نظریه مشورتی شماره 7/98/70

نظریه مشورتی شماره 7/98/70

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/70


شماره نظریه:
7/98/70

شماره پرونده:
98-168-70 ک

تاریخ نظریه:
1398/02/17

استعلام
با توجه به اینکه طبق مفاد ماده 235 قانون آئین دادرسی کیفری چنانچه ضامن در موعد مقرر نسبت به معرفی محکوم علیه اقدام ننماید از مبلغ وثیقه یا وجه الکفاله وفق مقررات اقدام خواهد شد و اینکه قسمت اخیر ماده مذکور مقرر داشته با شروع حبس و تبعید و یا اقدامات اجباری و یا اجرای کامل سایر مجازات و مختومه شدن پرونده به هر کیفیت قرار تامین لغو می شود آیا در صورت مختومه شدن پرونده به شرح ذکر شده در ماده قانونی اخیرالذکر پس از اثبات تخلف ضامن و صدور دستور ضبط وثیقه یا وجه الکفاله و تایید آن در مراجع ذی صلاح باید وجه الکفاله یا وجه الوثاقه اخذ گردد یا در این مورد نیز منتفی است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
چنانچه دستور اخذ وجه الکفاله یا ضبط وثیقه طبق ماده 230 قانون آئین دادرسی کیفری 1392 صادر شده باشد معرفی متهم یا محکوم علیه از سوی کفیل یا وثیقه گذار یا حضور آنها بعد از مضی مهلت قانونی مجوز لغو دستور اخذ وجه الکفاله یا ضبط وثیقه نیست مگر اینکه دادستان از دستور خود به لحاظ اشتباه بودن آن مستدلا عدول کند یا در اعمال مقررات ماده 236 قانون مذکور از دستور خود رفع اثر و طبق مقررات این ماده اقدام کند یا اینکه مرجع رسیدگی کننده به اعتراض کفیل یا وثیقه گذار در اجرای ماده 235 قانون یاد شده دستور ضبط وثیقه یا اخذ وجه الکفاله را نقض نماید. مضافا حکم مذکور در ماده 251 آن قانون ناظر به موارد عدم تخلف کفیل یا وثیقه گذار یا متهم بوده و از شمول قسمت اخیر ماده 230 یاد شده موضوعا خارج است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 235 ـ متهم کفیل و وثیقه گذار می توانند در موارد زیر ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ دستور دادستان درباره اخذ وجه التزام وجه الکفاله و یا ضبط وثیقه اعتراض کنند. مرجع رسیدگی به این اعتراض دادگاه کیفری دو است: الف ـ هرگاه مدعی شوند در اخذ وجه التزام و وجه الکفاله و یا ضبط وثیقه مقررات مربوط رعایت نشده است. ب ـ هرگاه مدعی شوند متهم در موعد مقرر حاضر شده یا او را حاضر کرده‏اند یا شخص ثالثی متهم را حاضر کرده است. پ ـ هرگاه مدعی شوند به جهات مذکور در ماده (178) این قانون متهم نتوانسته حاضر شود یا کفیل و وثیقه گذار به یکی از آن جهات نتوانسته اند متهم را حاضر کنند. ت ـ هرگاه مدعی شوند پس از صدور قرار قبولی کفالت یا التزام معسر شده‏اند. ث ـ هرگاه کفیل یا وثیقه گذار مدعی شوند تسلیم متهم به علت فوت او در مهلت مقرر ممکن نبوده است. تبصره 1 ـ دادگاه در تمام موارد فوق خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات دادرسی به شکایت رسیدگی می کند. رای دادگاه قطعی است. تبصره 2 ـ مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به دستور رئیس یا دادرس دادگاه عمومی بخش دادگاه کیفری دو نزدیکترین شهرستان آن استان است. تبصره 3 ـ در خصوص بند(ت) دادگاه به ادعای اعسار متهم یا کفیل رسیدگی و در صورت احراز اعسار آنان به معافیت آنان از پرداخت وجه التزام یا وجه الکفاله حکم می کند.

مشاهده ماده 235 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 230 ـ متهمی که برای او قرار تامین صادر و خود ملتزم شده یا وثیقه گذاشته است در صورتی که حضورش لازم باشد احضار می شود و هرگاه ثابت شود بدون عذر موجه حاضر نشده است در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه وجه التزام تعیین شده به دستور دادستان اخذ و یا از وثیقه سپرده شده معادل وجه قرار ضبط می شود. چنانچه متهم کفیل معرفی کرده یا شخص دیگری برای او وثیقه سپرده باشد به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود که ظرف یک ماه متهم را تحویل دهد. در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه و عدم تحویل متهم به دستور دادستان حسب مورد وجه الکفاله اخذ و یا از وثیقه معادل وجه قرار ضبط می شود. دستور دادستان پس از قطعیت بدون صدور اجرائیه در اجرای احکام کیفری و مطابق مقررات اجرای احکام مدنی اجراء می شود. تبصره ـ مبلغ مازاد بر وجه قرار وثیقه پس از کسر هزینه های ضروری مربوط به اجرای دستور به وثیقه‏ گذار مسترد می شود.

مشاهده ماده 230 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM