نظریه مشورتی شماره 7/98/812

نظریه مشورتی شماره 7/98/812

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/812


شماره نظریه:
7/98/812

شماره پرونده:
98-192-812 ح

تاریخ نظریه:
1398/06/20

استعلام
پرونده های متعددی در واحدهای اجرای احکام کیفری بیش از ده هزار فقره پرونده با حکم قطعی قلع و قمع بنا و مستحدثات به لحاظ تغییر غیر مجاز کاربری وجود دارد که به دلائل مختلف از جمله عدم وجود امکانات و تجهیزات لازم در اداره متولی یا تنش های اجتماعی و عمومی و اعتراضات مردمی و بعضا چندین سال از عدم اجرای آن می گذرد و سازمان جهاد کشاورزی اعلام داشته در حال حاضر بسیاری از این اراضی شرایط قانونی برای طرح در کمیسیون مربوطه و اخذ مجوز تغییر کاربری پس از پرداخت عوارض دولتی را دارد خواهشمند است نظریه مشورتی آن اداره کل محترم را در خصوص سوالات ذیل امر به ابلاغ فرمائید. 1-صدور آراء قطعی اجرا نشده مانع بررسی درخواست تغییر کاربری این اراضی در کمیسیون های مربوطه است یا علی رغم صدور احکام قطعی با توجه به شرایط فعلی کمیسیون های مذکور می توانند به درخواست ذی نفع رسیدگی و تصمیم قانونی اتخاذ نمایند؟ 2-با فرض امکان رسیدگی به درخواست تغییر کاربری پس از صدور رای قطعی در صورت موافقت با درخواست و صدور مجوز آیا مختومه نمودن پرونده اجرایی پس از اعلام سازمان جهاد کشاورزی به لحاظ انتفای موضوع امکان پذیر است یا خیر؟ آیا محکوم علیه با استناد به مجوز صادر می تواند درخواست اعاده دادرسی نسبت به حکم قطعی مذکور نماید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2- با توجه به ماده 3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها (اصلاحی 1/8/1385) کلیه مالکان یا متصرفان اراضی زراعی و باغ های موضوع این قانون که به صورت غیرمجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره ماده 1 این قانون اقدام به تغییر کاربری نمایند مرتکب جرم شده و طبق این ماده قابل مجازات می باشند. در فرض سوال با صدور رای قطعی لازم الاجرا طرح موضوع درخواست تغییر کاربری در کمیسیون تبصره 1 ماده 1 این قانون منع قانونی ندارد؛ النهایه در صورت تجویز تغییر کاربری توسط کمیسیون مذکور چون «قلع و قمع بنا» که فی الواقع مجازات محسوب نمی شود (ماهیت مجازات را ندارد) چنان چه با تجویز کمیسیون مغایرت نداشته باشد قابل اجرا نیست و مورد مطروحه از موارد اعاده دادرسی هم خارج است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 3ـ کلیه مالکان یا متصرفان اراضی زراعی و باغهای موضوع این قانون که به صورت غیرمجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره (1) ماده (1) این قانون اقدام به تغییر کاربری نمایند علاوه بر قلع و قمع بنا به پرداخت جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که مورد نظر متخلف بوده است و در صورت تکرار جرم به حداکثـر جـزای نقـدی و حبس از یک ماه تا شش ماه محکـوم خواهند شد. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 1 ـ سازمان ها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها و نهادهای عمومی و شرکت ها و موسسات دولتی که شمول قانون نسبت به آن ها مستلزم ذکر نام است نیز مشمول مقررات این قانون می باشند. تبصره 2ـ هر یک از کارکنان دولت و شهرداریها و نهادها که در اجرای این قانون به تشخیص دادگاه صالحه تخطی نموده باشند ضمن ابطال مجوز صادره به جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که موردنظر متخلف بوده است و در صورت تکرار علاوه بر جریمه مذکور به انفصال دائم از خدمات دولتی و شهرداریها محکوم خواهندشد. سردفتران متخلف نیز به شش ماه تا دو سال تعلیق از خدمت و در صورت تکرار به شش ماه حبس و محرومیت از سردفتری محکوم می شوند. (اصلاحی 01/08/1385)

مشاهده ماده 3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM