نظریه مشورتی شماره 7/98/1272

نظریه مشورتی شماره 7/98/1272

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1272


شماره نظریه:
7/98/1272

شماره پرونده:
ح 2721-721-89

تاریخ نظریه:
1398/12/06

استعلام
مطابق ماده 445 قانون آیین دادرسی مدنی موعدی که ابتدای آن تاریخ ابلاغ یا اعلام ذکر شده است روز ابلاغ و اعلام و همچنین روز اقدام جزء مدت محسوب نمی شود.همچنین برابر ماده 13 آیین نامه نحوه استفاده از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی؛ وصول الکترونیکی اوراق قضایی به حساب کاربری مخاطب در سامانه ابلاغ ابلاغ محسوب می شود رویت اوراق قضائی در سامانه ابلاغ با ثبت زمان و سایر جزئیات ذخیره می شود و کلیه آثار ابلاغ واقعی بر آن مترتب می گردد ورود به سامانه ابلاغ از طریق حساب کاربری و رویت اوارق از این طریق به منزله رسید است. تبصره 1 -در ابلاغ الکترونیکی مخاطب در صورتی می تواند اظهار بی اطلاعی کند که ثابت نماید به لحاظ عدم دسترسی یا نقص در سامانه رایانه ای و سامانه مخابراتی از مفاد ابلاغ مطلع نشده است.تبصره 2 -خودداری از مراجعه به سامانه ابلاغ به منزله استنکاف از قبول اوراق قضایی موضوع ماده 70 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی محسوب می گردد.تبصره 3- در صورتی که دادخواست یا شکواییه به وسیله دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارسال نشده باشد مراجعان موظف اند نسخه الکترونیکی شکواییه یا دادخواست و پیوست های آن را به واحد قضایی مربوط تسلیم کنند.تبصره 4 -در صورتی که ارسال پیوست های ابلاغیه به صورت الکترونیکی ممکن نباشد امر ابلاغ به وسیله ابلاغ نامه انجام می شود. از طرف دیگر با بهره برداری سامانه ثنا ثبت اطلاعات و ابلاغ از طریق سامانه مذکور انجام می شود و این در حالی است که بعضا این امر ابلاغ بعد از ساعات اداری و یا حتی در ساعات پایانی شب صورت می گیرد که محتمل است مدیر کاربری دستگاه های دولتی موفق به مشاهده آن نگردد در حالی که از نظر بعضی از مراجع قضایی صرف ثبت در سامانه ثنا در هر ساعتی از شبانه روز ابلاغ در آن روز محسوب می گردد فلذا؛ خواهشمند است جهت هر گونه رفع شبهه اعلام فرمایید منظور از روز در ماده 445 قانون آیین دادرسی مدنی ساعات اداری است یا از طلوع آفتاب تا غروب آفتاب است و یا این که طول شبانه روز را در بر می گیرد./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
برابر بند «ز» ماده 1 آیین نامه نحوه استفاده از سامانه های رایانه ای و مخابراتی مصوب 24/5/1395 ریاست محترم قوه قضاییه ابلاغ الکترونیکی عبارت است از ارسال الکترونیکی اوراق قضایی و آگهی ها از طریق سامانه ابلاغ؛ و برابر ماده 12 آیین نامه یادشده وصول الکترونیکی اوراق قضایی به حساب کاربری مخاطب در سامانه ابلاغ ابلاغ محسوب می شود و مفروض آن است که از یک سو وصول الکترونیکی اوراق قضایی به حساب کاربری همزمان و یا به فاصله نزدیکی از ارسال آن توسط کاربر محقق می شود و از سوی دیگر متصدیان امر ابلاغ صرفا در ساعات اداری مشغول فعالیت می باشند. بنابراین بحث ابلاغ در ساعات پایانی شب و. .. به صورت مطرح شده در استعلام بعید به نظر می رسد. با این حال چنان چه متصدی امر ابلاغ؛ اوراق مربوط را در لحظات پایانی ساعت اداری ارسال و بعد از انقضای ساعت اداری به حساب کاربری واصل شود نیز موضوع مشمول ماده 445 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 خواهد بود؛ هم چنان که در ابلاغ فیریکی هم اگر مامور ابلاغ بعد از انقضای ساعت اداری اقدام به ابلاغ کند بر این امر آثار قانونی مترتب بوده و همان روز روز ابلاغ تلقی می شود. ضمنا به نظر می رسد فلسفه این که قانون گذار روز ابلاغ را جزو مواعد محسوب نکرده است لحاظ همین موارد است که اگر ابلاغ در اواخر وقت یا ساعات اداری و پایانی روز انجام شود خللی به حقوق مخاطب وارد نشود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 445 - موعدی که ابتدای آن تاریخ ابلاغ یا اعلام ذکر شده است روز ابلاغ و اعلام و همچنین روز اقدام جزء مدت محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 445 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 70 - چنانچه خوانده یا هریک از اشخاص یادشده در ماده قبل در محل نباشند یا از گرفتن برگهای اخطاریه استنکاف کنند مامور ابلاغ این موضوع را در نسخ اخطاریه قید نموده نسخه دوم رابه نشانی تعیین شده الصاق می کند و برگ اول را با سایر اوراق دعوا عودت می دهد. در این صورت خوانده می تواند تا جلسه رسیدگی به دفتر دادگاه مراجعه و با دادن رسید اوراق مربوط را دریافت نماید.

مشاهده ماده 70 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM