نظریه مشورتی شماره 7/98/778

نظریه مشورتی شماره 7/98/778

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/778


شماره نظریه:
7/98/778

شماره پرونده:
98-9/2-778ح

تاریخ نظریه:
1398/07/21

استعلام
استدعا دارد نظریه ارشاد خود را در خصوص سوالات ذیل جهت بهره برداری قضایی به این دادگاه اعلام فرمایند: 1-همان طور که عالی مقامان استحضار دارند آنچه در موضوع مهرالسنه امروز مشهور و متداول می باشد این است که مهر السنه پانصد درهم است و از نظر ارزش ریالی نیز اگر عین آن نباشد به نرخ روز مشخص می شود (موسویخمینیسیدروح الله تحریرالوسیله جلد سوم کتاب النکاح مسئله 12 ذیل عنوان فصل فی المهر) حال سوال این است که ارزش ریالی روز پانصد درهم را برابر درهم کدام کشور محاسبه نمائیم؟ 2-همان طور که عالی مقامان استحضار دارند آنچه در موضوع مهرالسنه امروز مشهور و متداول می باشد این است که مهرالسنه پانصد درهم است و از نظر ارزش ریالی نیز اگر عین آن نباشد به نرخ روز مشخص می شود (موسویخمینیسید روح الله تحریرالوسیلهجلد سوم کتاب النکاح مسئله 12 ذیل عنوان فصل فی المهر) حال سوال این است که چنانچه در سند ازداوج قید شده باشد مهرالسنه حضرت زهرا (س) فلان مثقلا طلا یا فلان عدد دینار آیا همچنان می توان طبق نظر مشهور حکم به همان پانصد درهم داد یا باید طبق سند ازدواج رای به فلان مثقلا طلا یا فلان عدد دینار رای داد؟ 3-رسیدگی به دعوی الزام به تنظیم سند رسمی در خصوص ملک غیر منقول که زوجه مدعی مهریه اش است در صلاحیت دادگاه حقوقی است یا خانواده؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- قانون گذار ایران در ماده 162 قانون مدنی (اصلاحی 14/8/1370) هر درهم را معادل 12/6 نخود نقره دانسته است؛ هم چنان که در بندهای 5 و 6 ذیل ماده 297 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 در مقام بیان دیه مرد مسلمان همین حکم را تکرار نموده بود؛ لذا برای محاسبه مهرالسنه (پنجاه دینار یا پانصد درهم) اولا مهریه موضوع استعلام میزان مشخصی از نقره می باشد و ثانیا در مقام محاسبه می توان ارزش ریالی هر نخود نقره را استعلام و بر اساس آن ارزش درهم و مهریه را محاسبه نمود. 2- در فرض سوال که زوجین تعداد معینی از طلا و یا نقره را با عنوان مهرالسنه در قالب مهریه تعیین کرده اند تعداد یاد شده مهریه تلقی می شود و مفروض آن است که توافق انجام شده در خصوص میزان مهریه همان مقدار معین از طلا و نقره است که از سوی زوجین تعیین شده است؛ هرچند مقدار یاد شده منطبق با مقدار رایج مهرالسنه نباشد و اشتباه زوجین در خصوص مقدار مهرالسنه موثر در مقام نیست. 3- با توجه به این که تعهد به تنظیم سند رسمی انتقال امری تبعی است و رسیدگی به اختلاف زوجین در خصوص مهریه در صلاحیت دادگاه خانواده است و در فرضی که زوجه دعوای خود را الزام به تنظیم سند رسمی انتقال ملک قرار داده و مبنای انتقال را مهریه ذکر کرده است دادگاه باید ادعای زوجه در خصوص انتقال ملک تحت عنوان مهریه را احراز کند لذا با توجه به اطلاق بند 6 ماده 4 و ذیل ماده 12 قانون حمایت خانواده رسیدگی به دعوا در صلاحیت دادگاه خانواده است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 162 - هر کس مالی پیدا کند که قیمت آن کمتر از یک درهم که وزن آن 6/12 نخود نقره باشد می تواند آن را تملک کند.

مشاهده ماده 162 قانون مدنی

ماده 12ـ در دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین زوجه می تواند در دادگاه محل اقامت خوانده یا محل سکونت خود اقامه دعوی کند مگر در موردی که خواسته مطالبه مهریه غیرمنقول باشد.

مشاهده ماده 12 قانون حمایت از خانواده

ماده 297 ـ اگر مرتکب با یک ضربه عمدی موجب جنایتی بر عضو شود که منجر به قتل مجنی علیه گردد چنانچه جنایت واقع شده مشمول تعریف جنایات عمدی باشد قتل عمدی محسوب می شود و به علت نقص عضو یا جراحتی که سبب قتل شده است به قصاص یا دیه محکوم نمی گردد.

مشاهده ماده 297 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM