نظریه مشورتی شماره 7/98/1329

نظریه مشورتی شماره 7/98/1329

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1329


شماره نظریه:
7/98/1329

شماره پرونده:
ح 9231-1/3-89

تاریخ نظریه:
1398/09/05

استعلام
2-در بحث فروش اموال منقولی که قیمت مشخص در بازار دارند از قبیل قیمت سکه طلا آجر و هیتال آیا برگزاری مزایده الزامی است یا راهکار قانونی در مواردی که مال توقیف شده از قبیل آجر یا ماسه که حجم زیاد و مشکلاتی در جهت توقیف نگهداشتن تا انجام مزایده دارد برای فروش فوری یا تحویل در قبال محکوم به محکوم له وجود دارد؟ 6-با عنایت به مواد 54 و 55 قانون اجرای احکام مدنی چنانچه محکوم علیه مالی را که در رهن یا بازداشت است معرفی کند آیا واجد اجرا مکلف به قبول است یا بر خلاف معرفی از طرف محکوم له و با توجه به ظاهر ماده خیر./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
2- اولا با عنایت به ماده 114 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 که مقرر داشته: «فروش اموال از طریق مزایده به عمل می آید.» بنابراین به طور کلی اموال محکوم علیه باید با رعایت این ماده فروخته شود. ثانیا در خصوص اموالی مانند ارز و طلا و سهام پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار و یا فلزاتی که در بورس فلزات عرضه می شوند نظر به این که تعیین قیمت این اموال به لحاظ تاثیر عرضه و تقاضا و دیگر اوضاع و احوال اقتصادی به صورت روزانه بلکه لحظه ای در حال تغییر است به نظر می رسد مزایده این اموال باید حسب مورد بر اساس قیمت بازار که از سوی اتحادیه مربوط و یا به موجب ساز و کار تعیین شده در بورس مربوط اعلام می شود به عمل می آید و تعیین کارشناس رسمی موضوعیت ندارد؛ زیرا کارشناس رسمی نیز نمی تواند قیمتی متفاوت از قیمت مزبور اعلام کند؛ هرچند با توجه به ماده 73 قانون یادشده اصولا قیمت اموال با تراضی محکوم له و محکوم علیه تعیین می شود و بعید است ایشان بر قیمت بازاری و بورسی توافق ننمایند. 6- با عنایت به تصریح مقنن در مواد 54 و 55 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 توقیف اموال مذکور در این مواد تنها در صورت درخواست محکوم له امکان پذیر است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 54 ـ اگر مالی که توقیف آن تقاضا شده وثیقه دینی بوده یا در مقابل طلب دیگری توقیف شده باشد قسمت اجرا به درخواست محکوم له توقیف مازاد ارزش مال مزبور را حسب مورد به اداره ثبت یا مرجعی که قبلا مال را توقیف کرده است اطلاع می دهد در این صورت اگر مال دیگری به تقاضای محکوم له توقیف شود که تکافوی طلب او را بنماید از توقیف مازاد رفع اثر خواهد شد. در صورت فک وثیقه یا رفع توقیف اصل مال توقیف مازاد خود به خود به توقیف اصل مال تبدیل می شود. در این مورد هر گاه محکوم علیه به عنوان عدم تناسب بهای مال با میزان بدهی معترض باشد به هزینه او مال ارزیابی شده از مقدار زائد بر بدهی رفع توقیف خواهد شد.

مشاهده ماده 54 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 55 ـ در مورد مالی که وثیقه بوده یا در مقابل مطالباتی توقیف شده باشد محکوم له می تواند تمام دیون و خسارات قانونی را با حقوق دولت حسب مورد در صندوق ثبت یا دادگستری تودیع نموده تقاضای توقیف مال و استیفای حقوق خود را از آن بنماید در این صورت وثیقه و توقیف های سابق فک و مال بابت طلب او و مجموع وجوه تودیع شده بلافاصله توقیف می شود.

مشاهده ماده 55 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 114 ـ فروش اموال از طریق مزایده به عمل می آید.

مشاهده ماده 114 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM