نظریه مشورتی شماره 7/1400/1189

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1189

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1189


شماره نظریه:
7/1400/1189

شماره پرونده:
1400-218-1189 ح

تاریخ نظریه:
1400/12/22

استعلام
در صورتی که در دعوای مطالبه خسارات ناشی از حوادث رانندگی مالک خودروی زیان دیده تنها شخص مسبب حادثه را طرف دعوای خود قرار دهد و شورای حل اختلاف پس از رسیدگی و با رعایت ماده 50 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395 راننده مسبب حادثه را به موجب رای غیابی به جبران خسارات وارده محکوم کند و سپس محکوم علیه ضمن واخواهی نسبت به رای غیابی جلب ثالث به طرفیت شرکت بیمه ایران را نیز تقدیم کند شورای حل اختلاف نسبت به این دعاوی چه تکلیفی دارد؟ آیا این مرجع می تواند به جهت آن که صلاحیت رسیدگی به دعوای جلب ثالث را ندارد حسب ماده 21 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 با فسخ دادنامه واخواسته در خصوص هر دو دعوای اصلی و طاری قرار عدم صلاحیت به شایستگی محاکم عمومی حقوقی صادر کند؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
«مجلوب ثالث» مذکور در فرض استعلام «شرکت بیمه ایران» است که «شرکت دولتی است»؛ بنابراین با عنایت به بند «ت» ماده 10 و ماده 21 قانون شورای حل اختلاف مصوب 1394 دعوای طاری (جلب ثالث) خارج از صلاحیت ذاتی شورای مذکور است لذا قاضی شورا باید با قرار عدم صلاحیت پرونده (دعاوی اصلی و طاری) را نزد مرجع قضایی صالح ارسال کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 21ـ در مواردی که دعوای طاری یا مرتبط با دعوای اصلی از صلاحیت ذاتی شورا خارج باشد رسیدگی به هر دو دعوی در مرجع قضائی صالح به عمل می‏آید.

مشاهده ماده 21 قانون شورای حل اختلاف

ماده 50 ـ کلیه مراجع قانونی رسیدگی به دعاوی مرتبط با حوادث رانندگی از قبیل دادسرا و دادگاههای رسیدگی کننده به دعاوی ناشی از حوادث موضوع این قانون مکلفند صندوق یا شرکت بیمه مربوط را در مواردی که صندوق یا شرکت بیمه طرف دعوی نباشند از طرح دعوی علیه مسبب حادثه مطلع نموده زمان تشکیل جلسات دادگاه را رسما به آنان اطلاع دهند. همچنین دادگاه مکلف است پس از صدور رای نسخه ای از رای صادرشده را به آنها ابلاغ کند. در این موارد بیمه گر یا صندوق می توانند با رعایت مقررات قانون آیین دادرسی مدنی نسبت به خسارات بدنی و مالی در دعوی واردشده یا پس از صدور رای قطعی مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی اعتراض ثالث کنند. تبصره 1ـ اعتراض ثالث شرکت بیمه یا صندوق مانع از اجرای حکم نیست. تبصره 2ـ عدم اعلام مراتب طرح دعاوی مرتبط با حوادث رانندگی موضوع این قانون حسب مورد به بیمه گر مربوط یا صندوق یا عدم ابلاغ رای به آنها مستوجب مجازات انتظامی درجه سه موضوع ماده (13) قانون نظارت بر رفتار قضات است.

مشاهده ماده 50 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM