نظریه مشورتی شماره 7/98/95

نظریه مشورتی شماره 7/98/95

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/95


شماره نظریه:
7/98/95

شماره پرونده:
98-168-95ک

تاریخ نظریه:
1398/02/14

استعلام
اگر در حادثه تصادفی مسئول حادثه فرار کرده و شناخته نیست به تصریح ماده 21 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395پرداخت خسارت های بدنی وارد به اشخاص ثالث به عهده صندوق تامین خسارت های بدنی است که اشخاص ثالث زیان دیده مستندا به ماده 30 همان قانون و ماده 2 آئین نامه اجرایی آن حق دارند با ارائه مدارک لازم از جمله نظریه کارشناس برای دریافت خسارت به طور مستقیم با توجه به شناخته نشدن مسئول حادثه به صندوق تامین خسارت های بدنی مراجعه نمایند و پرونده موجود در دادسرا در رابطه با جنبه عمومی جرم تا معرفی و دستگیری متهم مفتوح خواهد بود از طرفی طبق رای شماره 734-22/7/1393 هیات عمومی دیوان عالی کشور در صورت امتناع صندوق ازپرداخت خسارت دادگاه جزایی صالح به رسیدگی و اظهارنظر خواه بود. چنانچه در حادثه تصادفی که منجر به فوت شده است مسئول حادثه فرار کرده و هیچ مشخصاتی از وی وجود ندارد و صندوق نیز بدون صدور رای از دادگاه از پرداخت دیه متوفی امتناع می نماید دادسرا چه موقع باید پرونده را بدون صدور کیفرخواست به دادگاه ارسال نماید به عبارت دیگر از زمان وقوع تصادف تا چه مدت پرونده تصادف باید در دادسرا بماند تا پرونده را بدون کیفرخواست جهت صدور حکم به پرداخت دیه از صندوق به دادگاه ارسال نماید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
چنانچه در حادثه رانندگی منجر به صدمه بدنی غیرعمدی راننده مقصر ناشناس متواری گردد مطابق ماده 21 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به اشخاص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395 پرداخت خسارت بدنی اشخاص ثالث به عهده صندوق تامین خسارتهای بدنی است که اشخاص ثالث زیان دیده مستندا به ماده 34 همان قانون حق دارند با ارائه مدارک لازم از جمله گزارش افسرکاردان تصادفات راهنمائی و رانندگی یا پلیس راه برای دریافت خسارت مستقیما به صندوق مذکور مراجعه نمایند و نیازی به صدور حکم دادگاه وکیفرخواست ندارد؛ بلکه دادسرا یا دادگاه می توانند زیان دیده یا اولیاء دم را جهت دریافت دیه به صندوق یادشده دلالت نمایند و چنانچه صندوق از پرداخت دیه خودداری نماید زیان دیده یا اولیای دم می توانند با عنایت به رای وحدت رویه 734 -21/7/93 جهت مطالبه دیه اقدام کنند و در هر حال در این خصوص دادسرا تکلیف دیگری ندارد. اما در رابطه با جنبه عمومی جرم تا معرفی و دستگیری متهم پرونده در دادسرا مفتوح می ماند و صدور قرار منع تعقیب به علت ناشناس بودن راننده مقصر وجه قانونی ندارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 21 ـ خسارات وارده از حریق که بیمه گر مسئول آن است عبارت است از: 1 ـ خسارت وارده به موضوع بیمه از حریق اگر چه حریق در نزدیکی آن واقع شده باشد. 2 ـ هر خسارت یا تنزل قیمت وارده به اموال از آب یا هر وسیله دیگری که برای خاموش کردن آتش به کار برده شده است. 3 ـ تلف شدن یا معیوب شدن مال در موقع نجات دادن آن از حریق. 4 ـ خسارت وارده به اموال بیمه شده در نتیجه خراب کردن کلی یا جزئی بناء برای جلوگیری از سرایت یا توسعه حریق.

مشاهده ماده 21 قانون بیمه

ماده 21ـ به منظور حمایت از زیان دیدگان حوادث ناشی از وسایل نقلیه خسارت های بدنی وارد به اشخاص ثالث که به علت فقدان یا انقضای بیمه نامه بطلان قرارداد بیمه شناخته نشدن وسیله نقلیه مسبب حادثه کسری پوشش بیمه نامه ناشی از افزایش مبلغ ریالی دیه یا تعلیق یا لغو پروانه فعالیت شرکت بیمه یا صدور حکم توقف یا ورشکستگی بیمه گر موضوع ماده (22) این قانون قابل پرداخت نباشد یا به طور کلی خسارت های بدنی که خارج از تعهدات قانونی بیمه گر مطابق مقررات این قانون است به استثنای موارد مصرح در ماده (17) توسط صندوق مستقلی به نام «صندوق تامین خسارت های بدنی» جبران می شود. تبصره 1ـ میزان تعهدات صندوق برای جبران خسارت های بدنی معادل مبلغ مقرر در ماده (8) با رعایت تبصره ماده (9) و مواد (10) و (13) این قانون است. تبصره 2ـ تشخیص موارد خارج از تعهد بیمه گر مطابق مقررات این قانون بر عهده شورای عالی بیمه است. تبصره 3ـ صندوق مکلف است هر شش ماه یکبار گزارش عملکرد خود را به کمیسیون اقتصادی مجلس ارائه کند.

مشاهده ماده 21 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM