نظریه مشورتی شماره 7/98/476

نظریه مشورتی شماره 7/98/476

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/476


شماره نظریه:
7/98/476

شماره پرونده:
98-139-476ح

تاریخ نظریه:
1398/07/23

استعلام
سوال: با عنایت به مواد 490 و 491 و 493 قانون ایین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی الف- چنانچه دادگاه دعوی را به داوری ارجاع داده باشد آیا رسیدگی به دعوی ابطال رای داوری در صلاحیت همان شعبه است یا شعبه هم عرض نیز می تواند رسیدگی نماید؟ ب- در فرض اقامه دعوی ابطال رای داوری در هر دو فرض داخل در مهلت 20 روز و یا خارج از مهلت مذکور آیا صرف تقدیم دادخواست موجب توقیف اجرای رای می گردد یا توقیف رای داوری نیاز به اخذ تامین دارد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا مقصود از «دادگاهی که دعوا را ارجاع به داوری کرده» مذکور در ماده 490 قانون آیین دادرسی مدنی 1379 دادگاه مستقر در آن حوزه قضایی است و نه شعبه ارجاع کننده دعوا به داوری. از سوی دیگر دعوای ابطال رای داور دعوایی مستقل از دعوایی است که ابتدا در دادگاه مطرح شده است. بنابراین گرچه ارجاع دعوای ابطال رای داوری به شعبه مزبور ممکن است دارای اولویت باشد اما الزامی نیست. ثانیا صرف تقدیم دادخواست ابطال رای داور با توجه به تصریح ماده 493 موجب توقف اجرای رای داور نیست؛ مگر این که دلایل اعتراض قوی باشد که در این صورت دادگاه قرار توقف اجرای رای داور را صادر می کند. اخذ تامین از خواهان دعوای ابطال به منظور صدور قرار توقف اجرا الزامی نیست و دادگاه در صورت اقتضا از معترض تامین اخذ می کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 490 - درمورد ماده فوق هریک از طرفین می تواند ظرف بیست روز بعد از ابلاغ رای داور از دادگاهی که دعوا را ارجاع به داوری کرده یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد حکم به بطلان رای داور را بخواهد در این صورت دادگاه مکلف است به درخواست رسیدگی کرده هرگاه رای از موارد مذکور در ماده فوق باشد حکم به بطلان آن دهد و تا رسیدگی به اصل دعوا و قطعی شدن حکم به بطلان رای داور متوقف می ماند. تبصره - مهلت یادشده در این ماده و ماده (488) نسبت به اشخاصی که مقیم خارج از کشور می باشند دو ماه خواهد بود. شروع مهلت های تعیین شده در این ماده و ماده (488) برای اشخاصی که دارای عذر موجه به شرح مندرج در ماده (306) این قانون و تبصره (1) آن بوده اند پس از رفع عذر احتساب خواهد شد.

مشاهده ماده 490 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM