نظریه مشورتی شماره 7/1400/1005

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1005

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1005


شماره نظریه:
7/1400/1005

شماره پرونده:
1400-168-1005 ک

تاریخ نظریه:
1400/09/10

استعلام
شاکی چک سفید امضا را تحویل همسرش در کشور ترکیه داده است تا از حساب بانکی در دبی برداشت کند. همسر مبلغ چک را به میزان کل موجودی حساب شاکی تقریر نموده و حساب شاکی را خالی می کند. متهمه در شهرستان تبریز مال غیر منقول دارد و شاکی نیز یک برگه اجاره نامه سه ساله که دو روز قبل از خروج از ایران تنظیم گردیده است به دادگاه ارائه و مبنای شکایت خود در این شهرستان قرار داده است. صرف نظر از عنوان اتهامی مرجع صالح به رسیدگی به اتهام متهمه کدام دادگاه است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا صراحت مفاد ماده 7 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 حکایت از آن دارد که رسیدگی به جرم اتباع ایرانی که در خارج از کشور تحقق یافته منوط به احراز یکی از دو شرط است: «.... در ایران یافت و یا به ایران اعاده گردد. ..» و مراد مقنن از عبارات اخیر حضور متهم در قلمرو جمهوری اسلامی ایران است و بدون حضور وی در ایران بزه ارتکابی قابل تعقیب نخواهد بود و چنانچه تعقیب کیفری متهم آغاز شده باشد در هر مرحله از مراحل رسیدگی اعم از دادسرا یا دادگاه موقوف می شود. ثانیا رسیدگی به جرمی که هر یک از اتباع ایران در خارج از کشور مرتکب می شود با توجه به ماده 316 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 حسب مورد در صلاحیت دادگاه محل دستگیری است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 7 ـ علاوه بر موارد مذکور در مواد فوق هریک از اتباع ایران در خارج از کشور مرتکب جرمی شود در صورتی که در ایران یافت و یا به ایران اعاده گردد طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران محاکمه و مجازات می شود مشروط بر اینکه: الف ـ رفتار ارتکابی به موجب قانون جمهوری اسلامی ایران جرم باشد. ب ـ در صورتی که جرم ارتکابی از جرایم موجب تعزیر باشد متهم در محل وقوع جرم محاکمه و تبرئه نشده یا درصورت محکومیت مجازات کلا یا بعضا درباره او اجراء نشده باشد. پ ـ طبق قوانین ایران موجبی برای منع یا موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای مجازات یا سقوط آن نباشد.

مشاهده ماده 7 قانون مجازات اسلامی

ماده 316 ـ به اتهامات اشخاصی که در خارج از قلمرو حاکمیت جمهوری اسلامی ایران مرتکب جرم می شوند و مطابق قانون دادگاه های ایران صلاحیت رسیدگی به آنها را دارند چنانچه از اتباع ایران باشند حسب مورد در دادگاه محل دستگیری و چنانچه از اتباع بیگانه باشند حسب مورد در دادگاه تهران رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 316 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM