نظریه مشورتی شماره 7/98/2026

نظریه مشورتی شماره 7/98/2026

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/2026


شماره نظریه:
7/98/2026

شماره پرونده:
ک6202-2/681-89

تاریخ نظریه:
1399/01/05

استعلام
در خصوص محکومین به قصاص نفس که در راستای ماده 612 قانون مجازات اسلامی (باب تعزیرات) به حبس محکوم می شوند آیا مدت مجازات تبعی محکوم علیه -با توجه به محکومیت اولیه به قصاص -مشمول بند «الف» ماده 25 قانون مجازات اسلامی است یا حسب میزان حبس تعیین شده مشمول بند «ب» یا «پ» ماده مذکور می شود؟ به عبارت دیگر آیا توقف اجرای حکم اصلی موضوع بند «الف» ماده 25 مواردی مانند سقوط قصاص را در برمی گیرد ؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه اکثریت: درفرض سوال چون با گذشت اولیای دم اجرای قصاص منتفی می شود اجرای مجازات تبعی آن نیز منتفی است و محکومیت حبس موضوع ماده 612 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 مجازات مستقلی است که به لحاظ اخلال در نظم عمومی و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران به استناد ماده مذکور صادر شده است. لذا مدت زمان اجرای آثار تبعی این محکومیت (که تعزیر درجه چهار است) باتوجه به تبصره 2 ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و طبق بند «ب» همین ماده سه سال است. نظریه اقلیت: صرف نظر از این که شمول بند «ب» ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در فرض مطروحه با توجه به این که شروع زمان محرومیت از حقوق اجتماعی (اجرای مجازات تبعی) از هنگام اتمام اجرای محکومیت اصلی است و به ضرر متهم و برخلاف اصل تفسیر مضیق قوانین کیفری است مع ذلک با توجه به این که در قوانین فعلی اصولا جرم قتل عمد غیر قابل گذشت است و با فرض گذشت شکات نیز ماده 612 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 آن را تحت شرایط مذکور در ماده که غالبا وجود دارد قابل مجازات می¬داند و صرف گذشت از جنبه مجازات قصاص نفس آن را مشمول تبصره 2 ماده 25 قانون فوق¬الذکر نمی کند بنابراین فرض مطروحه مشمول بند «الف» ماده اخیرالذکر است./

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 612 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان لال موجب یک سوم دیه کامل است و از بین بردن مقداری از آن موجب همان مقدار دیه به نسبت مساحت تمام زبان است. تبصره ـ لال اعم از مادرزادی و عارضی است لکن کسی که به واسطه عارضه ای به طور موقت قادر به سخن گفتن نیست گویا محسوب می شود.

مشاهده ماده 612 قانون مجازات اسلامی

ماده 25 ـ محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند: الف ـ هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی ب ـ سه سال در محکومیت به قطع عضو قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد نفی بلد و حبس تا درجه چهار پ ـ دو سال در محکومیت به شلاق حدی قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره 1 ـ در غیر موارد فوق مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات تبصره 2 ـ در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود. تبصره 3 ـ در عفو و آزادی مشروط اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

مشاهده ماده 25 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM