نظریه مشورتی شماره 7/97/17

نظریه مشورتی شماره 7/97/17

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/17


شماره نظریه:
7/97/17

شماره پرونده:
97-187/3-17ک

تاریخ نظریه:
1398/09/26

استعلام
احتراما در فرضی که قاتل و مقتول مجهول الهویه باشند تکلیف اخذ و دریافت دیه چگونه است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظر به این که طبق ماده 452 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 دیه حسب مورد حق شخص مجنی علیه یا اولیای دم است و طبق ماده 450 قانون یادشده پرداخت دیه منوط به درخواست اولیای دم است و پرداخت دیه از بیت المال نیز مستثنی از این حکم نمی باشد بنابراین مادام که قاتل و مقتول هر دو مجهول الهویه باشند موضوع مطالبه دیه منتفی است و طبق ماده 104 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 عدم شناسایی آن ها نباید موجب مختومه شدن پرونده شود و مقام قضایی تا زمانی که امکان شناسایی هر دو یا یکی از آن ها فراهم شود باید تحقیقات را ادامه دهند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 452 ـ دیه حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسوولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمی گردد. تبصره ـ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.

مشاهده ماده 452 قانون مجازات اسلامی

ماده 104 ـ بازپرس نمی تواند به عذر آنکه متهم معین نیست مخفی شده و یا دسترسی به او مشکل است تحقیقات خود را متوقف کند. در جرایم تعزیری درجه چهار پنج شش هفت و هشت هرگاه با انجام تحقیقات لازم مرتکب جرم معلوم نشود و دو سال تمام از وقوع جرم بگذرد با موافقت دادستان قرار توقف تحقیقات صادر و پرونده به طور موقت بایگانی و مراتب در مواردی که پرونده شاکی دارد به شاکی ابلاغ می شود. شاکی می تواند ظرف مهلت اعتراض به قرارها به این قرار اعتراض کند. هرگاه شاکی هویت مرتکب را به دادستان اعلام کند یا مرتکب به نحو دیگری شناخته شود به دستور دادستان موضوع مجددا تعقیب می شود. در مواردی که پرونده مطابق قانون به طور مستقیم در دادگاه مطرح شود دادگاه راسا مطابق مقررات این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 104 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM