نظریه مشورتی شماره 7/98/1277

نظریه مشورتی شماره 7/98/1277

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1277


شماره نظریه:
7/98/1277

شماره پرونده:
98-192-1277 ک

تاریخ نظریه:
1398/08/22

استعلام
خواهشمند است دستور فرمایید پیرامون سوالات ذیل نسبت به ارائه نظریه حقوقی آن مرجع اقدام فرمایند. با توجه به اینکه محاکم قضایی به لحاظ آنی بودن جرم تغییر کابری اراضی زراعی و باغ ها با گذشت سه سال از زمان تغییر کاربری به لحاظ اینکه جرم درجه ی 7 می باشد عمل را مشمول مرور زمان دانسته و مبادرت به صدور قرار موقوفی تعقیب می نماید لذا خواهشمند است اعلام نمایید: 1-آیا جرم تغییر کاربری جرمی است آنی یا مستمر؟ 2- در صورت حصول مرور زمان وضعیت حقوقی بنای احداثی چه می شود؟ آیا جهت قلع و قمع بایستی طرح دعوی حقوقی صورت گیرد یا اینکه در اجرای تبصره ی 2 ماده 10 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها و ماده ی 215 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92 می توان در مورد آن در دادگاه جزایی تعیین تکلیف کرد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها موضوع حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1374 با اصلاحات بعدی از جرایم آنی است؛ زیرا عنصر مادی جرم مذکور در همان زمان که کاربری تغییر داده شده واقع شده است و لذا با حصول شرایط مقرر در قانون می تواند مشمول مرور زمان باشد. 2- طبق ماده 3 (اصلاحی 1/8/1385) قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مرتکب بزه تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره 1 ماده 1 قانون مذکور علاوه بر "قلع و قمع بنا" به پرداخت جزای نقدی به شرح مقرر در ماده 3 قانون مزبورمحکوم می شود؛ لذا صدور حکم به قلع و قمع بنا صرفا در صورت احراز تحقق بزه و ضمن صدور حکم محکومیت مرتکب توسط مرجع قضایی امکان پذیر است. بنابراین در مواردی که دادگاه حکم برائت متهم را صادر می کند یا به لحاظ شمول مرور زمان فوت یا جنون متهم بزه تغییر کاربری غیرمجاز اساسا قابل تعقیب نیست صدور حکم به "قلع و قمع بنا" نیز منتفی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 10ـ هرگونه تغییر کاربری در قالب ایجاد بنا برداشتن یا افزایش شن و ماسه و سایر اقداماتی که بنا به تشخیص وزارت جهاد کشاورزی تغییر کاربری محسوب می گردد چنانچه به طور غیرمجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره (1) ماده (1) این قانون صورت پذیرد جرم بوده و ماموران جهاد کشاورزی محل مکلفند نسبت به توقف عملیات اقدام و مراتب را به اداره متبوع جهت انعکاس به مراجع قضایی اعلام نمایند. (الحاقی 01/08/1385) تبصره 1ـ چنانچه مرتکب پس از اعلام جهاد کشاورزی به اقدامات خود ادامه دهد نیروی انتظامی موظف است بنا به درخواست جهاد کشاورزی از ادامه عملیات مرتکب جلوگیری نماید. تبصره 2ـ ماموران جهاد کشاورزی موظفند با حضور نماینده دادسرا و در نقاطی که دادسرا نباشد با حضور نماینده دادگاه محل ضمن تنظیم صورتمجلس راسا نسبت به قلع و قمع بنا و مستحدثات اقدام و وضعیت زمین را به حالت اولیه اعاده نمایند.

مشاهده ماده 10 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM