نظریه مشورتی شماره 7/98/1066

نظریه مشورتی شماره 7/98/1066

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1066


شماره نظریه:
7/98/1066

شماره پرونده:
98-54-1066 ک

تاریخ نظریه:
1398/08/13

استعلام
در پرونده هایی که مامورین مبارزه با مواد مخدر ضمن کشف مواد در پی تبانی با قاچاقچیان ذی مدخل بر خلاف واقع در گزارش تنظیمی کشف مواد را کمتر از مقدار واقعی ذکر و یا پس از کشف بدون تنظیم صورت مجلس و انعکاس ما وقع به مراجع قضایی ذی ربط و سلسه مراتب فرماندهی خود و بدون دستگیری فرد یا افراد قاچاقچی کل مواد مخدر مکشوفه و یا مقداری از آن را برای خود تصاحب و متعاقبا اقدام به فروش یا بعضا مصرف و یا کشف بلاصاحب مقادیری از آن و. .. می نموده اند مع الوصف در تعیین عناوین مجرمانه بر رفتار مامورین بین همکاران قضایی تفاسیر متعددی وجود دارد به گونه ای که برخی اقدام ایشان را تنظیم گزارش خلاف واقع کتمان حقیقت همکاری و فراری دادن متهم دستگیر شده و دخل و تصرف در اموال توقیفی قلمداد و عده ای نیز معتقدند اعمال ایشان مشمول عناوین مجرمانه تنظیم گزارش خلاف واقع نگهداری مواد مخدر همکاری و فراری دادن متهم دستگیر شده و اختلاس می باشد از باب این که مواد مورد بحث مالیت داشته و در عرف جامعه مورد معامله و به محض کشف در سلطه و تصرف مامورین دولت به طور امانت قرار که خود دلالت بر نوعی سپردن به مناسبت انجام وظیفه دارد و نیز برداشت شخصی در مانحن فیه داشته که مراتب تقدیم خواهشمند است مقرر فرمائید از نظریه ارشادی این بازپرسی را بهره مند فرمایند.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا تشخیص و تطبیق اعمال با عناوین مجرمانه بر اساس محتویات پرونده و توسط قاضی رسیدگی کننده در هر مورد به عمل می آید. ثانیا در فرض سوال که مامورین نیروی انتظامی (کاشفین مواد مخدر) با تنظیم گزارش خلاف واقع مواد مکشوفه از متهم یا متهمین را به مقدار کمتر از میزان واقعی به مرجع ذیربط اعلام و یا بدون تنظیم گزارش و دستگیری متهمین با تصاحب کل یا جزء مواد مکشوفه متعاقب کشف مواد مبادرت به «فروش مواد مخدر» یا استعمال مواد مخدر می نمایند حسب مورد می تواند مشمول ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382 و مواد 4 8 19 21 22 و 23 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر با اصلاحات بعدی باشد شایسته ذکر است که خصوص تعدد مادی یا معنوی عناوین مذکور حسب مورد مطابق عمومات مذکور در قانون مجازات اسلامی 1392 رفتار می گردد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 78 ـ هر نظامی به مناسبت انجام وظیفه عمدا گزارشی برخلاف واقع به فرماندهان یا دیگر مقامات مسوول تقدیم نماید و یا حقایق را کتمان کند و یا با سوءنیت گزارشی با تغییر ماهیت یا به طور ناقص ارائه دهد و یا عمدا جرایم ارتکابی کارکنان تحت امر خود را به مقامات ذی صلاح گزارش ندهد و یا از گزارش آن جلوگیری نماید یا گزارشها و جرایم را به موقع اعلام نکند به ترتیب زیر محکوم می شود: الف ـ چنانچه اعمال فوق موجب شکست جبهه اسلام یا تلفات جانی گردد به مجازات محارب. ب ـ در صورتی که موضوع به امور جنگی یا مسائل امنیت داخلی یا خارجی مرتبط باشد به حبس از دو تا پنج سال. ج ـ در سایر موارد به استثنای مواردی که صرفا تخلف انضباطی محسوب می شود به حبس از سه ماه تا یک سال. تبصره 1 ـ چنانچه اعمال مذکور موجب خسارات مالی گردد مرتکب علاوه بر مجازات فوق به جبران خسارات وارده نیز محکوم خواهد شد. تبصره 2 ـ هرگاه اعمال مورد اشاره در بندهای (ب) و (ج) این ماده در اثر بی مبالاتی و سهل انگاری باشد در صورتی که موجب جنایت بر نفس یا اعضاء شده باشد مرتکب به نصف حداقل تا نصف حداکثر مجازاتهای مزبور محکوم خواهد شد و در غیر این صورت طبق آیین نامه انضباطی عمل می شود. پرداخت دیه طبق مقررات قانون دیات می باشد.

مشاهده ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM