نظریه مشورتی شماره 7/98/1832

نظریه مشورتی شماره 7/98/1832

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1832


شماره نظریه:
7/98/1832

شماره پرونده:
98-139-1832 ح

تاریخ نظریه:
1398/12/24

استعلام
دادگاه عمومی حقوقی در خصوص دعوای ابطال رای داوری به دلیل طرح دعوا در خارج از موعد قانونی قرار عدم استماع دعوا صادر نموده است و سپس بر اساس رای داوری اجراییه صادر و در حال اجراست. در اثنای اجرا دادگاه تجدیدنظر استان که در مقام رسیدگی تجدیدنظر به دعوای ابطال رای داوری مطروحه در شعبه بدوی دیگری غیر از شعبه صدرالذکر بوده حکم بر ابطال رای داوری موضوع اجراییه صادر می کند تکلیف اجرای احکام و دادگاه صادرکننده اجراییه در خصوص تداوم یا توقف اجرا چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به این که طبق ماده 488 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 رای داور با صدور اجراییه توسط دادگاه و طبق مقررات اجرای احکام مدنی اجرا می شود مقررات مذکور بر اجرای رای داوری حاکم است و از این حیث تفاوتی بین رای دادگاه و رای داوری نیست. بنابراین در فرض ابطال رای داور به موجب حکم قطعی دادگاه در حین اجرای آن طبق مقررات مواد 24 و 39 قانون اجرای احکام مدنی اجرای رای متوقف و عملیات اجرایی باید اعاده شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 488 - هرگاه محکوم علیه تا بیست روز بعد از ابلاغ رای داوری را اجرا ننماید دادگاه ارجاع کننده دعوا به داوری و یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد مکلف است به درخواست طرف ذی نفع طبق رای داور برگ اجرایی صادر کند. اجرای رای برابر مقررات قانونی می باشد.

مشاهده ماده 488 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 24 ـ دادورز ( مامور اجرا) بعد از شروع به اجرا نمی تواند اجرای حکم را تعطیل یا توقیف یا قطع نماید یا به تاخیر اندازد مگر به موجب قرار دادگاهی که دستور اجرای حکم را داده یا دادگاهی که صلاحیت صدور دستور تاخیر اجرای حکم را دارد یا با ابراز رسید محکوم له دائر به وصول محکوم به یا رضایت کتبی او در تعطیل یا توقیف یا قطع یا تاخیر اجراء.

مشاهده ماده 24 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 39 ـ هر گاه حکمی که به موقع اجرا گذارده شده بر اثر فسخ یا نقض یا اعاده دادرسی به موجب حکم نهایی بلااثر شود عملیات اجرایی به دستور دادگاه اجرا کننده حکم به حالت قبل از اجرا بر می گردد و در صورتی که محکوم به عین معین بوده و استرداد آن ممکن نباشد دادورز ( مامور اجرا) مثل یا قیمت آن را وصول می نماید. اعاده عملیات اجرایی به دستور دادگاه به ترتیبی که برای اجرای حکم مقرر است بدون صدور اجراییه به عمل می آید.

مشاهده ماده 39 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM