نظریه مشورتی شماره 7/97/1136

نظریه مشورتی شماره 7/97/1136

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1136


شماره نظریه:
7/97/1136

شماره پرونده:
97-186/1-1136

تاریخ نظریه:
1398/08/28

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف- با توجه به ماده 64 قانون مجازات اسلامی 1392 اصولا تعیین مجازات جایگزین حبس در جهت اعمال تخفیف در مجازات است و با لحاظ تبصره 2 ماده 38 قانون مذکور اعمال تخفیف مجدد مجازات جایز نمی­باشد. بنابراین علی­الاصول دادگاه در هنگام صدور حکم به مجازات جایگزین حبس نمی­تواند همزمان نسبت به تخفیف در مجازات جایگزین حبس اقدام نماید؛ مگر در موارد مشمول رای وحدت رویه شماره 746 مورخ 29/10/1394 هیات عمومی دیوان عالی کشور که بر اساس آن تعیین و اعمال مجازات جایگزین حبس مقید به شرایط مقرر در ماده 64 صدرالذکر از قبیل گذشت شاکی یا وجود سایر جهات تخفیف نمی­باشد. ب- بر اساس مقررات موجود هیچ­گونه ممنوعیتی برای تعلیق اجرای مجازات­های جایگزین حبس پیش­بینی نشده است و اصولا مقامات قضایی اختیار استفاده از این سازوکار قانونی را دارا می­باشند؛ بنابراین تعلیق مجازات جایگزین حبس با رعایت شرایط مقرر با منع قانونی مواجه نمی­باشد. ج- تعویق صدور حکم موضوع ماده 40 قانون مجازات اسلامی 1392 ناظر به مرحله پیش از صدور حکم است. بنابراین در فرض سوال دادگاه در زمان صدور قرار تعویق صدور حکم هیچ مجازاتی اعم از اصلی یا جایگزین تعیین نمی­کند اما در مواردی­که دادگاه طبق ماده 45 قانون مذکور اقدام به تعیین کیفر می­نماید می­تواند با رعایت ضوابط و مقررات نسبت به تعیین مجازات جایگزین اقدام کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 64 ـ مجازات های جایگزین حبس عبارت از دوره مراقبت خدمات عمومی رایگان جزای نقدی جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن آثار ناشی از جرم سن مهارت وضعیت شخصیت و سابقه مجرم وضعیت بزه دیده و سایر اوضاع و احوال تعیین و اجراء می شود. تبصره ـ دادگاه در ضمن حکم به سنخیت و تناسب مجازات مورد حکم با شرایط و کیفیات مقرر در این ماده تصریح می کند. دادگاه نمی تواند به بیش از دو نوع از مجازات های جایگزین حکم دهد.

مشاهده ماده 64 قانون مجازات اسلامی

ماده 40 ـ در جرایم موجب تعزیر درجه شش تا هشت دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است در صورت وجود شرایط زیر صدور حکم را به مدت شش ماه تا دو سال به تعویق اندازد: الف ـ وجود جهات تخفیف ب ـ پیشبینی اصلاح مرتکب پ ـ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران ت ـ فقدان سابقه کیفری موثر تبصره ـ محکومیت موثر محکومیتی است که محکوم را به تبع اجرای حکم براساس ماده (25) این قانون از حقوق اجتماعی محروم می کند.

مشاهده ماده 40 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM