نظریه مشورتی شماره 7/97/3056

نظریه مشورتی شماره 7/97/3056

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/3056


شماره نظریه:
7/97/3056

شماره پرونده:
97-218-3056

تاریخ نظریه:
1397/12/19

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-الف- با توجه به تصریح تبصره 2 ماده 27 قانون شوراهای حل اختلاف 1394 مبنی بر این که«هرگاه رای مرجع تجدیدنظر  در مقام رد صلاحیت شورا باشد رسیدگی ماهوی انجام و رای اخیر به عنوان رای شعبه بدوی تلقی. ..» در فرض سوال رای صادره از حیث اجرا و مرجع آن تابع عمومات حاکم بر احکام صادره دادگاه است. ب- با توجه به این که قانون گذار در قانون شوراهای حل اختلاف 1394 در خصوص هزینه دادرسی مرحله تجدیدنظر صرفا به ذکر میزان هزینه بسنده کرده است مفروض آن است سایر احکام مربوط به نقص در پرداخت هزینه دادرسی مرحله تجدید نظر به عمومات حاکم بر رسیدگی های دادگاه محول شده و دادگاه برابر این عمومات نسبت به صدور اخطار رفع نقص اقدام لازم را معمول می دارد. 2-برابر ماده 63 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی "چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوا اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در مراحل بعدی رسیدگی باشد دادگاه قبل از شروع رسیدگی با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین خواهد کرد" بنابراین هرگاه خواهان بهای خواسته را کمتر از ارزش واقعی آن تقویم کرده باشد دادگاه راسا نمی تواند در این خصوص مداخله ای نماید؛ ولی در صورت اعتراض خوانده دادگاه برابر ماده 63 فوق الاشعار اقدام می کند و ذیل تبصره یک ماده 9 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 16/9/1394 ناظر به پرونده های مطروحه در شوراهای حل اختلاف است و نه دادگاهها. /

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 63 - چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوا اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در مراحل بعدی رسیدگی باشد دادگاه قبل از شروع رسیدگی با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین خواهد کرد.

مشاهده ماده 63 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 27ـ تمام آرای صادره موضوع ماده (9) این قانون ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی می‏باشد. مرجع تجدیدنظر از آرای قاضی شورا حسب مورد دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری دو همان حوزه قضائی می‏باشد. چنانچه مرجع تجدیدنظر آرای صادره را نقض نماید راسا مبادرت به صدور رای می‏کند. این رای قطعی است و اگر رسیدگی به موضوع در صلاحیت مرجع دیگری باشد پرونده را به مرجع صالح ارسال می­کند. تبصره 1ـ گزارش اصلاحی شورا قابل اعتراض نمی‏باشد و قطعی است. تبصره 2ـ هرگاه رای مرجع تجدیدنظر در مقام رد صلاحیت شورا باشد رسیدگی ماهوی انجام و رای اخیر به عنوان رای شعبه بدوی تلقی و حسب مورد مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی و کیفری قابل تجدیدنظر است. تبصره 3ـ هزینه دادرسی رسیدگی در مراحل تجدیدنظرخواهی حسب مورد براساس هزینه دادرسی طرح دعوی در آن مرجع است.

مشاهده ماده 27 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM