نظریه مشورتی شماره 7/98/14

نظریه مشورتی شماره 7/98/14

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/14


شماره نظریه:
7/98/14

شماره پرونده:
98-127-14 ح

تاریخ نظریه:
1398/07/30

استعلام
1-با توجه به سکوت قانونگذار در ماده 101 قانون آئین دادرسی مدنی آیا این ماده درخصوص نمایندگان حقوقی وزارتخانه ها و... موضوع افراد ماده 32 قانون آئین دادرسی مدنی قابل اجرا و تسری می باشد یا خیر؟ در صورت مثبت بودن پاسخ میزان آن با توجه به صدر ماده تا 24 ساعت است یا با توجه به ذیل ماده حبس یک تا پنج روز می باشد و اینکه آیا اخراج از جلسه یا حبس موضوع این ماده باعث تاخیر در دادرسی می شود یا خیر؟ 2-با توجه به ماده 105 قانون آئین دادرسی مدنی آیا واژه فوت شامل فوت فرضی و غایب مفقود الاثر می شود یا خیر؟ و آیا فوت نماینده شخص حقوقی ولی قیم و متولی وقف مشمول حکم این ماده می شود یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1) اولا با توجه به اطلاق واژه «اشخاص» مذکور در صدر ماده 101 قانون آیین دادرسی دادگاه-های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 نمایندگان حقوقی موضوع ماده 32 این قانون نیز مشمول حکم مقرر در ماده 101 مذکور می باشند. ثانیا با توجه به اطلاق عبارت «مرتکب از اصحاب دعوا و وکلا آنان باشد» مذکور در ذیل ماده 101 فوق الذکر حکم این بخش از ماده نیز شامل نمایندگان حقوقی موضوع ماده 32 قانون می شود. ثالثا صرف اخراج اشخاص مذکور در ماده 101 یاد شده موجب تاخیر یا تجدید جلسه دادرسی نیست و تشخیص لزوم تاخیر یا تجدید جلسه حسب مورد بر عهده مقام قضایی رسیدگی کننده است. 2- اولا؛ در صورت صدور حکم موت فرضی یکی از اصحاب دعوا با توجه به آثار این حکم موضوع مشمول ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379 است. ثانیا نماینده شخص حقوقی در حکم وکیل است و فوت وکیل به طور کلی از شمول ماده 105 یاد شده خارج است. ثالثا در صورت فوت ولی یا قیم یا متولی موقوفه که تعیین جانشین ایشان معمولا مستلزم طی فرآیندی مانند انتصاب از سوی دادگاه است موضوع مشمول ماده 105 یاد شده می باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 101 - دادگاه می تواند دستور اخراج اشخاصی را که موجب اختلال نظم جلسه شوند با ذکر نحوه اختلال درصورت جلسه صادر کند و یا تا بیست و چهار ساعت حکم حبس آنان را صادر نماید. این حکم فوری اجرا می شود و اگر مرتکب از اصحاب دعوا یا وکلای آنان باشد به حبس از یک تا پنج روز محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 101 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 105 - هرگاه یکی از اصحاب دعوا فوت نماید یا محجور شود یا سمت یکی از آنان که به موجب آن سمت داخل دادرسی شده زایل گردد دادگاه رسیدگی را به طور موقت متوقف و مراتب را به طرف دیگر اعلام می دارد. پس از تعیین جانشین و درخواست ذی نفع جریان دادرسی ادامه می یابد مگر این که فوت یا حجر یا زوال سمت یکی از اصحاب دعوا تاثیری در دادرسی نسبت به دیگران نداشته باشد که در این صورت دادرسی نسبت به دیگران ادامه خواهد یافت.

مشاهده ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM