفا شامل موارد زیر است: الف ـ منزل مسکونی که عرفا در شان محکوم علیه در حالت اعسار او باشد. ب ـ اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است. ج ـ آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره می شود. د ـ کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آنها هـ ـ وسایل و ابزار کار کسبه پیشه وران کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است. وـ تلفن مورد نیاز مدیون زـ مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می شود مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد. تبصره 1ـ چنانچه منزل مسکونی محکوم علیه بیش از نیاز و شان عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراءکننده رای نباشد به تقاضای محکوم له به وسیله مرجع اجراءکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی صرف تادیه دیون محکوم علیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکوم به به طریق سهل تری مانند استیفاء از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکوم علیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکان پذیر باشد که در این صورت محکوم به از طرق مذکور استیفاء خواهد شد. تبصره 2ـ چنانچه به حکم قانون مستثنیات دین تبدیل به عوض دیگری شده باشد مانند اینکه مسکن به دلیل قرار گرفتن در طرحهای عمرانی تبدیل به وجه گردد یا در اثر از بین رفتن عوضی دریافت شده باشد وصول محکوم به از آن امکان پذیر است مگر اینکه محرز شود مدیون قصد تهیه موضوع نخستین را دارد.

مشاهده ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM