نظریه مشورتی شماره 7/98/1671

نظریه مشورتی شماره 7/98/1671

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1671


شماره نظریه:
7/98/1671

شماره پرونده:
ح 1761-67-89

تاریخ نظریه:
1398/12/24

استعلام
1-قلمرو حضانت برای شخص حاضنه به چه میزان است؟ 2-آیا در مور اسناد هویت طفل مانند کارت ملی شناسنامه دفترچه بیمه گذرنامه و. . در اختیار حاضنه قرار می گیرد یا ولی؟ 3-در صورتی که معتقد باشیم که ولی زوج باید اسناد را به حاضنه بدهد و او امتناع از این تکلیف نماید آیاد چه ضمانت اجرایی دارد؟ آیا نقض حق حضانت تلقی می شود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2- عهده¬داری حضانت به معنی داشتن سلطه و اختیار تصمیم¬گیری در خصوص تربیت روحی و جسمی کودک است. لذا هر آن¬چه اسباب اعمال این سلطه و اختیارات است و با آن ملازمه دارد باید در اختیار حاضن قرار گیرد. در فرض سوال اسناد هویت کودک و دفترچه بیمه وی که از جمله در راستای رفع نیازهای آموزشی تربیتی و درمانی کودک است باید در اختیار حاضن قرار گیرد؛ اما در خصوص اسنادی نظیر گذرنامه از آن¬جا که قانون¬گذار برای فرض طلاق زوجین و خروج کودک تحت حضانت از کشور الزاماتی پیش¬بینی کرده است (ماده 42 قانون حمایت خانواده مصوب 1391) هرچند تحویل این سند به حاضن منعی ندارد؛ اما در فرض یادشده اقدام حاضن مبنی بر خارج کردن کودک از کشور باید در راستای توافق زوجین و یا با اعمال ماده قانونی مذکور باشد. 3- در صورت امتناع ولی کودک از تحویل اسناد هویتی تحصیلی و درمانی به حاضن از منظر حقوقی دعوای الزام ولی قهری به تحویل این¬گونه اسناد قابل استماع است و در فرض صدور حکم مبنی بر الزام به تحویل اسناد موضوع استعلام تخلف از اجرای رای از سوی محکوم¬علیه تابع عمومات مقرر قانونی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 42ـ صغیر و مجنون را نمی توان بدون رضایت ولی قیم مادر یا شخصی که حضانت و نگهداری آنان به او واگذار شده است از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل دیگر یا خارج از کشور فرستاد مگر اینکه دادگاه آن را به مصلحت صغیر و مجنون بداند و با درنظر گرفتن حق ملاقات اشخاص ذی حق این امر را اجازه دهـد. دادگاه در صـورت موافقت با خـارج کردن صغیـر و مجنون از کشور بنابر درخواست ذی نفع برای تضمین بازگرداندن صغیر و مجنون تامین مناسبی اخذ می کند.

مشاهده ماده 42 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM