نظریه مشورتی شماره 7/98/8

نظریه مشورتی شماره 7/98/8

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/8


شماره نظریه:
7/98/8

شماره پرونده:
ح8-721-89

تاریخ نظریه:
1398/02/18

استعلام
احتراما نظر به اینکه حسب ادعاد فردی در حادثه رانندگی مصدوم و مقصر که ناشناس می باشد از صحنه متواری می گردد مصدوم با طرح شکایت کیفری دریافت دیه از صندوق بیت المال می نماید و دادگاه کیفری در قالب دادنامه حقوقی با استناد به موادی از قانون مدنی و قانون آئین دادرسی مدنی حکم به بطلان دعوا صادر می نماید و پس از تجدیدنظرخواهی مصدوم دادگاه تجدیدنظر نیز به همان سبک و سیاق رای تجدیدنظر خواسته را تایید می کند خواهشمند است ارشاد فرمائید که اولا مرجع صالح به رسیدگی به اعاده دادرسی دادگاه تجدیدنظر است یا دیوان عالی کشور؟ثانیا اعاده دادرسی مصدوم مستلزم پرداخت هزینه دادرسی مربوط به دعوای حقوقی است یا کیفری؟ثالثا آیا شق 7 از ماده 426 قانونی آئین دادرسی مدنی اسناد و مدارک مکتوم شامل شهود نیز می گردد یا خیر./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا و ثانیا- در فرض سوال که ظاهرا مطالبه دیه از بیت المال با لحاظ ماده 85 و تبصره الحاقی به ماده 342 قانون آئین دادرسی کیفری 1392 درخواست شده است با توجه به این که رسیدگی در دادگاه کیفری به عمل آمده و موضوع تابع عمومات مقرر در قانون آئین دادرسی کیفری می باشد اعاده دادرسی تابع حکم مقرر در ماده 476 قانون مذکور و هزینه آن نیز تابع حکم مقرر برای اعاده دادرسی کیفری در تعرفه خدمات قضائی است. ثالثا- منظور از اسناد و مدارک مذکور در بند «7» ماده 426 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379 نوشته یا اطلاعات مکتوبی است که در جریان دادرسی مکتوم مانده و در اختیار متقاضی نبوده است و استناد به شهادت شهود جدید به تقاضای متقاضی قابلیت استماع ندارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 426 - نسبت به احکامی که قطعیت یافته ممکن است به جهات ذیل درخواست اعاده دادرسی شود: 1 - موضوع حکم مورد ادعای خواهان نبوده باشد. 2 - حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد. 3 - وجود تضاد در مفاد یک حکم که ناشی از استناد به اصول یا به مواد متضاد باشد. 4 - حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن که قبلا" توسط همان دادگاه صادر شده است متضاد باشد بدون آنکه سبب قانونی موجب این مغایرت باشد. 5 - طرف مقابل درخواست کننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به کار برده که در حکم دادگاه موثر بوده است. 6 - حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که پس از صدور حکم جعلی بودن آنها ثابت شده باشد. 7 - پس از صدور حکم اسناد و مدارکی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یادشده در جریان دادرسی مکتوم بوده و دراختیار متقاضی نبوده است.

مشاهده ماده 426 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 342 ـ در غیر موارد مذکور در مواد (340) و (341) این قانون دادگاه با تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به شاکی یا مدعی خصوصی متهم وکیل یا وکلای آنان دادستان و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند آنان را برای شرکت در جلسه رسیدگی احضار می کند. تصویر کیفرخواست برای متهم فرستاده می شود. تبصره ـ در دعاوی مربوط به مطالبه خسارت موضوع ماده (260) این قانون و ماده (30) قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 17/7/1390 و مواردی که دیه از بیت المال مطالبه می شود دادگاه موظف است از دستگاه پرداخت کننده دیه یا خسارت به منظور دفاع از حقوق بیت المال برای جلسه رسیدگی دعوت نماید. دستگاه مذکور حق تجدیدنظرخواهی از رای را دارد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM