نظریه مشورتی شماره 7/97/1205

نظریه مشورتی شماره 7/97/1205

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1205


شماره نظریه:
7/97/1205

شماره پرونده:
97-17-1205

تاریخ نظریه:
1397/11/23

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با لحاظ ماده 20 قانون امور حسبی حدود اختیارات دادستان منحصر به موارد منصوص است و استفاده از ملاک بند 3 ماده 18 قانون گذرنامه در فرض سوال به لحاظ تفاوت موضوع منتفی است. از سوی دیگر موضوع فرض استعلام حتی در خصوص اشخاص صغیر نیز از شمول حکم مقرر در ماده 42 قانون حمایت خانواده خروج موضوعی دارد. بنابراین در فرضی که مولی­علیه فرض سوال دارای ولی قهری باشد و امکان اخذ اجازه خروج از کشور مولی­علیه به دلیل غیبت ولی قهری میسر نباشد برابر ماده 1187 قانون مدنی نسبت به تعیین امین اقدام می­شود. بدیهی است در این صورت اختیارات امین به مانند قیم است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 1187 - هر گاه ولی قهری منحصر به واسطه ی غیبت یا حبس به هر علتی که نتواند به امور مولی علیه رسیدگی کند و کسی را هم از طرف خود معین نکرده باشد حاکم یک نفر امین به پیشنهاد مدعی العموم برای تصدی و اداره ی اموال مولی علیه و سایر امور راجعه به او موقتا معین خواهد کرد.

مشاهده ماده 1187 قانون مدنی

ماده 42ـ صغیر و مجنون را نمی توان بدون رضایت ولی قیم مادر یا شخصی که حضانت و نگهداری آنان به او واگذار شده است از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل دیگر یا خارج از کشور فرستاد مگر اینکه دادگاه آن را به مصلحت صغیر و مجنون بداند و با درنظر گرفتن حق ملاقات اشخاص ذی حق این امر را اجازه دهـد. دادگاه در صـورت موافقت با خـارج کردن صغیـر و مجنون از کشور بنابر درخواست ذی نفع برای تضمین بازگرداندن صغیر و مجنون تامین مناسبی اخذ می کند.

مشاهده ماده 42 قانون حمایت از خانواده

ماده 20- اقدام و دخالت دادستان در امور حسبی مخصوص به مواردی است که در قانون تصریح شده است.

مشاهده ماده 20 قانون امور حسبی

ماده 18 ـ برای اشخاص زیر با رعایت شرایط مندرج در این ماده گذرنامه صادر می شود: 1 ـ اشخاصی که کمتر از 18 سال تمام دارند و کسانی که تحت ولایت و یا قیمومیت می باشند با اجازه کتبی ولی یا قیم آنان. (اصلاحی 23/03/1380) 2 ـ مشمولین وظیفه عمومی با اجازه کتبی اداره وظیفه عمومی. 3 ـ زنان شوهردار ولو کمتر از 18 سال تمام با موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه که مکلف است نظر خود را اعم از قبول درخواست یا رد آن حداکثر ظرف سه روز اعلام دارد کافی است. زنانی که با شوهر خود مقیم خارج هستند و زنانی که شوهر خارجی اختیار کرده و به تابعیت ایرانی باقی مانده اند از شرط این بند مستثنی می باشند.

مشاهده ماده 18 قانون گذرنامه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM